Ivanin 4 dijamant za prekretnicu karijere: Slede dve najvažnije godine i napad na besmrtnost!

Ivana Vuleta osvojila i ovogodišnje izdanje Dijamantske lige u skoku udalj pobedom na finalnom mitingu u Cirihom skokom od 6,97 metara.

Težak početak sezone, ali finiš furiozan za Ivanu Vuletu u kojem je osvojila dve titule – prvakinje Evrope i Dijamantske lige. U finalu DL u Cirihu 8. septembra sve je bilo rešeno već u prvoj seriji u kojoj je Ivana skočila 6,97 metara što je bio najbolji skok sve do kraja takmičenja i tako se pobedničkim kolima, na kraju takmičenja, provozala po četvrti put.

Prvi put serijal mitinga Dijamantske lige Ivana je osvojila 2016., a naredne godine je odbranila titulu nakon čega sledi težak period za najbolju atletičarku Srbije, pogotovo u letnjim sezonama.

Nakon osvojene prve dve DL Vuleta, tada Španović, biva 4. na Svetskom prvenstvu 2017. zahvaljujući čuvenoj zihernadli. Dvoranska sezona joj nikada nije stvarala problem jer je 2018. postala šampionka sveta, naredne godine Evrope pa 2022. je u Beogradu odbranila svetski tron, ali letnje sezone su bile traumatične nakon druge osvojene DL.

Zbog povrede je morala da otkaže nastup u finalu EP 2018., onda sledi korona i otkazivanje svih takmičenja, dolaze Olimpijske igre 2021. i ponovo 4. mesto uz prestup koji je do danas ostao nejasan kako zbog kojeg je ostala bez zlata, onda tek 7. mesto na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, ali od tada se stvari okreću u koristi Ivane.

Ivana Vuleta, Svetsko prvenstvo 2022., Oregon
Svetsko prvenstvo 2022., Oregon – 23. jul, Ivana Vuleta, skok udalj; Foto: AP Tanjug

Kako je rekla nakon osvajanja evropske titule u Minhenu, vratila se na izvorni način rada i to je dovelo do povratka na šampionski put. Da je to pravi pravac pokazalo se i u DL gde je nakon početnih mučenja i skokova oko 6,70 metara završnicu imala maestralnu sa skokovima na oko 7 metara čime je po drugi put u karijeri odbranila titulu.

Tako trofejne vitrine u domu Vulete krase dijamanti iz 2016.,2017., 2021., 2022. Sa četiri osvojena trofeja nalazi je na deobi 10. mesta svih vremena (takmičenje postoji od 2010., pre toga je bila Zlatna liga sa nešto drugačijim pravilima) sa još devet atletičara, a ispred nje su samo Noa Lajls, Šeli En Frejzer Prajs, Marija Lasickene, Barbora Špotakova i Valeria Adams sa po 5, Sandra  Perković i Katerine Ibarguena sa po 6 i rekorderi Kristijan Tejlor i Reno Lavileni sa po 7 dijamantskih trofeja.

Ivana je jedina srpkinja koja je osvajala DL čime Srbiju sa četiri titule stavlja na deobu 20. mesta od svih država, a tu poziciju deli sa još njih 8. Ukupno je čak 53 različite države osvajalo DL plus takozvani neutralni atletičari, a nova na ovoj listi od ove godine je Slovenija zahvaljujući sjajnom Kristijanu Čehu.

Ivana Španović, Dijamantska liga, Stokholm 2019
Stokholm, Švetska, Dijamantska liga 16. jun 2019., Ivana Španović, skok udalj; Foto: Guliver/Getty Images/Jonas Gustafsson

Iz regiona najbolja je pozicionirana Hrvatska sa ukupno 8 trofeja, a bez šampiona, tačnije šampionke, su od 2018. do danas, pre toga su prvo Blanka Vlašić, a potom Sandra Perković osvajale titule. Njih dve su jedne od tek 7 atletičara koji su imali savršen skor, tačnije nisu pretrpeli ni jedan poraz tokom sezone. Vlašićeva je to imala na debitantskoj sezoni ovog takmičenja 2010, dok je Perkovićevoj to pošlo za rukom čak dva puta po čemu je jedinstvena, 2013. i 2016.

The last dance

Dva velika uspeha i dve velike pobede Ivani su svakako vetar u leđa i podstreh za naredne dve izuzetno važne godine u njenoj karijeri koje će joj najverovatnije biti i poslednje na stazi. Početkom marta 2023. u Istanbulu će biti održano dvoransko Evropsko prvenstvo, dok će sredinom avgusta u Budimpešti pokušati da se dokopa jednog od samo dva zlata koja joj nedostaju u karijeri, možda i ona najsjajnija, a to je zlato na Svetskom prvenstvu na otvorenom. U Moskvi 2013. i Pekingu 2015. osvajala je bronzu tako da će pun fokus, koliko već od danas, biti usmeren ka Budimpešti.

Kada se to završi počinje verovatno Ivanin ”The last dance” i priprema za OI u Parizu 2024. i napad na olimpijsko zlato i da se kao šampionka na vrhuncu oprosti i krene u neki novi život.

(Atlex.rs)

Scroll to Top