MOK doneo odluku o Olimpijskim igrama u Tokiju: Sve podseća na 2016.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u utorak je održao sednicu Izvršnog odbora na kojem su izmeđuostalih teme bile i Pariz 2024, ali i Tokio 2020 za koji je doneta odluka da ne postoji nikakva bojaznost i prepreka da se Olimpijske igre ne održe u zakazanom terminu od 24. jula do 9. avgusta.

Ogromna panika vlada širom sveta zbog Korona virusa koji je nastao u Kini. Mnoge manifestacije su otkazane kako u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, tako i u susednim, pa čak i u Italiji. Nakon otkazivanja dvoranskog Svetskog prvenstva u atletici upitne su bile i Olimpijske igre u Tokiju zbog mogućeg širenja virusa i na japansko ostrvo.

Međutim MOK je na sednici Izvršnog odbora doneo odluku, da uz velike napore japanska vlasti koja radi sve kako bi obezbedile da igre protekle bez ikakvih problema, da nema ništa od odlaganja igara i da će se one održati u zakazanom terminu!

Tako je barem za sad, a ostaje da se vidi da li će Japan uspeti da održi sve pot kontrolom i do jula meseca.

Ova odluka je doneta nakon niza sastanaka čelnika MOK-a, čelnih ljudi ”Tokio 2020”, čelnika grada domaćina, vlade Japana i Svetske zdravstvene organizacije.

MOK je nakon sednice Izvršnog odbora objavio saopštenje, u kojem kaže:
Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta je danas izrazio punu posvećenost uspešnom održavanju Igara u Tokiju, koje će se održati od 24. jula do 9. avgusta. Izvršni odbor je čuo sve izveštaje o merama koje se preduzimaju povodom korona virusa, oko kojih se vodila sadržajna diskusija. Udružena radno telo tim povodom je formirano sredinom februara i u njemu su predstavnici MOK-a, organizatora Igara u Tokiju, predstavnici grada Tokija, vlade Japana i Svetske zdravstvene organizacije. IO MOK-a pozdravlja sve napore i mere da se Igre održe po planu i sa punim merama sigurnosti i bezbednosti – poruka je Međunarodnog olimpijskog komiteta.

U slučajnu da se ipak pojave problemi organizatori imaju mogućnost da pomere igre u bilo koji drugi termin do kraja kalendarske godine.

Istorija se ponavlja?

Slična situacija bila je i pre četiri godine kada je Brazilom vladao opaki virus ”Zika”. Dovodilo se u pitanje organizacija tih igara 2016. godine, mnogi sportisti su govorili da neće putovati u Rio međutim, nekih mesec dana pre početka cela ”buka” je preko noći splasla i više niko nije govorio o epidemiji i opasnosti za učesnike.

Igre su prošle bez i jednog zdravstvenog problema i sumnji da je iko ”zakačio” Ziko virus.

Ko se danas još seća Ziko virusa? Da li se istorija ponavlja?

(Atlex.rs)

Scroll to Top