Serbian open 2023. nikad ranije: EA objavila listu pojedinih mitinga za zimsku sezonu

Sezona 2022. se polako sumira, savezi će uskoro početi sa pripremama novih kalendara takmičenja za 2023., a kako stoji na sajtu Evropske atletike međunarodno takmičenje Srpskog atletskog saveza, koje bi trebalo da zadrži bronzani status, Serbian open će se organizovati već 15. februara.

Iako zvanično sezona na stazi još uvek nije završena ostalo je još po neko pionirsko takmičenje i onda 1. i 2. oktobra prvenstvo Srbije u višebojima mogu polak da počnu da se sumiraju utisci. Mnogi atletičari su na pauzama, mnogi su se vratili počeli pripreme za narednu godinu, a ono što čeka čelnike saveza jeste formiranje kalendara sa 2023.

Onće biti poznat negde u decembru, krajem novembra možda kao i svake godine nakon Dana atletike gde će se okupiti svi treneri i klubovi Srbije.

Međutim ako se pogleda kalendar Evropske atletike može se videti da na njemu već postoje neka zakazana takmičenja, a među njima i 8. Serbian open i to za već 15. februar.

Do sada se on održavao u glavnom u martu, krajem februara, a ovaj datum je bio rezervisan sa državna prvenstva. Mogući razlog ovako ranom datumu je Evropsko prvenstvo koje je na programu od 3.-5. marta, a to je prouzrokovano jer je neke dve nedelje kasnije trebalo da se održi i Svetsko prvenstvo, koje je sada po treći put odloženo. Zbog toga postoji mogućnost da će se sva takmičenje pomeriti za nedelju, dve kako bi se sezona produžila i dalo atletičarima vremena da uđu u formu.

Strahinja Jovančević, dvoranska balkanijada 2020
Dvoranska Balkanijada 2020., Istanbul – 15. februar, skok udalj, Strahinja Jovančević; Foto: Turski atletski savez

Prvenstvo Srbije i Balkana do sada su se uvek održavali pre Opena. Međutim kako je Istanbul domaćin EP-a, ali i tradicionalno Balkanijade moguće da će organizatori posegnuti za receptom Beograda iz 2017. kada je BAI bio organizovan nedelju dana ranije kao generalna proba za kontinentalni šampionat. Kako je poslednji dan za ispunjenje normi nedelja 19. februar (početak je 20. februar 2020.) postoji velika mogućnost da će organizatori izabrati baš taj datum, ili dan ranije za održavanje Balkanijade.

Ako tako bude državno prvenstvo Srbije se može očekivati već 28.-29. januara ili najkasnije 4.-5. februara (kako je bilo i ove godine).

Sezona zvanično bi trebala da počne 7. januara, ali tokom decembra se očekuju klupski mitinzi OAK-a, Partizana, Top Džampa, Karanovaca i Crvene zvezde.

kalendar takmičenja EA za februaur 2023
kalendar takmičenja EA za februaur 2023; printscreen: EA

(Atlex.rs)

Scroll to Top