Atletičari su na ivici egzistencije, ali sad je osnovan fond za pomoć: Svetski rekorder i princ Monaka pokrenuli akciju sa 500.000 dolara!

Atletika kao neprofitabilan sport naišao je na finansijske probleme sa kojim se suočavaju atletičari jer zbog pandemije koronavirusa nema takmičenja od čijih nagradnih fondova se živi u ”kraljici sportova”, zbog toga je pokrenut fond za pomoć na inicijativu Hikama El Geruža pod pokroviteljstvom princa Alberta II od Monaka.

Ekipni sportovi igrače vezuju novčanim ugovorima dok je u individualnom situacija drugačija i živi se od prihoda ostvarenih po takmičenjima.

Teniseri su nedavno, na inicijativu Novaka Đokovića, osnovali svoj fond u koji najbolji uplaćuju za one slabije rangirane, a sad je nešto slično pokrenuto i u atletici.

Inicijativu za pokretanje fonda za atletičare pokrenuo je svetski rekorder na 1500 metara Hikam El Gueruž. Predlog bivšeg Marokanskog atletičara su odmah prihvatile i Svetska atletika (SA) i Međunarodna atletska fondacija (IAF) koja od 1986. pomaže razvoj atletika kroz razne programe preko nacionalnih saveza.

Hikam El Gueruž, pobednik Olimpijskih igara 2004. na 1500m
Olimpijske igre 2004., Atina, Grčka – 24. Avgust, Hikam El Gueruž osvaja zlato u trci na 1500m,   ; Foto: Guliver/Getty Images/Andy Lyons

– Pokušaćemo da pomognemo što većem broju sportista. Posebno bih se zahvalio Hikamu što nam je preneo ovu ideju i predsedniku IAF princu Albertu na snažnoj podršci ovom projektu. U stalnom sam kontaktu sa sportistima širom sveta i znam da mnogi doživljavaju finansijske teškoće kao posledicu gašenja većine međunarodnih sportskih takmičenja u poslednja dva meseca – rekao je predsednik SA Sebastijan Kou.

Počasni predsednik IAF-a je princ Monaka Albert II koji je odmah po osnivanju fonda za pomoć atletičara uplatio 500.000 dolara. Predsednik je Sebastijan Kou koji je najavio da će uskoro organizovati sastanak atletskih čelnika na kojem će se razmatrati ideje kako povećati ovaj fond.

– Naši profesionalni sportisti se oslanjaju na novčanu nagradu kao deo svojih prihoda i svesni smo da će naša takmičarska sezona, biti pod jakim uticajem pandemije. Nadamo se da ćemo uspeti da održimo bar neko takmičenje kasnije ove godine, ali u međuvremenu ćemo takođe nastojati, kroz ovaj fond i dodatna novčana sredstva koja nameravamo da potražimo kroz prijatelje našeg sporta, da pomognemo što većem broju sportista koliko god je moguće – istakao je Kou.

Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike
Kongres Evropske atletike, 14. april 2019., Prag, Češka, Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike;   Foto: Guliver/Thomas Eisenhuth/Getty Images

Radna grupa će ovih dana razmotriti principe dodeljivanja ove pomoći atletičarima.

Pandemija uzrokuje ekonomsku bol ljudima iz svih delova društva, uključujući sportiste, i ovo je vreme kada se moramo zajedno okupiti kao globalna zajednica kako bismo pomogli sami sebima –  rekao je El Gueruž.

Organizacija IAF se bavi razvojem atletike kroz obrazovne, naučne  tehničke, promotivne i društvene aktivnosti. Takođe pomaže atletičarima, trenerima, atletskim organizacijama kako bi na atletika dobila najbolje uslove. Do sada su uložili više od 30 miliona dolara u preko 300 projekata za razvoj i popularizaciju atletike širom sveta, a takođe od početka sprovode akciju proglašavanja najboljeg atletičara i atletičarke godine koju podržava i verifikuje SA kao zvaničnu.

(Atlex.rs)

Scroll to Top