Šta će biti sa Svetskim prvenstvom 2021.? Korona pomera i ovo takmičenje!?

Olimpijske igre su pomerene za 2021. godinu što stavlja u problem Svetsko prvenstvo koje treba da se održi sledeće godine po prvi put u Americi, u državi Oregon, gradu Judžin, zbog toga Svetska atletika (SA) razmatra opciju odlaganja ovog takmičenja za 2022.

Ovog leta, u avgustu, biće održano Evropsko prvenstvo u Parizu. Apsolutno nikakvih naznaka nema da je ovaj šampionat ugrožen od korona virusa jer do njegovog starta ima još pet meseci. Međutim Svetsko prvenstvo koje je na programu u avgustu 2021. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon odlaganja OI dovedeno je u pitanje.

Nakon vrlo uspešnog SP-a u Dohi 2019. Amerika se sprema za još spektakularniji šampionat. Glavni stadion biće, objekat na kojem se održava miting Dijamantske lige, Hajvard fild koji se nalazi u sklopu Oregon Univerziteta u državi Oregon, gradu Judžinu. On će biti modernizovan, proširen… i predstavljaće najmoderniji atletski stadion na svetu kad bude završen.

Atletski stadion u Oregonu (SAD), 2019 - 2021
Atletski stadion u Oregonu, Sjedinjene Američke Države, 2019 – 2021, domaćin Svetskog prvenstva u atletici 2021.

Međutim pomeranjem OI za 2021. dovodi u opasnost SP zbog mogućeg slabijeg odziva atletičara. Jako je teško imati dva velika svetska takmičenja na visokom nivou u jednoj godini pa zbog toga organizatori ”Oregon 21” i čelnici SA su počeli već da ”pripremaju teren” za pomeranje za 2022. godinu.

– Svetska atletika već je vodila razgovore s članovima Organizacionog odbora o mogućnosti da Olimpijske igre budu pomerene za godinu dana, a oni su potom razgovarali sa svim relevantnim strukturama i uverili nas da će u saradnji sa svojim partnerima omogućiti održavanje Svetskog prvenstva u nekom drugom terminu, ako to bude potrebno – navodi se u saopštenju SA objavljenog u ponedeljak uveče nakon izjave jednog od bitnijih čelnika ove MOK-a Dika Paunda o odlaganju Igara.

Svetsko prvenstvo bi trebalo da bude održano od 6.-15. avgusta 2021., ali zbog novonastalih situacija velike su šanse da će se pronaći novi termin, a o tome je u utorak pričao o izvršni direktor ”Oregon 21” Najls de Vos.

Razgovarali smo o toj mogućnosti sa svim našim ključnim akterima i možemo da uverimo Svetsku atletiku da ćemo raditi sa njima kako bismo obezbedili da Oregon i dalje može biti domaćin Svetskog prvenstva. O alternativnim datumima ćemo naknadno razgovarati ukoliko se to pokaže neophodnim – rekao je Vos za list Oregonian.

Oregon je dobio domaćinstvo na nesvakidašnji način, bez standardnog nadmetanja gradova, jer je SA želela da SAD po prvi put bude domaćin Svetsko prvenstva.

(Atlex.rs)

Scroll to Top