Olimpijskih igara neće biti kaže prvi čovek OKS-a: Kako će se sportisti pripremiti ako su meseca dana u karantini? MOK kupuje vreme! (VIDEO)

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković u razgovoru za TV Prva rekao je da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) samo kupuje vreme jer je nerealno da se nakon karantina zbog Korona virusa sportisti vrate na visoke nivoe i budu spremmni za Olimpijske igre.

Iako čelnici MOK-a i organizatori iz Japana svakodnevno ubeđuju da će se Igre održati u planiranom terminu sve je veći broj ljudi koji tvrde da od toga nema ništa i da će se i Olimpijske igre otkazati kao i sva ostala velika takmičenja zakazana za ovo leto.

O tome je u sredu u jutarnjem programu TV Prve pričao i prvi čovek OKS-a Božidar Maljković.

– Očekivao sam odluku ovoga tipa. Tomas Bah je jako dobro situiran i informisan čovek, koji ima veze sa predsednicima država u svetu. Dobar je prijatelj sa Angelom Merkel i defakto nije definitivno potvrđeno juče da će se Olimpijske igra održati. Situacija se prati, postoji kontinuitet rada u MOK-u, to je ozbiljna organizacija koja ima 206 zemalja i oni ustvari tim svojim ‘komunikeom’ kupuju vreme – rekao je Maljković gostujući na TV Prva.

Ključnih će biti narednih mesec dana. Ukoliko se situacija u svetu ne smiri Maljković smatra da ove godine nećemo gledati OI.

– Posle mesec dana će biti jasnije da li će uopšte moći da se organizuju OI. Mi danas poslepodne imamo video konferenciju sa čelnicima MOK-a po tom pitanju.

Glavni problem je što sportisti nemaju kad da se spreme za takmičenje koje bi trebalo da počne 24. jula ako su mesec dana i više u karantinu.

– To je jedna ozbiljan problem, dati šansu svim sportistima u raznim sportovima da izbore kvotu i da idu na OI svi oni koji zaslužuju. U sportu je važno koliko skočiš, a nekako ti mere kao što je to u politici i drugim sverama društvenog života.

Božidar Maljković, Serbia Open
Treći Serbia Open 2018, Božidar Maljkovi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božana Ostojić predsednik saveza za podvodne sportove, Srđan Đoković; Foto: Atlex

Drugi problem je što sprotisti neće imati jednake uslove za pripreme.

– To poboljšanje, iako bude, nije ono linearno, sad će biti svi (zdravi) sad možemo. Ne, u nekim zemljama će i dalje biti, a MOK kaže da moraju sve zemlje da učestvuju, svih 206, i MOK neće dozvoliti da neke zemlje zbog više sile ne učestvuju.

Zbog svega toga osnovana je posebna komisija koja će da razgovara sa svim državnim u pokušaju da pronađu rešenje.

– MOK je juče osnovao komisiju koja će samo time da se bavi. Ja sam juče razgovora o sa članom te komisije Necom (Nenad) Lalovićem, koji je visoko plasiran čovek u MOK-u. Apeluje se na jednu solidarnost, pošto to neće biti ni malo lako, na elastičnost u donošenju odluka, na kraju krajeva u sportu mora to da postoji. U sportu ne postoje zakoni jednom za svagda već se oni menjaju i koriguju – ističe Maljković.

Međutim na prvom mestu gledaće se interesi MOK-a pa tek onda ostalih.

– Gledaće se pre svega interesi MOK-a, a onda i svih zemalja i gledaće se da se nađe neko rešenje.

Maljković je razgovarao i sa ambasadorom Srbije u Japanu Nenadom Glišićem i nakon tog razgovora Maljković je još uvereniji da od Igara neće biti ništa ove godine.

– Pre neki dan sam razgovarao sa našim ambasadorom u Tokiju. Ispitivanje javnog mnjenja je nedvosmisleno – 66 odsto Japanaca je protiv, a 23 za. Iako njihov premijer kaže da imaju podršku G7, najjačih zemalja na svetu, ali predsednik Amerike Tramp je rekao da OI treba pomeriti. Jedan je opšti haos po svim ekonomskim-sportsko-etičkim pitanjima. Po mom ličnom mišljenju biće teško da se održe Igre ako ova pandemija potraje, a po svemu sudeći potrajaće – zaključio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

YouTube player

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template