Stefanidi, Negeot i Njumen takmičile od kuće: ”Ultimativni baštenski obračun” održale i najbolje motkašice (FOTO)(VIDEO)

Nakon što je početkom marta organizovano prvo ovosezonsko takmičenje pod nazivom ”Ultimativni baštenski obračun” u kojem su se tri najbolja motkaša takmičila iz svojih dvorišta, sada su to učinile i najbolje motkašice.

Armand Mondo Duplantis, Reno Lavileni i Sem Kendriks početkom marta započeli su novi vid takmičenja koje su podržali i prvi čovek Svetske atletike Sebastijan Kou, ali i mnogi atletičari, pa su tako, samo nekoliko nedelja kasnije, rešile da se u istoj igri oprobaju i devojke.

Grkinja Katerina Stefanidi, Amerikanka Keti Negeot i Kanađanka Ališa Njumen skakale u ”svojim dvorištima” po istim pravilima kao i muškarci pre koju nedelju – broj uspešnih pokušaja donosi pobedu.

Njih tri su letvicu postavile na  4 metra visine i u dva poluvremena od po 15 minuta najuspešnija je bila aktuelna olimpijska šampionka Stefanidi sa 34 uspešna skoka. Sa 30 druga je bila Amerikanka Negoet, dok je Kanađanka Njumenova bila uspešna 21 put.

Ruke su mi bile preumorne na kraju – rekla je Stefanidi koja kaže da bi probala da isto ovo uradi i protiv muškaraca.

Uradila bih to, ali bi mi trebale tri nedelje da se oporavim. Muškarci skaču na 1,2 metara ispod svojih najboljih rezultata dok mi skačemo na 90 centimetara u odnosu na naše. Morali bismo da prilagodimo visine. Ali da, dajte mi tri nedelje i uradila bih to – iscrpljena, ali uz osmeh rekla je Stefanidi.

U poređenju sa muškarcima, devojke su uspele da zabeleže malo manji broj uspešnih skokova. Duplantis i Lavileni preskočili su svoju letvicu po 36 puta dok je Sem Kendriks uspeo 25 puta.

Međutim nakon prvih 15 minuta Stefanidi je imala odličnih 19 skokova i mislila je da će uspeti da nadmaši muškarce.

– Bila sam veoma uzbuđena posle prvog poluvremena, jer sam imao 19. Mislila sam da mogu da izvedem dva skoka manje u drugom poluvremenu i da ipak nadmašim pobednički rezultat momka, ali sam propustio dva pokušaja. Bilo je i baš vruće (pre takmičenja je rekla da je čak 39 stepeni tog dana izmereno u Atini) i ruke su mi se znojile što je otežalo dobar hvat.

Katerina Stefanidi, skok sa motkom 2020
Ultimativni baštenski obračun 2020., skok sa motkom devojke, Katerina Stefanidi; printscreen: YouTube/World Athletics

O samoj ideji olimpijska šampionka ima samo reči hvale.

– Baš sam se zabila. Ovaj format koji je Reno (Lavilenie) osmislio i fenomenalna je iz mnogo aspekata. Sjajan je način skakati samo jednu visinu. Postoji toliko mentalnih izazova na određenim visinama za svakoga, ali ponekad morate samo da ”isključite” mozak i da napadnete letvicu, a ovo je sjajan način da se to vežba. Takođe kombinuje mnogo različitih fizičkih elemenata koji su zaista korisni za motku – ističe Stefanidi.

Keti Negeot je dvostruka Američka šampionka u dvorani. Kaže da je ovo takmičenje bilo veliki izazov za nju i da je bilo zadovoljstvo takmičiti.

– Uživala sam sve do druge polovine drugog poluvremena. Vlažnost ovde je verovatno uporediva sa vrućinom u Atini. Ali bilo je baš zabavno, kao u takmičenju za izdržljivost – istakla je Negeot.

Keti Negeot, skok sa motkom 2020
Ultimativni baštenski obračun 2020., skok sa motkom devojke, Keti Negeot; printscreen: YouTube/World Athletics

Ališa Njumen je prvak igara Komonvelta. Ona je bila iznenađena koliko je takmičenje bilo fizički zahtevno, ali oseća da će je ovo iskustvo učinilo boljom.

– Morala sam stalno da razmišljam o tehnici:„ visoka kolena, visoko prsti, visoko kod skoka…“. Osećala sam se baš umorno i teško u drugom poluvremenu. Ali ovo  je najsrećnije treće mesto koje sam ikada osvojila. Veliko postignuće za mene i zaista mi je pomoglo da me gurne na viši nivo – rekla je Njumenova nakon takmičenja.

Ališa Njumen, skok sa motkom 2020
Ultimativni baštenski obračun 2020., skok sa motkom devojke, Ališa Njumen; printscreen: YouTube/World Athletics

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou bio je zadovoljan i nakon ovog takmičenja. On je rekao da je bilo samo pitanje vremena kada će se novi atletičari javiti sa željom da i oni organizuju nešto ovako nakon muškog takmičenja u skoku sa motkom.

– Nakon Renoa, Monda i Semovog takmičenja znali smo da neće proći mnogo vremena pre nego što će drugi ultra-takmičarski sportisti požele da se pridruže. Bilo je ovo sjajno takmičenje iako nije bilo sa najboljim uslovima za bilo koga od njih, ali opet su otpornost i veština pobednici dana. U mojim očima su svi pobednici i ponosan sam na njih, hvala Keti, Katerini i Ališi i timu Svetske atletike.

(Atlex.rs)

Scroll to Top