EYOF i Mediteranske igre pomerene za godinu dana: Poznat datum debija Adriane Vilagoš na velikoj sceni!

Pandemija koronavirusa odložila je sva velika sportska takmičenja za sledeću godinu, a zbog toga su ona koja su trebala da se održe 2021. mahom takođe pomerana za godinu dana pa je takva situacija i sa EYOF-om i Mediteranskim igrama koja su trebala da se održe narednog leta.

Mediteranske igre u alžirskom gradu Oran, koje će biti 19. po redu, zbog gustog rasporeda takmičenja 2021., nastalim pomeranjem ovogodišnjih za godinu dana, pomereno je za 2022.

Ovo takmičenje već godinama predstavlja jedno od najboljih provera atletičarima. Brojni su primeri da oni koji na Mediteranskim igrama osvoje medalju da na narednim velim takmičenjima kao što su Svetska i Evropska prvenstva takođe osvoje odličije. Najbolji primer iz Srbije je Emir Bekrić i njegova čuvena 2013. godina.

Kako je razlika između ovih i Olimpijskih igara manja od mesec dana, organizatori iz Alžira odlučili su da takmičenje pomere. Tako će sportisti iz 26 država takmičiti od 25. juna do 5. jula 2022. Još uvek nije poznato koliki će tačan broj sportova biti, ali se očekuje da će biti isti broj kao i  na igrama u Taregonu 2018. – 28.

Na prošlim igrama, po prvi put, učestvovala je i Ivana Španović. Osvajanjem zlata kompletirala je sovju riznicu medalja sa svih velikih takmičenja na kojima je kao reprezentativka Srbije mogla da učestvuje.

Ivana Španović, Mediteranske igre 2018
Mediteranske igre 2018., Taregon (Španija) – 28. jun, Ivana Španović, skok udalj; Foto: OKS

Ovo neće biti prvi put da su Mediteranske igre odloženo. Upravo su prošle u španskom Taregonu zbog finansijskih problema pomerene sa 2017.  na 2018., pa je tako pauza trebala sad da bude tri godine. Međutim zbog COVID-19 ipak će se ispoštovati olimpijski ciklus od četiri godine. Jubilarne 20. biče održane 2026. u Italiji, gradu Taranto.

EYOF

Drugo i poslednje veliko takmičenje koje je sa 2021. na 2022. pomereno je Letnji evropski olimpijski festival mladih (EYOF) koji je trebao da se održi krajem jula 2021. u Slovačkom gradu Branska Bistrica. Međutim zbog pomeranja Olimpijskih igara za ovaj termin ovo takmičenje je moralo da se pomeri.

Novi termin je 2022. godina, a najbolji mlađi juniori (u18) Evrope okupiće se i takmičiće se u Slovačkoj od 24.-30. jula.

Nažalost ovim pomeranjem neki sportisti će biti uskraćeni za svoj nastup na ovom takmičenju jer će 2022. prerasti mlađe juniorski staž. To praktično znači da će se na ovom EYOF-u takmičiti današnji pioniri (u16) koji će naredne ili 2020. godine ”ući” u mlađe juniorski staž.

Tako će glavna adut atletske reprezentacije Srbije biti AdrianaVilagoš u bacanju koplja kojoj će to biti prvo međunarodno takmičenje. Ako je suditi po rasporedu disciplina sa prošlog EYOF-a, iako sve bue kako treba, Adriana će se prvi put Evropi na velikom takmičenju predstaviti 28. jula 2022.

Adriana Vilagoš, Zimski Kup 2019
Zimski Kup Srbije u bacačkim disciplinama 2019., Sremska Mitrovica – 7. mart, Adriana Vilagoš, bacanje koplja; Foto: Atlex

EYOF u Branskoj Bistrici biće 16. letnji po redu. Na njemu će učestvovati sportisti iz 50 zemalja, dve više nego 2019. u Bakuu, u 11 sportova. To je najveći broj različitih sportova još od 2007. kada je domaćin bio Beograd.

U dosadašnjih 15 izdanja, od 1991., srpski sportisti osvojili su ukupno 41 medalju.

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top