Predstavljene maskote za SP: Čuvene srpske voćke zamenile tradicionalne životinje

U nedelju 3. oktobra na Sava promenadi ispred šoping centra Galerija predstavljene su maskote za Svetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu 2022 – malina Li i šljiva Iv.

Polako počinje sitno odbrojavanje do Svetskog prvenstva u Beogradu koje će se održati od 18.-20. marta naredne godine u Beogradskoj areni, a jedna u nizu manifestacija koja najavljuje ovaj događaj je i predstavljanje maskota.

Početkom godine prezentovan je zvanični logo takmičenja, a ove nedelje WA Belgrrade 22 dobilo je i zvanične maskote. Na punom platou ispred šoping centra Galerija na šetalištu Beograda na vodi predstavljeni su malina Li i šljiva Iv kao i zvanična himna maskota.

himna maskoti SP Beograd 22
Predstavljanje maskota SP Beograd 22 – 3. oktobar 2021., Beograd na vodi, šljiva Iv i malina Li, himna maskota; Foto: Atlex

Li i Iv su uz pomoć glumačkog para okupljenima predstavili i discipline koje će se odvijati tokom trodnevnog takmičenja u martu.

Na kraju svi prisutni su mogli da se fotografišu, da dobiju kratak strip kako bi se još bolje upoznali sa maskotama, malinom i šljivom u Srbiji ali i samom atletikom, kao i da pojedu koju malinu i šljivu iz specijalno dizajniranih paketića.

Podestimo 2017. za Evropsko prvenstvo u Beogradu maskota je bila bela lavica Bela.

promocija SP Beograd 22 i maskota
Predstavljanje maskota SP Beograd 22 – 3. oktobar 2021., Beograd na vodi, šljiva Iv i malina Li; Foto: Atlex

Zašto baš malina i šljiva?

Srpska malina je prepoznatljiva u svetu, a to govori i podatak da je naša država među pet zemalja na celom svetu u proizvodnji ove voćke.

Takođe Srbi su poznati po raznim proizvodima od šljiva, a naši preci su verovali da će imati sreće ako sagrade kuću tamo gde raste ova voćka.

Šljiva Iv i Malina Li, maskote SP Beograd 22
Predstavljanje maskota SP Beograd 22 – 3. oktobar 2021., Beograd na vodi, šljiva Iv i malina Li; Foto: Atlex

Organizatori SP Beograd 22 želeli su da izađu iz stereotipa da maskote moraju da budu životinje. Tim razmišljanjem su išli i organizatori Olimpijskih igara u Tokiju pa su svoju inspiraciju pronašli u drevnom drvetu, a maskote su imale i super moći nalik superherojima iz popularnih animiranih japanskih serija.

Ljudi zaduženi za dizajn šampionata u Beogradu odlučili su se da dodatno promovišu jedan od najboljih srpskih brendova, a to su malina i šljiva i da im udahnu novi život.

Reakcija prisutnih je bila odlična i samo ideju da voćke budu te koje će da nas sprovode kroz takmičenje pobrale su brojne simpatije koje se ogledaju izmeđuostalog i u velikoj želji svih za fotografisanjem sa maskotama.

Sve fotografije možete pogleddati ovde.

Maskote SP Beograd 2022, kula Beograd na vodi
Predstavljanje maskota SP Beograd 22 – 3. oktobar 2021., Beograd na vodi, šljiva Iv i malina Li; Foto: Atlext

(Atlex.rs)

Scroll to Top