”Pala” norma za Svetsko prvenstvo u Beogradu: Nova fantastična trka Iranke Farzaneh i druga najbrža trka u istoriji dvorane (VIDEO)

Na seniorskom Prvenstvu Beograda viđena je jedan od najbržih trka u Atletskoj dvorani na 60 metara za žene gde je Iranka Fasini Farzaneh oborila novi rekord svoje države, a rezultat od 7,29 sekundi ujedno je i ispunjenje norme za dvoransko Svetsko prvenstvo.

U VK konkurenciji (na seniorskim takmičenjima je dozvoljeno jer je VK nastup dozvoljen samo istoj kategoriji koja ne spada u taj savez) na 60 metara za žene takmičilo je četiri sprinterke, dve iz Bosne i Hercegovine jedna iz Grčke i jedna iz Irana.

Od kako se sa svojim suprugom preselila u Beograd Iračanka Fasini Farzaneh trči fantastično. Počela je u decembru sa trkama i konstantno napreduje. Na ”Novogodišnjem mitingu” je oborila državni rekord istrčavši 7,32, a sada je probila i magičnu granicu koja je ujedno i granica norme za dvoransko Svetsko prvenstvo.

Nakon 7,33 u prvoj trci, Farzaneh je u finalu istrčala neverovatnih 7,29 sekundi što je za jednu stotinku brže od norme za SP koje se održava sredinom marta u Kini.

To je ujedno i izjednačen drugi najbolji rezultat na 60 metara za žene istrčan u Atletskoj dvorani u Beogradu od kada je ona sagrađena.

YouTube player

Rekord drži Slovenka Maja Mihalinec koja je na prvom Serbian Openu, 1. marta 2016.,  istrčala 7,26 sekundi. U istoj trci 7,29 je trčala najbolja Hrvatska preponašica Andrea Ivančević. Već naredne godine Andrea je postavila i treći najbolji rezultat dvorane istrčavši 7,30 sekundi.

Od srpskih sprinterki najbliža da se umeša u top pet je Milana Tirnanić koja je prošle godine zabeležila lični rekord od 7,36 sekundi, ali u Istanbulu.

Druga na Prvenstvu Beograda bila je atletičarka iz Grčke koja je na pripremama u Beogradu, Stela Mihailidou (1999. godište) koja je trkom od 7,68 sekundi istrčala lični rekord.

Za treće mesto odlučivao je foto finiš pošto su Emilija Kusić i Almina Rašić, atletičarke iz Bosne, trčale 8,14 sekundi, sa tim što je Almina za hiljaditinku ipak bila bolja.

Fasini Farzaneh
Dvoransko Prvenstvo Beograda 18.1.2020., Fasini Farzaneh slavi normu za Svetsko dvoransko prvenstvo sa suprugom i članovima; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template