22.October.2021

Atlex

Specijalizovani srpski atletski portal

Kaster Semenja našla ”rupu” u zakonu i takmičiće u Tokiju: Najbolja 800-metrašica prelazi u sprintere (FOTO)

Kaster Semenja

Kaster Semenja, Olimpijske igre 2016., Rio De Žaneiro, Brazil- 20. avgust, 800 metara žene finale; Foto: Guliver/Getty Images/Ezra Shaw

Kaster Semenovoj je onemogućeno da brani dvostruku titulu olimpijske šampionke na 800 metara zbog novih pravila o nivou testosterona, ali je uspela da pronađe ”rupu” u zakonu i trčaće 200 metara.

Jedna od najboljih 800-metrašica svih vremena i aktuelna Olimpijska šampionka iz Rija 2016. i Londona 2012. Kaster Semenja objavila je na svom Instagram profilu da je počela sa pripremom za OI u Tokio naredne godine na kojima će učestvovati na 200 metara.

Njoj je onemogućeno da i u Tokiju trči 800 metara jer po novom pravilniku određen je broj testosterona koji je dozvoljen kod atletičarki. Protiv tog pravila atletičarka iz Južne Afrike se već duži period bori, ali nije uspela da ospori ovaj pravilnik ni na Sudu za arbitražu u sportu u Lozani.

Međutim ovo pravilo se odnosi samo za discipline 1500, 800 i 400 metara.

Kao što je svima poznato, ne mogu da se takmičim na 800 metara i branim titulu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Moj san je oduvek bio, a i dalje će biti, da se takmičim na najvišem nivou sporta i da bih nastavila da jurim svoje ciljeve i snove odlučila sam da promenim disciplinu i takmičim se na 200 metara. Ova odluka nije bila laka, ali kao i uvek radujem se izazovu i radiću vredno, daću sve od sebe da se kvalifikujem za Tokio i takmičim se najbolje što mogu za Južnu Afriku – stoji u saopštenju Kaster Semenje.

View this post on Instagram

🔥BREAKING NEWS🔥

A post shared by Caster Semenya (@castersemenya800m) on

(Atlex.rs)