NFL igrač hteo da bude sprinter na OI pa shvatio šta je brzina, a šta je biti sprinter: Rekord Srbije brži od njega

Jedan od najboljih igrača američkog fudbala (NFL) Di Kej Metkef pokušao je da izbori učešće na Američkom “Trials”-u kako bi trčao 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju, nije uspeo da prođe ni prvi krug sa 10,37 sekundi.

Postala je već praksa kod sportski novinara da svako ko je imalo brži odmah biva upoređivan sa najboljim sprinterima na svetu. Na taj mamac je naseo NFL igrač Di Kej Metkef koji je bio ubeđen da mu neće biti problem da izbori Trajals i da će tamo izboriti ”vizu” za OI na 100 metara.

On važi za jednog od najboljih i najbržih igrača u američkom fudbalu pa se tako prijavio da trči 100 metara na ”USATF Golden Games” koje je održano u Kaliforniji u sklopu kvalifikacija za Trajals.

Njegova pojava je izazvala veliku pažnju javnosti međutim, Merkef je bio daleko i od finala takmičenja, kamoli Trajalsa i Tokija. U svojoj grupi zauzeo 9. mesto, ukupno 15. od njih 17. istrčavši 10,37 sekundi. Za prvu trku u životu to je daleko od lošeg, ali je pokazano da je brz sportista jedno, a sprinter sasvim drugo.

DK Metkef - 100m
”USATF Golden Games”, kvalifikacije za US Trajals (kvlaifikacije za Olimpijske igre) – 100m, NFL igrač Di Kej Metkef – 9. maj 2021.; Foto: Getty Images

Podsećanja radi rekord Srbije iznosi 10,33 sekunde, a za ulazak u finale ovog takmičenja bilo je potrebno trčati 10,21 sekundu.

– Srećan sam što sam ovde, uzbuđen što sam imao priliku da trčim protiv ovakvih sportista svetske klase. Hvala Bogu na pruženoj šansi da testiram svoju brzinu protiv ovakvih asova. Oni to rade za život. Ovo se veoma razlikuje od brzine u fudbalu – prokomentarisao je Metkalf.

U finalu je pobedio Kravon Gilespie sa 9,96 sekundi, drugi je bio Isiah Jang sa 9,99 sekundi, a treći je sa 10,01 bio Kris Belčer. Na Trajals se kvalifikovao još i Kiri King koji je trčao 10,04 sekundi, a brži od njega na ovom takmičenju bio je Britanac Čijindu Udžah sa 10,03.

U kvalifikacijama je trčao i Majkl Rodžers 10,12 sekundi, ali nije trčao u finalu. On će takođe takmičiti na Trajalsu koje će trajati čak 10 dana od 18.-27. juna u Oregonu na stadionu koji će biti domaćin Svetskog prvenstva naredne godine.

Mediji sa druge strane Atlantika su bili oduševljeni trkom Metkalfa i uvereni su da ako nastavi da trenira sprint da će biti ozbiljan kandidat za Pariz 2024.

Di Kej Metkef
Di Kej Metkef, NFL igrač koji se oprobao u trci na 100m verujući da će izboriti učešće na Olimpijskim igrama

Međutim atletičari su se ”digli”  zbog njihovih nipodaštavanja. Jedan od prvih koji se još pre trke oglasio putem svog Tviter naloga je Majkl Džonson, osvajač olimpijskih zlata na 200 i 400 metara.

– Razumem zašto se neki sprinteri osećaju nepoštovano, ali je atletski sport malo učinio da pokaže ogromne sposobnosti i talenat, koji su potrebni da bi se 100 metara trčalo za manje od 10 sekundi. Publika ne shvata njihove mogućnosti. To nije krivica DK Metkalfa.

Jedan od izveštaja sa ovog takmičenja završen je rečima:

– Svako ko je video Metkalfa na fudbalskom terenu znao je da je brz. Ali, videti ga na stazi bilo je jedinstveno iskustvo, koje je pokazalo koliko je impresivan sportista, ali i koliko su elitni sprinteri zaista neverovatno brzi.

YouTube player

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs