Dan koji je cela Srbija čekala, ali umesto Ivane Španović navijaće za Armina Sinančevića

Polako nam se približava kraj Svetskog prvenstva u atletici sa tim i sve manje disciplina je ostalo nezavršeno. 

Devetog dana u Dohi održavaju se, između ostalih, kvalifikacije u ženskom skoku udalj, ali u njima neće skakati Ivana Španović, zato će cela pažnja srpske nacije biti uprta u finale bacanje kugle gde će Armin Sinančević od 19:05 pokušati da napravi još veće čudo od ovoga koje je već napravio.

Pretposlednjeg dana u Dohi na stazu po prvi put će izaći kopljaši, daljašice, preponašice i štafete 4×100 i 4×400 metara.

Finale bacanja kugle

U Pekingu 2015. Asmir Kolašinac je uspeo da ostvari fantastičan uspeh i da prvo uđe u finale, a potom da od 12 bacača zauzme odlično sedmo mesto.

Četiri godine kasnije Srbija ima ponovo svog finalistu u ovoj disciplini i to iz istog kraja države. Armin Sinančević je hit Svetskog prvenstva, jer je kao potpuni anonimus i autsajder uspeo u kvalifikacijama da pobedi mnogo bolje i iskusnije bacače od sebe.

Sada su oči ne samo srpskih navijača uprte u njega, nego i celog sveta da vide koje taj mali iz Srbije koji je uspeo da baci četvrti rezultata kvalifikacija.

Koliko je ove godine kugla jaka govori i podatak da je čak njih osam bacilo preko 22 metra, a najbolji hitac ima Amerikanac Rajan Kruzer 22,74 metara. Prate ga Brazilac Darlan Romani sa 22,61 i Australijanas Tomas Volš sa 22,44 metara.

Međutim u finalu to ništa ne mora da znači što najbolje pokazuje hitac Sinančevića. Odlučivaće bukvalno centimetri, a ako gledamo kvalifikacije najdalje je bacio Volš, potom Romani, Kruzer pa Srbin Sinančević.

O to me ko je Armin i kako je došao do ovoga smo već pisali, takođe nam je bio ispričao i kako se oseća i šta očekuje u ovom finalu, a svim ljubiteljima sporta ne preostaje ništa drugo nego da od 19:05 budu uz Arenu Sport.

Skok udalj bez Ivane Španović posle šest godina

Navikli smo da Ivana Španović se bori na svim velikim takmičenjima za najsjajnije odličije. Toliko je često osvajala medalje da se stvorio osećaj kao da to radi već deset godina.

Međutim Ivana ima ”samo” tri Svetska prvenstva iza sebe. Bronze iz Moskve i Pekinga 2013. i 2015. i ono skandalozno četvrto mesto iz Londona posle čuvenog slučaja ”zihernadla” kada je ostala bez zlata.

Zbog povrede neće biti najbolje srpske atletičarke, ali ni Ruskinje Darije Klišine koja je dan pre takmičenja otkazala nastup.

Glavni favorit za zlato u skoku udalj je bez sumnje Nemica Malaika Miamob, ubedljivo najbolja ove sezone. Ova 25-godišnjakinja je pravi primer napretka i uzdizanja kroz uzrasne kategorije. Bila juniorski prvak Evrope 2013., dve godine kasnije mlađe seniorski prvak starog kontinenta, da bi 2018. postala i seniorska prvakinja Evrope.

Što se tiče svetskih prvenstava za sad ima samo jedan nastup iz 2015. kada je bila šesta, ali četiri godine kasnije Miambo ima sezonu iz snova u kojoj je skočila 7,16 metara što joj je lični rekord.

Još samo dve atletičarke imaju skokove na sedam metara, to su Nigerijka Ese Brume sa 7,05 metara i uvek nezgodna Amerikanka Britni Ris sa tačno sedam metara.

Nemica najviše treba da se pribojava upravo Risove, isto kao što je i Ivani ona uvek pravila probleme, tako će Amerikanka pokušati svojom riskantnom taktikom da ”ubode” jedan ispravan skok koji će joj obezbediti zlato.

Svoje prve skokove na sedam metara pokušaće da ostvare Rumunka Florentina Kostina Iusko i Amerikanka Kenjatia Hakvort, ove su ove godine skočile 6,92 metara.

Kvalifikacije su na programu u subotu od 16:50, a 31 atletičarka (nakon odustajanja Klišine) biće podeljene u dve grupe i skakaće u isto vreme na dva različita zaletišta i jame.

Finale je u nedelju od 18:15.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs