Odlaganje OI pomoglo dopingovanim sportistima: Atletičari se bune na slab rad anti doping agencije, ko sledeći bude uhvaćen propušta i Tokio i Pariz!

Odlaganjem Olimpijskih igara za sledeću godinu zbog koronavirusa otvorilo je mogućnost određenom broju sportista koji su bili pozitivni na nedozvoljene supstance da se ipak takmiče u Tokiju.

Jedinica za integritet atletike (AIU) potvrdila je da će dopingovani sportisti, koji su trebali propustiti ovogodišnje Igre, moći nastupiti sedeće godine u Tokiju, pod uslovom da im do tad istekne vremenska suspenzija

Standardna kazna Svetske anti doping agencije je četverogodišnja zabrana nastupa i osmišljena je tako da obuhvati jedan olimpijski ciklus. Ali u ovom slučaju reč je o anomaliji, tako da će neki sportisti imati koristi od toga. To je nesrećna situacija, ali u pravnom okviru je vrlo jasna, jer se zabrana temelji na vremenskom roku i nije vezana za određene događaje – rekao je šef AIU-a Bret Klotier.

I dok neki raniji prestupnici imaju olakšavajuću okolnost i pružena im je nova prilika za ispunjenje sna, ovog puta po pravilima igre, drugi bi mogli biti još drastičnije oštećeni.

Kako je šef AIU-a rekao cilj kazne je da obuhvati jedan olimpijski ciklus i da prestupnik propusti jedne Igre. Odlaganjem Tokija za 2021. razmak između dva najmasovnija sportska takmičenja smanjen je na svega tri godine.

Uzroci za dopnig kontroulu, anti doping test
Institut biohemije na Sportskom Univezitetu u Cologenu, Nemačka – uzorci urina za anit doping testiranje; Foto: Guliver/Getty Images/Patrik Stollarz

Zbog toga sportisti moraju da budu još oprezniji sa suplementacijom i svime što dodatno uzimaju radi poboljšanja preformansi ili boljeg oporavka jer u slučaju da padnu na testu od avgusta ove godine propustiće i Igre u Tokiju i u Parizu.

Nemogućnost testiranja u doba korone i zabrinutost atletičara

Anti doping agencije širom sveta sada se susreću sa novim problemom. Zbog ograničenih kretanja otežan je njihov rad pa se tako broj testiranja znato smanjio.

– Ograničenja kretanja snažno ometaju testiranje širom sveta. Postoje različita ograničenja u svakoj zemlji i ta se ograničenja menjaju iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, tako da je normalno funkcionisanje testiranja poremećeno. I dalje provodimo testiranja gde možemo, ali postoji ozbiljan problem – zaključio je Klotier.

I sami atletičari su zabrinuti zbog ovog problema. U istraživanju koje je izvršila Asocijacija atletičara njih 685, odnosno 78%, je odgovorilo da su zabrinuti za validnost rezultata zbog smanjenog obima testiranja.

Potrebna je dodatna jasnoća da bi atletičari, ali i javnost, imali poverenje u rezultate u ovom periodu- stoji u saopštenju.

Skoro svi treniraju i žele da takmiče

Dalja istraživanje je pokazalo da je čak 82 odsto atletičara nastavilo da trenira, a da 86 odsto želi da se vrati takmičenjima ove godine ukoliko to bude bezbedno. Međutim, postoji manji konsenzus oko toga kako bi trebalo određivati ko se kvalifikovao za Igre.

I dok 60 odsto atletičara želi da se boduju rezultati ostvareni do decembra, 56 odsto misli da to ne bi bilo fer zbog različitih mera koje su uvedene zbog pandemije.

U pogledu kvalifikovanja za Olimpijske igre, 81 odsto atletičara smatra da sistem svetske rang liste treba da bude razmotren. Ti rezultati zajedno ukazuju na veliki broj složenih pitanja koje je pokrenuo novi sistem rangiranja u određivanju ko se kvalifikovao za Olimpijske igre, dopunjen svima onima koji su uključeni u ovo vreme – dodaje se u zaključku istraživanja.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

June 2023
No event found!
Load More

Edit Template