Kraj jedne ere, Džastin Getlin završio karijeru: “Voleo sam te stazo, dala si mi suze bola i radosti!”

Jedan od najbržih ljudi svih vremena Džastin Getlin saopštio je da u 40. godini završava profesionalnu karijeru koju su obeležile medalje, rekordi, ali i dopinga afere.

Nakon 21 godine karijere Američki sprinter Džastin Getlin odlazi u penziju. U veoma bogatoj karijeri osvajao je olimpijsko zlato u Atini 2004. na 100 metara, trostruki je svetski prvak sa dva zlata iz Helsinkija 2005. (100 i 200 metara) i jednim iz Londona 2017., te dvoranski je prvak sveta 2003. i 2012. godina, a osvajao je još mnogo srebrnih i bronzanih medalja na najvećim takmičenjima, ukupno tačno 20 (9 zlata, 9 srebra i 2 bronze)

– Voleo sam te stazo. Dala si mi suze bola i radosti, lekcije koje nikada neću zaboraviti. Štafeta je prošla, ali ljubav nikada neće izbledeti – napisao je Getlin na svom Instagram profilu.

Džasatin Getlin, Dijamantska liga
Dijamantska liga, Monako 2014. – 18. jul -200m, Džasttin Getlin (Amerika); Foto: AP/Tanjug

 

Od objavljivanja kraja karijere 12. februara Getlin svaki dan objavi kratak video posvećen svojoj voljenoj atletici po uzoru na svog idola Kobija Brajanta koji je napravio kratak film ”Draga košarko” sa kojom je osvojio čak i Oskara.

”Od trčanja po igralištima igrajući se kao dete, do ”spaljivanja” linija fudbalskih terena kao mlad, do trkanja sa decom na biciklama iz komšiluka. Moj život se promenio onog trenutka kada sam saznao tvoje ime…. Sprint. Nasleđe Kobija Brajanta me je inspirisalo od samog početka moje karijere u sprintu. Svojim umetničkim izrazom odajem omaž njegovim delima. „Dragi sprintu“ je moja pesma koja izražava moju ljubav prema sportu i svemu što je on učinio za mene. Imao sam sreću da rano pronađem ono što volim, to je bila moja muza i promenila je moj pogled na život.”

Kristijan Kolmen pobeđuje Džastina Getlina, Doha 2019
Kristijan Kolmen pobeđuje Džastina Getlina u fnalu trke na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi 2019.- 28. septembar; Foto: AP/Tanjug

Drugi video prati pesma koju je Getlin napisao atletici

”„Sa ljubavlju dolaze izazovi, a ti si ih dala toliko tokom moje karijere.
Neki su bili lakši od drugih.
A neki koji bole više od samog života.

Ali kroz sve moje uspone i padove,
Pobede i gubitke,
Voleo sam te, sprintu.

Dao si mi suze tuge i radosti,
Naučene lekcije koje se nikada neće zaboraviti.”

Sprint me je izazvao fizički, emocionalno i duhovno. Ponekad bi me gubitak osakatio, ali sam počeo da primećujem da je bol deo procesa ka uspehu. Kombinovani efekat postojanja pravih ljudi, prakse obuke i mentaliteta stvorio je više prilika za mene da pokažem svoj talenat i postignem više nivoe. Sprint me je naučio da nikada ne bežim od izazova jer njihovo prevazilaženje vodi do života kakav ste oduvek želeli.”

Džastin Getlin, pobednik SP 2017
Svetsko prvenstvo, London 2017. – 5. avgust – 100m finale, Džastin Getlin (Amerika) pobednik; Foto: AP/Tanjug

Fantastični rezultati, brojne medalje, izjednačen svetski rekord, pobeda nad Boltom neće dobiti tu veličinu zbog brojnih doping afera u koje je upadao.

Prvi problemi su se pojavili već na koledžu gde je ”pao” na amfetamin. Pravdao se da je to deo lekova koje pije od detinjstva zbog gubitka pažnje. Kažnjen je od strane Svetske atletike sa 2 godine, ali nakon žalbe mu je dozvoljeno da takmiči na domaćoj sceni, ne i međunarodnoj, ali mu se ti rezultati ne priznaju od strane SA.

Nakon isteka suspenzije prekida studije i postaje profesionalac 2003. Međutim samo tri godine kasnije njegov test je ponovo bio pozitivan. Branio se da nikada nije uzeo ništa zabranjeno, ali B test je takođe pokazao da je bio pozitivan. Sumnja se da je ”pao” na testosteron. Tada je čak osam atletičara Getlinovog trenera bilo pozitivno (sumnja se svi na testosteron).

Džastin Getlin, Doha 2019
Svetsko prvenstvo, Doha 2019. – 28. septembar – 100m polufinale, Džastin Getlin (Amerika); Foto: AP/Tanjug

Pretilo mu je doživotno izbacivanje iz atletike pa je priznao krivicu i osuđen je na 8 godina zabrane što je nakon žalbe prepolovljeno. U tom periodu pokušao je da se oproba u američkom fudbalu, bio je u nekoliko timova na probi, ali nije uspeo da zabeleži profesionalni debi u NFL-u.

Na stazu se vratio 2010. i ”upao je” u eru Juseina Bolta. Svoj novi debi imao je u Estoniji u Rekjaviku gde je trčao 10,24 sekunde, a nakon toga je otputovao u Finsku i u Talinu je istrčao 10,17.

Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine je osvojio bronzu na 100 metara, zatim srebro na svetskim prvenstvima 2013. i 2015, kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Nakon što je osvojio poslednju zlatnu medalju s američkom štafetom 4×100 metara i srebro na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine želeo je da karijeru završi na Olimpijskim igrama u Tokiju ali ga je u tome sprečila povreda.

(Atlex.rs)

Scroll to Top