Neizvesna sudbina Dijamantske lige: Otkazano skoro pola mitinga!

Gotovo svakodnevno neko novo sportsko takmičenje biva odloženo ili otkazano zbog pandemije koronavirusa pa tako nakon svih atletskih mlađih svetskih i evropskih šampionata, Svetskih prvenstava na otvorenom i zatvorenom, Olimpijskih igara… tako je i Dijamantska liga ove godine dovedena u pitanje.

Nikad u istoriji atletike letnja sezona nije trebala da počne toliko rano kao ove godine. Već 17. aprila bio je zakazan prvi miting Dijamantske lige u Dohi, ali je zbog koronavirusa on otkazan.

Od 14 mitinga (plus finale) za sada su otkazani svi do juna, to znači čak više od trećine, tačnije pet, dok je jedan pomeren.

Pored Dohe otkazani su mitinzi u Kini (10. maj), Stokholmu (24. maj), Rimu (28. maj) i Rabatu (31. maj).

Kina je trebala da bude domaćin dva mitinga i to u razmaku od sedam dana. O domaćinu prvog mitinga trebalo je naknadno doneti odluku dok je drugi miting trebao da se održi u Šangaju 16. maja međutim, za njega je pronađen novi termin i on je pomeren za 13. avgust.

Ivana Španović, Dijamantska liga, Stokholm 2019
Stokholm, Švetska, Dijamantska liga 16. jun 2019., Ivana Španović, skok udalj;
Foto: Guliver/Getty Images/Jonas Gustafsson

Ova odluka je doneta posle bliskih konsultacija sa organizacionim komitetima, lokalnim zvaničnicima i vladajućim telima. Ulazak u Katar iz određenih zemalja je zabranjen, a Vlada u Dohi je suspendovala sve nacionalne i međunarodne događaje u periodu od 30 dana. Iako je broj novih infekcija smanjen u Kini, činjenica je da su pripreme za mitinge poremećeni poslednjih nedelja, a zatvaranje granica i ograničenjima putovanja organizaciju takmičenja na visokom nivou čine nemogućom – objavili su iz Svetske atletske federacije.

Ostatak kalendara je za sad nepromenjen, i broji devet mitinga plus finale.

Po postojećem kalendaru sa sajta Dijamantske lige ona će ove godine početi u Americi u Judžinu na stadionu koji trenutno ”trpi” velike promene zbog domaćinstva Svetskog prvenstva koje je pomereno sa 2021. na 2022.

Najbolji svetski atletičari će borbu za dijamante krenuti 7. juna, ako se nešto u međuvremenu ne promeni.

Potom sledi Oslo 11. juna, pa Pariz 13., London 4. jula, Monako 10., zatim Šangaj 13. avgusta, Gejtched 16., Lozana 20. i Brisel 4. septembra, dok je finale na programu 11. septembra u Cirihu.

Zbog otkazivanja OI verovatno će otkazani mitinzi biti ubačeni u tom periodu, između mitinga u Monaku 10. jula i Šangaja 13. avgusta.

(Atlex.rs)

Scroll to Top