Okagbare izbačena na 10 godina iz atletike!

Jedna od najboljih nigerijskih i afričkih atletičarki Blesing Okagbare dobila je suspenziju od čak 10 godina od strane Svetske atletike zbog učešća u, kako je navedeno, “organizovanom dopingu režimu”.

Okagbare je učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju, prošla je kvalifikacije na 100 metara, ali pred polufinalni nastup joj je izrečena zabrana takmičenja na neodređeno od strane SA, a sada je ta kazna ozvaničena.

Nigerijki, koja ima 33 godine, osvajačica srebrne medalje na Igrama u Pekingu 2008. u skoku udalj, izrečena je jedna od najvećih kazni u istoriji atletike, ali i sporta koja definitivno znači kraj njene karijere.

Ona je, podsetimo, u kratkom vremenskom roku dvaput “pala” na doping testu, najpre u junu u Nigeriji na krvni hormon EPO (povišen), a pre toga i na ljudski hormon rasta u Slovačkoj u julu.

Okangbare, nigerija 100m, OI Tokio 2020
Olimpijske igre, Tokio 2020. – 30. jul, 100m žene kvalifikacije, Blesing Okagbare (Nigerija); Foto: AP/Tanjug

U obrazloženju Atletske Unije za integritet Nigerijski je isprva izrečena petogodišnja suspenzija, ali joj je ona duplirana pošto nije bila kooperativna u istrazi njenog slučaja.

– Zabrana od 10 godina je snažna poruka protiv planskih i koordinisanih pokušaja varanja na najvišem nivou našeg sporta. Ovo je rezultat našeg testiranja ciljeva vođenim obaveštajnim podacima, kao i našom posvećenošću da istražimo okolnosti iza pozitivnog testa – rekao je šef Unije za integritet Bret Klotjer.

Zanimljiv detalj iz karijere Blesing Okagbare je njen najveći uspeh u Pekingu kada je uzela srebro u skoku udalj iako je takmičenje završila na trećem mestu. Njoj je naknadno dodeljena viša pozicija jer je drugoplasiranoj Ruskinji skinuta medalja zbog dopinga.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

June 2023
No event found!
Load More

Edit Template