Povratak atletike 11. juna: ”Nemoguće igre” kao odgovor na nova odlaganja Dijamantske lige (FOTO)

Zbog koronavirusa već je otkazno pet mitinga Dijamantske lige, a sada su čelni ljudi ove organizacije saopštili da su i tri mitinga zakazana za jun takođe odložena, ali Oslo ne želi da odustane od svog termina 11. juna pa će tako organizovati ”Nemoguće igre”.

Nakon Dohe, Kine, Stokholma, Rima i Rabata, sada su otkazani mitinzi i u Judžinu i u Parizu, dok su se organizatori u Oslu dosetili da naprave ”Nemoguće igre” u zakazanom terminu 11. juna.

Kako organizatori ovog mitinga verovatno ne veruju da će se napraviti novi kalendar Dijamantske lige kada se svet vrati u normalu, oni su odlučili da u zakazanom terminu ipak bude jedno atletsko takmičenja.

Na njemu će za sad, kako stoje stvari, biti organizovane dve discipline, sa četiri učesnika i nadom da će ”pasti” makar jedan svetski rekord, a u pregovorima je i uvođenje novih disciplina.

Aktuelni svetski prvak na 400m sa preponama Norvežanin Karsten Varholm će trčati 300 metara, a organizatori se nadaju da će upravo on ostvariti najbolji rezultat svih vremena u ovoj disciplini.

Pored njega biće organizovano takmičenje u skoku sa motkom. Najbolji motkaš današnjice Šveđanin Armand Duplantis takmičiće protiv Norvežanina Sondrea Gutormsena, a duel će se odigrati na stadionu ”Bislet”. Međutim oni neće biti jedini konkurenti, njima će se pridružiti i Reno Lavileni, jedan od najboljih motkaša prethodnih godina, koji će skakati na svom ”stadionu” u svom dvorištu u Francuskoj.

Organizatori se nadaju da će u program biti ubačena još jedan disciplina – trka srednjih pruga, jer kako kažu u pozitivnim su pregovorima sa braćom Ingebrigsten.

Na ovom poduhvatu im je čestitao i prvi čovek Svetske atletike Sebastijan Kou, koji je rekao da će im biti prosleđeno svih 50.000 dolara, koje bi dobili za organizaciju takmičenja u Dijamantskoj ligi, ali samo ako će celi iznos upotrebiti kao novčane nagrade na alternativnom mitingu.

– Imate samo dve mogućnosti – odustati ili pogledati i druge mogućnosti. Atletičari su gladni takmičenja, a mi im želimo prirediti vrhunski događaj. Imali smo pozitivan dijalog sa gradskim vlastima u Oslu i kriznim štabom za prevenciju zaraze, s kojima smo potvrdili koncept koji će biti u okvirima vladinih mera za suzbijanje infekcije –  izjavio je direktor mitinga u Oslu, legendarni skakač uvis Štajnar Hoen.

Ovo je fantastična vest za svetski sport koji će tako odneti prvu pobedu protiv COVID-19. Ono što je možda i najvažnije za ”kraljicu sportova” jeste što se može očekivati da će ovo takmičenje prenositi ceo svet.

Sportske televizije imaju velikih problema u pravljenju programskih šema jer sporta nema pa se može očekivati da će se svetske kuće utrkivati koja će da prenosi uživo prvo letnje sportsko takmičenje 2020. Naravno, Šveđanima će se ovo svakako višestruku finansijski isplati, kao što se isplaćuje Belorusima zbog nastavka fudbalskog šampionata.

(Atlex.rs)

Scroll to Top