Počelo je Svetsko prvenstvo u atletici: Srbija sa 3 predstavnika, i tzv. Kosovo ima svog ”aduta”

U Dohi se od 27. septembra do 6. oktobra održava 17. Svetsko prvenstvo u atletici, celo takmičenje može da se prati na kanalima Arene sport.

Nakon silnih problema sa povredama Srbiju će predstavljati troje atletičara Asmir Kolašinac, Dragana Tomašević i nova mlada nada Armin Sinančević.

Šampionat na stadionu Kalifa Internešnal otvaraju kvalifikacije u muškom skoku udalj, žensko bacanje kladiva i predkvalifikacije na 100 metara.

U možda i najzanimljivijoj disciplini takmičenja, trkama na 100 metara, u prvim trkama neće učestvovati najbrži nego, će se priključiti kasnije tokom dana u kvalifikacijama koje su na programu u 17:05.

Konačni obračuni su zakazani za subotu, prvo polufinale od 17:45, a onda i finale od 21:15. Amerikanci Kristian Kolman. Noa Lajles i Džastin Getlin su glavni favoriti.

Stadion Kalifa je izgrađen za ovo takmičenje, ali i za SP u fudbalu naredne godine. Otvoren je 2017. godine, kapaciteta od 40.000 gledalaca, ali prodaja karata ide izuzetno loše, zbog čega Kataru preti potpuni fijasko i prvo SP gde neće biti pune tribine.

Od 214 članica IAAF-a, koji od ovog takmičenja prelazi u naziv Svetska atletika, učestvuje čak njih 209, među kojima je i Srbija sa tri predstavnika.

Najviše imaju Sjedinjene Američke Države – 159, dok one manje države mogu da imaju jednog predstavnika koji nije uspeo da ispuni normu za ovo takmičenje, pa će tako u trci na 1500 metara takmičiti i predstavnik tzv. Kosova – Musa Hajdari (treći oktobar u 21h).

Prvog dana takmičenja neće biti srpskih atletičara, koji tek treba da odlete za Katar.

(Atlex.rs)

Scroll to Top