IAAF ukida norme: Uvode su bodovi nalik na tenis

Svetska atletska federacija prešla je na novi način kvalifikovanja za najveće atletsko takmičenje.

Nešto nalik tenisu, od 1.1.2019. godine i u ateltiku se uvode bodovi. Svako takmičenje nosiće određeni broj bodova. Najviše će donositi olimpijsko zlato 250, dok će domaća državna prvenstva biti vrednovana sa 100 bodova. Na ovaj način čelnici IAAF-a želeli su da daju na značaju domaćim prvenstvima, da ona budu jedna od najbitnijih takmičenja u sezoni, jer će donositi više bodova od mnogih mitinga. Tačan izgled bodovanja mitinga biće poznat u novembru kada bi trebalo da stigne detaljno pojašnjenje novih pravila.

​Treba napomenuti da norme ne odlaze skroz u istoriju. One će i dalje postojati ali u kom obliku znaćemo takođe kada dođe detaljno pojašnjenje. Informacije do kojih smo mi došli kažu da će norme biti dosta jake. To znači da će bodovanje biti neki vid B norme, što je nekada postojalo. Jako mali broj atletičara će moći da ispuni te norme i da bude mirno, dok će ostali morati na osnovu bodova da popune kvotu broja takmičara u disciplini.

​Što se tiče bodovanja, rang liste će se praviti na sledeći način. Na koliko god takmičenja jedan atletičar išao, uzimaće se najvrednijih 5 nastupa. Ako je neko, primera radi, imao 7 takmičenja, uzimaće se u obzir 5 na kojima je osvojio najviše bodova. Bodovi sa tih 5 takmičenja se sabiraju i izvlači prosek. Na osnovu tog proseka atletičar će biti rangiran. Kao i do sad, svaka disciplina ima svoju kvotu koliko atletičara može da nastupi na svetskom prvenstvu.

​Ovo ne važi za prvenstva Evrope, barem ne još. Za dvoransko prvenstvo Evrope u Glazgovu naredne godine postoje norme.

Što se Olimpijskih igara tiče, još nije zvanično, ali čelnici su jako zainteresovani za ovaj vid kvalifikacija i postoje velike šanse da će se u Tokio ići na isti ili sličan način kao i na svetsko prvenstvo u Dohu 2019. godine.

(Atlex.rs)

Scroll to Top