Okagbare izbačena na 10 godina iz atletike!

Jedna od najboljih nigerijskih i afričkih atletičarki Blesing Okagbare dobila je suspenziju od čak 10 godina od strane Svetske atletike zbog učešća u, kako je navedeno, “organizovanom dopingu režimu”.

Okagbare je učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju, prošla je kvalifikacije na 100 metara, ali pred polufinalni nastup joj je izrečena zabrana takmičenja na neodređeno od strane SA, a sada je ta kazna ozvaničena.

Nigerijki, koja ima 33 godine, osvajačica srebrne medalje na Igrama u Pekingu 2008. u skoku udalj, izrečena je jedna od najvećih kazni u istoriji atletike, ali i sporta koja definitivno znači kraj njene karijere.

Ona je, podsetimo, u kratkom vremenskom roku dvaput “pala” na doping testu, najpre u junu u Nigeriji na krvni hormon EPO (povišen), a pre toga i na ljudski hormon rasta u Slovačkoj u julu.

Okangbare, nigerija 100m, OI Tokio 2020
Olimpijske igre, Tokio 2020. – 30. jul, 100m žene kvalifikacije, Blesing Okagbare (Nigerija); Foto: AP/Tanjug

U obrazloženju Atletske Unije za integritet Nigerijski je isprva izrečena petogodišnja suspenzija, ali joj je ona duplirana pošto nije bila kooperativna u istrazi njenog slučaja.

– Zabrana od 10 godina je snažna poruka protiv planskih i koordinisanih pokušaja varanja na najvišem nivou našeg sporta. Ovo je rezultat našeg testiranja ciljeva vođenim obaveštajnim podacima, kao i našom posvećenošću da istražimo okolnosti iza pozitivnog testa – rekao je šef Unije za integritet Bret Klotjer.

Zanimljiv detalj iz karijere Blesing Okagbare je njen najveći uspeh u Pekingu kada je uzela srebro u skoku udalj iako je takmičenje završila na trećem mestu. Njoj je naknadno dodeljena viša pozicija jer je drugoplasiranoj Ruskinji skinuta medalja zbog dopinga.

(Atlex.rs)

Scroll to Top