Uspeh se u Srbiji isplati: Adriana i Angelina su najmlađe ”penzionerke”, 120.000e od države za 4 medalje!

Adriana Vilagoš i Angelina Topić su sebe obezbedile do kraja života, iako su tek zakoračile u njega, zahvaljujući medaljama na Evropskom prvenstvu jer su njima obezbedile sebi sportske penzije, a država ih je nagradila sa po 15 odnosno 10 hiljada evra.

Iako imaju tek 17 i 18 godina Angelina i Adriana su postale najmlađe penzionerke u Srbiji jer su im medalje iz Minhena obezbedile sportska priznanja, takozvane sportske penzije, koje će dobijati nakon navršenih 40 godina života.

Uredba o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama iz 2016. godine kaže – srebrna medalja na EP donosi penziju u visini od jedne i po prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar. Bronzana medalja na EP donosi penziju od jedne prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna zarada (bruto) obračunata za decembar 2021. godine iznosila je 102.196 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 74.629 dinara.

Adriana Vilagoš, finale EP 2022
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 20. avgust – Adriana Vilagoš, finale bacanja koplja; Foto: Getty Images

To znači da je Adriana sada već sebi obezbedila mesečna primanja u visini od 111.943 dinara za svaki mesec svog života nakon što napuni 40 godina, dok će Angelina dobijati 74.629 dinara. 

One ovaj iznos približno primaju i sada svaki mesec zahvaljujući stipendijama Ministarstva omladine i sporta. Vilagoš spada u međunarodni razred koji joj svaki mesec donosi identičan iznos koji će dobijati kao nacionalno priznanje, dok je Topićeva ove godine uvrštena u nacionalni razred i dobija 52.240 dinara mesečno. Opširnije kako se dobijaju stipendije od države, koliko one iznose i ko je sve stipendista ove godine možete pogledati ovde.

Međutim kako su obe izuzetno mlade i perspektivne mogu se očekivati i veći uspesi u karijerama pa tako i veća ”penzija” u budućnosti, ako se (kada se) osvoje još sjajnija odličja.

Zakon o sportu je na početku (2007. godine) predvideo nacionalna priznanja i za trenere, ali zbog velikog broja malverzacija ono je ukinuto, ali je na inicijativu vrhunskih trenera Srbije, među kojima je bio i Goran Obradović, ono jako blizu povratka kako aktivno tako i retroaktivno.

Angelina i Dragutin Topić, sajam sporta 2021.
Sajam sporta 2021, Ada Ciganlija – 24. septembar – Angelina i Dragutin Topić; Foto: Atlex

Dragutin Topić za to ne mora da brine jer je on sebe obezbedio osvajanjem zlatne medalje na EP u Splitu 1990. i on sportsku penziju prima već 11 godina. Sa druge strane Đerđe Vilagoš je nova u sportu i njoj bi i te kako značilo da se priznanja vrate i trenerima.

Država novčano nagradila medalje

Uredbom o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama republike Srbije iz 2013. godine država je nagradila i ove uspehe atletičara.

Ivana Vuleta je za osvojeno zlato inkasirala 20.000 evra, a isto toliko je pripalo i njenom glavnom treneru Goranu Obradoviću.

Srebrne medalje Arminu Sinančeviću i Adriani Vilagoš doneli su im po 15.000 evra, isto toliko su dobili i njihovi treneri Dragan Perić i Đerđe Vilagoš, dok je bronza Angeline Topić vredna 10.000 evra za nju i isto toliko je inkasirao i njen trener/otac Dragutin.

(Atlex.rs)

Scroll to Top