Rusi vraćeni pa ”ponovo” sankcionisani: SA im skinula zabranu zbog dopinga, ali zbog rata se zapravo ništa ne menja

Svetska atletika je dozvolila atletičarima iz Rusije i Belorusije da nastupaju ponovo pod svojim zastavama, ali ne smeju i dalje da takmiče.

Po malo bizarna informacija dolazi iz Svetske atletike gde je Jedinica za atletski integritet nakon 7 godina ukinula zabranu nastupa ruskim i beloruskim atletičarima zbog doping skandala, ali im i dalje onemogućuje da takmiče zbog rata Rusije i Ukrajine.

Prošlo je skoro punih 7 godina od kada je Svetska atletika izbacila ruske i beloruske atletičare sa svih takmičenja zbog, kako su naveli, organizovanog dopinga na državnom nivou.

Ovo znači da se ukida program ovlašćenih neutralnih sportista (ANA), a Odbor za reviziju dopinga, koji odlučuje o prijavama za ANA biće raspušten. To znači da se vraćaju zastave, imena i himne ove dve zemlje međutim, ova odluka suštinski neće ništa promeniti i neće vratiti atletičare iz ove dve države na međunarodnu scenu jer na snazi ostaje ona druga, novija zabrana, koja je izdata zbog invazije Rusije na Ukrajinu, stoji u zvaničnom saopštenju SA.

Marija Lasickene, pobednicca skoka uvis, Olimpijske igre Tokio 2021
Zastava koja odlazi u istorju za ruske atletičare – Olimpijske igre Tokio 2021. – 07. avgust – Marija Lasickene (Rusija), šampionka u skoku uvis; Foto: Kyodo News via Getty Images

Želeo bih da izrazim duboku zahvalnost Runu Andersenu i članovima Radne grupe što su ostali na kursu i pomogli nam da rešimo veliki problem integriteta u našem sportu. Bio je to ogroman poduhvat tokom sedam godina, ali njihova posvećenost i marljivost dali su savetu poverenje da je Ruska federacija reformisala svoju strukturu i kulturu i da je sada na pravom putu u pogledu rešavanja pitanja dopinga. Važno je da nastave ovim putem, ali smo uvereni da Jedinica za atletski integritet ima stručnost da prati i proceni situaciju u budućnosti – izjavio je predsednik SA Sebastijan Kou.

Sebastijan Kou, Beograd 2021
Otvaranje atletskog stadiona pored dvorane – 26. novembar 2021. – Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike otvara stadion; Foto: Atlex

Što se tiče suspenzije zbog „nesvakidašnjih institucionalnih korišćenja dopinga“ na osnovu preporuke Radne grupe SA je prihvatio da vrati Ruski i Beloruski atletski savez u sve aktivnosti jer su ispunili sve uslove plana za to, što je potvrđeno nezavisnom revizijom.

Međutim oni će naredne tri godine biti pod uslovnom kaznom što podrazumeva da će i dalje biti pod posebnom prismotrom Jedinice za atletski integritet (AIU). Ove federacije uvrstiće se u kategoriju A provera što podrazumeva veliki broj i znatno češći rad anti-doping kontrolora.

Od njih se takođe zahteva da se pridržavaju seta od 35 posebnih uslova, koji imaju za cilj da osiguraju da će anti-doping reforme ostati na snazi i funkcionisati dalje efikasno sa fokusom na četiri oblasti: dobru organizaciju, zaštitu od neodgovarajućeg spoljnog uticaja i kontrole, operativnu sposobnost i kapacitet (s posebnim naglaskom na etičke i anti doping zahteve, i promene u regionima) i raspodelu budžeta i fiskalno upravljanje.

Sergej Šubenko, šampion Sveta na 110m prepone 2015
Svetsko prvenstvo, Peking 2015. – 28. avgust – Sergej Šubenko (Rusija), šampion na 110m prepone; Foto: Michael Steele/Getty Images

Nakon završetka pomenute tri godine izvršiće se nova revizija tog perioda kako bi se utvrdilo da li je neophodno da se ti uslovi (kao što jesu ili s varijacijama) održavaju u narednom periodu ili ne.

Taj nadzor će dodatno da košta Ruski i Beloruski atletski savez. Oni su do sada izmirili sva dugovanja i sve obaveze koje je od njih zahtevala Svetska atletika, a i u naredne tri godine moraće iz svojih budžeta da plaćaju revizore i AIU…

’’Presipanje iz šupljeg u prazno’’ ili ti, ništa se promenilo nije

Iako je Jedinica za atletski integritet ukinula suspenziju Rusima i Belorusima oni neće moći i dalje da takmiče zbog uvođenja sankcija svim sportistima iz ovih država zbog invazije Rusije na Ukrajinu koja je na snazi od prošle godine.

Svetski atletski savet je tako potvrdio odluku koju je doneo u martu 2022. da isključi ruske i beloruske sportiste, pomoćno osoblje, zvaničnike federacije članica i zvaničnike koji su državljani te dve zemlje sa svih događaja Svetske atletske serije u doglednoj budućnosti. Ove sankcije stupaju na snagu odmah i uključuju:

1) Nema Rusima i Belorusima bilo kakvih međunarodnih ili evropskih atletskih događaja, što uključuje bilo kakva međunarodna takmičenja.
2) Nemaju pravo da prisustvuju ili glasaju i govore na sastancima Kongresa.
3) Neće im se dati akreditacije za prisustvovanje bilo kojim događajima Svetske atletske serije.
4) Neće osoblje ovih federacija biti uključeno u bilo koji zvanični razvoj Svetske atletike ili profesionalne programe.
5) Sportisti, osoblje za podršku sportistima, zvaničnici članica federacije i zvaničnici koji su državljani Rusije i Belorusije isključeni su iz događaja Svetske atletske serije u doglednoj budućnosti.

Marija Lasickene i Jaroslava Mahučik, Olimpijske igre Tokio 2021
Olimpijske igre, Tokio 2021. – 7. avgust – Marija Lasickene (Rusija) i Jaroslava Mahučik (Ukrajina), pobednice skoka uvis; Foto: AP/Tanjug

Međutim, trebalo bi da će oni moći sada da se takmiče na mitinzima tamo gde ih organizatori pozovu ili dopuste i to sa sve amblemima svoje države, ali Savet je preporučio organizatorima da isključe sportiste i zvaničnike Ruske i Beloruske atletske federacije.

Što se tiče mitinga Svetske atletske serije u SA su se složili da će uspostaviti radnu grupu koja će savetovati i preporučiti Savetu uslove koji bi morali da budu ispunjeni da bi se ukinula ograničenja za sportiste i zvaničnike iz Ruske i Beloruske atletske federacije.

U skladu sa Statutom Svetske atletike, federacije članice iz Rusije i Belorusije su obaveštene o odlukama Saveta i imaju pravo da odgovore. Ako bude potrebno, Savet će se ponovo sastati da razmotri taj odgovor.

(Atlex.rs)

Scroll to Top