Evropska atletika objavila novi trogodišnji ciklus takmičenja: Sudbine EP za seniore, mlađe juniore, bacačkog kupa, 10.000m, duela Evropa-Amerika…

Evropska atletika objavila je novi plan takmičenja za ciklus od 2021. do 2023. i koja su sve takmičenja odložena, a koja otkazana zbog pandemije koronavirusa zbog čega su sva takmičenja morala da se otkažu ove godine.

Čelnici EA i organizatori velikih evropskih takmičenja su putem video linka dogovorili planove za održavanje šampionata u naredne tri sezone.

Drugo izdanje ”The Match”-a, inovativnog novog timskog takmičenja u kojoj su se takmičili Evropa protiv Sjedinjenih Američkih država, čije se prvo izdanje održalo u Minsku, Belorusija, 2019. godine i koje je prvobitno bilo zakazano za Minsk 2020. – otkazano.

Glavni razlog iza ove odluke bio je pretrpani atletski kalendar za 2021. nakon odlaganja Olimpijskih igara sa 2020. na 2021.

Međutim ovo takmičenje neće otići u istoriju već je drugo njegovo izdanje zakazano za 2023. i domaćin će biti SAD.

Ove godine odložen je i Evropski kup u bacačkim disciplinama, a sada je potvrđeno da će se on održati naredne godine u portugalskoj Leiriji.

Ove godine trebalo je da se održi i Evropsko prvenstvo za mlađe juniore (u18), ali je i ono moralo da bude odloženo. Na ovom sastanku Saveta potvrđeno je da će se ono održati dogodine na istom mestu, u italijanskom gradu Rieti.

Adriana Vilagoš
Adriana Vilagoš će verovatno biti učesnica u18 prvenstva Evrope 2021.; Foto: Atlex

Međutim ni ovo kao i ni jedno drugo takmičenje nije dobilo tačne datume održavanja, već samo potvrde da će biti organizovano tokom 2021.

Komentarišući odluke Saveta donete na dvodnevnom sastanku, privremeni predsednik Dobromir Karamarinov istakao je da je zadovoljan postignutim dogovorima:

– Veoma mi je drago da najavim da će se ovogodišnje u18 Evropsko prvenstvo u Rietu, u Italiji, koje smo morali da odložimo zbog izbijanja COVID-19, sada održati u Rietu 2021. godine. Savet je osetio da će u ovim teškim vremenima biti važno podržati ovu starosnu kategoriju i pružiti im priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz cele Evrope na najvišem nivou. Takođe smo želeli da pošaljemo podršku lokalnom organizacionom odboru u Rietiju i Italiji, koja je toliko teško pogođena ovom epidemijom koronavirusa – rekao je VD predsednik EA Karamarinov.

Dobromir Karamarinov, izborna skupština ASS-a 2020
Izborna Skupstina ASS 27.2.2020., Dobromir Karamarinov; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

Potvrđeno je da se ovogodišnje seniorsko prvenstvo Evrope otkazuje i da će sledeći domaćin kontinentalnog šampionata biti Minhen 2022.

Što se tiče takmičenja van stadiona – EP na 10.000 metara i u planinskom trčanju ona će, iako su prvobitno bila otkazana, ipak će se održati 2021. London će biti domaćin trkačima na 10.000 metara, dok će portugalski Dinfase biti domaćin planinskom trčanju.

Na kraju sastanka Veće je predstavilo i odobrilo revidirane račune za finansijsku 2019. godinu.

(Atlex.rs)

Scroll to Top