Srbija potvrdila učešće na Igrama u Parizu: Ivani pripala velika čast

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković svečano je potpisao pozivno pismo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i time je zvanično potvrdio učešće srpskog tima na Igrama u Parizu.

Godinu dana pre početka Olimpijskih igara, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta upućuje poziv za učešće na Igrama svim nacionalnim olimpijskim komitetima, koji potpisivanjem i zvanično prihvataju poziv.

Srbija će tako nastaviti kontinuitet učešća započetog 1912. godine i Igara u Stokholmu. Do sada je Srbija osvojila ukupno 119 medalja od čega je 34 zlatnih, 41 srebrnih i 44 bronzanih odličja.

Sa velikim ponosom i neizmernom radošću ozvaničili smo naše učešće na Igrama. Još 235 dana deli nas od momenta kada će tim Srbije “ploviti Senom”, a naša zastava vijoriće se na ceremoniji otvaranja –  istakao je Maljković i dodao da će Igre biti spektakularne, kao što samo Evropa i Pariz, kao simbol Starog kontinenta, mogu da naprave. Na prethodnim Igrama osvojili smo rekordnih devet medalja – podsetio je Maljković.

Velika čast pripala je Ivani Vuleti koja je ispred sportista odabrana da baš ona preda pozivno pismo predsedniku OKS-a Božidaru Maljkoviću nakon čega ga je potpisao i time potvrdio učešće u Parizu.

Potpisivanje učešća Tima Srbija na OI Pariz 2024, sportisti sa Božidarom Maljkovićem
Potpisivanje učešća Tima Srbija na OI Pariz 2024 – 4. decembar – Ministar sporta Zoran Gajić, predsednik OKS-a Božidar Maljković sa Ivanom Vuetom drži potpisan memorandum za učešće na Igrama sa delom sportistima koji su ispunili norme do sad; Foto: OKS

Pored najbolje atletičarke Srbije ovoj svečanosti, na kojoj su prezentovane i zvanične trenerke učesnika Igara, okupio se i veliki broj sportista koji su do sada ispunili norme kao što su Aleksa Avramović (košarka), Damir Mikerc i Zorana Aranunović (streljšatvo), Dejan Majstorović (3×3)…

U ime kvalifikovanih sportista Tima Srbija, zvanicama se obratio najuspešniji strelac Srbije Damir Mikec, osvajač srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Vrednost Olimpijskih igara ne ogleda se samo u ličnim dostignućima, već i u kolektivnom ponosu i jedinstvu koje donose našoj naciji. Takmičićemo se ne samo za sebe, već i za sve one koji će nam pružiti podršku i stati čvrsto uz nas – porodicu, prijatelje, trenere i navijače. Ovo putovanje nije samo naše, pripada svima koji su odigrali ulogu, ma koliku, u našoj potrazi za olimpijskom slavom. Znajući kakve sportiste naša zemlja ima, siguran sam da ćemo se nakon Pariza videti ponovo na platou ispred Skupštine grada da proslavimo neke nove uspehe i medalje – rekao je Mikec.

Glavni grad Francuske biće domaćin 33. Igara po redu, koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta naredne godine.

Potpisivanje učešća Tima Srbija na OI Pariz 2024, Božiodar Maljković
Potpisivanje učešća Tima Srbija na OI Pariz 2024 – 4. decembar – Božidar maljković potpisuje memorandum za učešće; Foto: OKS

Pored sportista i sportskih zvaničnika, svečanosti su prisustvovali predstavnici države, diplomatskog kora i sponzora i partnera Olimpijskog komiteta Srbije, ministar sporta Zoran Gajić, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

U ovom trenutku, Tim Srbija za Olimpijske igre u Parizu broji 50 kvalifikovanih sportista, od čega 22 iz individualnih sportova i 28 iz timskih. Ostalo je još oko 230 dana do početka Igara u grad svetlosti koji će biti domaćin po treći put i tačno 100 godina nakon prethodnog domaćinstva.

Potpisivanje učešća Tima Srbija na OI Pariz 2024
Potpisivanje učešća Tima Srbija na OI Pariz 2024 – 4. decembar; Foto: OKS

(Atlex.rs)

Scroll to Top