Ivana 4. put najbolja u Srbiji, Adriana odbranila titulu za najboljeg mladog sportistu: OKS podelio priznanja za 2022

Olimpijski komitet Srbije po 29. put proglasio je najbolje sportiste Srbije na svečanosti održanoj u Domu Narodne skupštine Srbije, a dve atletičarke su osvojile nagrade – Ivana Vuleta je najbolja sportiskinja dok je Adriana Vilagoš proglašena za najboljeg mladog sportistu.

Nakon što je titule od OKS-a osvajala 2013., 2015. i 2022., Ivana Vuleta je odbranila priznanje najbolje sportiskinje Srbije. Može se reći da je rezultat između Španovićeve i Vulete sada izjednačen 2:2 po broju ovih priznanja.

Ona je ove godine po drugi put postala šampionka sveta u dvorani na takmičenju koje je održano u Beogradu. Istu daljinu skoka ponovila je na Evropskom prvenstvu u Minhenu, osvojivši najsjajnije odličje. Trofej Ivani Vuleti dodelio je novi ministar sporta Zoran Gajić.

Uvek je prelepo biti u društvu najboljih sportista koje naša zemlja ima. Ova godina sa početkom i odbranom titule svetske prvakinje u martu u Beogradu je bio apsolutno prelep početak i povratak na ono moje staro. Sa ovim zaključujem godinu, i želim da se ovog puta zahvalim i pohvalim rad prvenstveno Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva sporta, svih klubova, svih saveza, na način na koji se radi, jer definitivno da ovo pokazuje da ovakva vrsta sistema funkcioniše i da donosi rezultate – izjavila je naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta.

Ivana-Vuleta-oks-2022
Dodela godišnjih nagrada OKS-a 2022. – 26. decembar – Zoran Gajić (ministar Sporta) i Ivana Vuleta (najbolja sportiskinja za 2022.); Foto: OKS

Od 2021. nagrada za najboljeg mladog sportistu nosi ime prerano preminule strelkinje Bobane Mimčilović Veličković. Prošle godine ovu nagradu ponela je Adriana Vilagoš, a ni ove godine priznanje ne menja vlasnicu.

Vilagoš je u 2022. osvojila dve seniorske i jednu juniorsku medalju u bacanju koplja. Na Mediteranskim igrama u Oranu domogla se zlatnog odličja. Titulu juniorske šampionke sveta odbranila je u Kaliju uz novi rekord svetskih prvenstava – 63, 52 metra. Zablistala je i na seniorskom šampionatu Evrope u Minhenu osvojivši srebro. “Trofej za najuspešnijeg mladog sportistu – Bobana Momčilović Veličković”, Adriani Vilagoš uručio je predsednik Izvršnog odbora OTP banke, gospodin Predrag Mihajlović.

Baš mi je zadovoljstvo da sam opet ovde sa vama. Ova godina mi je bila jako uspešna, ali isto tako, ove godine u Srbiji ima puno uspešnih mladih sportista i baš mi je drago da je Olimpijski komitet Srbije meni dodelio ovu nagradu – izjavila je najuspešnija mlada sportistkinja Adriana Vilagoš.

Adriana-Vilagos-oks-2022
Dodela godišnjih nagrada OKS-a 2022. – 26. decembar – Predrag Mihajlović (predsednik Izvršnog odbora OTP banke) i Adriana Vilagoš (najbolja mlada sportiskinja za 2022.); Foto: OKS

Iako nije osvojila ni jedno priznanje na ceremoniji se pojavila i Angelina Topić.

Za najboljeg sportistu proglašen je rvač Zurabi Datunašvili, najbolja muška ekipa je 3×3 reprezentacija Srbije dok je ženska odbojkaška reprezentacija, a za najboljeg trenera proglašen je Dragan Gale Jovanović iz Tekvonda. Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanje olimpijskog pokreta ove godine dodeljeno je gospodinu Dušanu Maraviću.

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković osvrnuo se prvenstveno na uspeh koji su ostvarili naši sportisti u 2022. godini osvojivši veliki broj medalja na svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim disciplinama.

Na kraju svake godine obraćajući vam se sa ovog mesta pomislim da će naredne godine biti teško nadmašiti godinu koja je ostala iza nas. I svake sledeće godine iznova imam razloga za zadovoljstvo, jer sam u prilici da stojeći ovde pred vama konstatujem da je godina koja je na izmaku, bila dobra za naš olimpijski sport. I tako je bilo i ove, 2022. godine – prve godine u novom olimpijskom ciklusu za Pariz 2024. Zaista, 2022. godina bila je veoma uspešna u sportskom smislu za našu Srbiju. Jer kako drugačije, osim uspehom, nazvati ovoliko osvojenih medalja sa svetskih i evropskih prvenstava u olimpijskim disciplinama u ovoj godini. Za jednu malu zemlju kao što je Srbija, ovo je gotovo neverovatan uspeh –istakao je Maljković na početku obraćanja.

Bozidar-Maljkovic-predsednik-OKS
Dodela godišnjih nagrada OKS-a 2022. – 26. decembar – Božidar Maljković, predsednik OKS; Foto: OKS

Prisutnima na svečanosti obratio se i ministar sporta, gospodin Zoran Gajić koji je izjavio: „Biti ministar sporta u zemlji kakva je Srbija velika je čast, obaveza ali i zadovoljstvo. Srbija je sportska nacija u iskonskom smislu te reči, zemlja gde se prati reprezentacija u svakom sportu, zemlja u čije ime je posebna privilegija stajati na pobedničkom postoju, ljubiti medalju, grb i zastavu na dresu. Osvojenih 11 medalja u 2022. godini u elitnim, olimpijskim sportovima, pravi su pokazatelj naše snage. Šest osvojenih zlatnih medalja pravi su pokazatelj naše borbe, inata, timskog duha i kvaliteta. Sa velikim očekivanjima gledam ka Parizu 2024. godine sa realnom željom i nadom da ponovo pomerimo limite i postavimo nove rekorde. Veoma sam srećan zbog formiranja Nacionalnog saveta za sport Republike Srbije jer ćemo tretirati sport kao jednu veliku integralnu celinu. Nemerljiv je tu doprinos Olimpijskog komiteta Srbije i velikog stručnjaka, mog prijatelja Bože Maljkovića. To je samo jedna od stvari koje radimo zajedno sa Olimpijskim komitetom, jer svi mi sportski ljudi imamo jedan način razmišljanja – da bez obzira na rezultate koje imamo, koji nisu mali, da uvek gledamo šta možemo bolje da uradimo“.

Zoran-Gajic-ministar-sporta
Dodela godišnjih nagrada OKS-a 2022. – 26. decembar – Zoran Gajić, ministar sporta; Foto: OKS

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top