Kenijski maratonac pao na dopingu: Maksimalna kazna za nekadašnjeg vicešampiona Afrike koji je trčao i u Splitu

Iako nema atletskih takmičenja, izuzev pojedinačnog polumaratona u Keniji, svetska antidoping agencija i dalje radi i izrekla je četvorogodišnju kaznu Kenijskom maratoncu Vinsentu Kipsegeči Jatoru.

Jator je bio pozitivan na doping testu u oktobru, ali mu je antidoping agencija tek sad izrekla kaznu i zabranu bavljenja atletikom u naredne četiri godine.

Ova zabrana ne kreće od datuma izricanja već od momenta kada je ustanovljeno da je bio pozitivan, znači od oktobra 2019.

Kenijac je u februaru  2018. godine pripremajući se za pariski polumaraton doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Sa njim je u vozilu bio i Francis Kiplagat koji je preminuo, a Kipsegeči Jator je zaradio lomove rebara. Od nesreće se oporavio i prošle godine se vratio takmičenjima, a najveći uspeh od tad mu je treće mesto u maratonu u Honoluluu.

Jator u svojoj karijeri ima titulu vicešampiona Afrike iz 2010. na 5000 metara, na Igrama Komonvelta je iste godine u istoj disciplini bio četvrti, dok je na Svetskom kontinentalnom kupu takođe 2010. na splitskom Poljudu bio 5. u trci na 3000 metara.

(Atlex.rs)

Scroll to Top