Spektakularno prvenstvo Srbije: Državni, norme, rekordi… (FOTO)

Održano je jedno od najspektakularnijih dvoranskih državnih prvenstava na kome je pored fantastičnih pratećih radnji obeleženo državni rekordima, normama za velika takmičenja, ali i nekim od najboljih rezultata na svetu!

Šesto prvenstvo Srbije koje je održano u Atletskoj dvorani po prvi put je imalo direktan onlajn prenos, video bim na kojem su se prikazivali rezultati i snimci nastupa i još mnogo toga inovativnog. Međutim takmičenje su obeležili rezultati sjajnih srpskih atletičara, a pre svih Marine Živković u višeboju, Tijane Japundžić na 200 metara, Ivane Ilić na 60 metara, Aleksandrije Mitrović i Jovane Gnjatović u troskoku, braće Kijanović i Milane Tirnanić na 60 metara… ali i svetski rezultat Darka Pešića iz Crne Gore u višeboju.

Čudo Ivane Ilić

Već nekoliko godina Ivana Ilić važi za jednu od najtalentovanijih mladih atletičarki Srbije. Sjajna sprinterka iz Gornjeg Milanovca koja takmiči za ČAK iz Čačka iz godine u godinu obara državne rekorde u sprintu, ali sada je to napravila na neverovatan i čudesan način.

Nakon što je na juniorskom prvenstvu Srbije bila svega na dve stotinke od državnog rekord Vesne Kostić starog 22 godine istrčavši 60 metara za 7,59 sekundi, na seniorskom šampionatu je priredila možda i najveće iznenađenje takmičenja istrčavši neverovatnih 7,46 sekundi.

Fasihi, Tirnanić, Ilić , finale 60m PS
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, finale 60m za devojke, Fasihi Farzaneh, Milana Tirrnanić, Ivana Ilić; Foto: Atlex

Pulenka trenera Dragana Dukanca je osvojila bronzanu medalju iza Milane Tirnanić koja je kroz cilj prošla za 7,41 sekundu, a zlato je pripalo Fasihi Farzaneh koja je ovu distancu istrčala za 7,31 sekundu.

Kako je Srpski atletski savez na kraju odlučio prvakinja Srbije je Tirnanićeva dok je Farzaneh pobednica takmičenja. Zbog toga je treća na seniorskom PS Andrea Sremac.

Ovim rezultatom od 7,46 sekundi Ilićeva je postala 9. najbrža srpska atletičarka na 60 metara svih vremena. Koliko je ovo dobar rezultat govori podatak da 20-godišnjakinji do norme za dvoransko Evropsko prvenstvo nedostaje svega 6 stotinki.

Živkovićevoj i U23 rekord Srbije, na korak i do seniorskog

Marina Živković 2020. završila je juniorskim rekordom Srbije u višeboju. Nakon toga usledio je novi početak, preseljenje iz rodne Kanjiže u Novi Sad, prelazak u Vojvodinu i promena trenera. Nakon odličnih početnih takmičenja usledio je i prvi višeboj kao mlađe seniorke pod palicom Gorana Obradovića i odmah novi državni rekord.

Marina je nakon završenih svih pet disciplina sakupila rekordnih 3883 boda čime je postala nova rekorderka Srbije za mlađe seniore, pritom ovo je i drugi rezultat u dvorani svih vremena u Srbiji i za seniore.

Marina Živković, u23 rekord Srbije u višeboju
Dvoransko prvenstvo Srbije u višeboju 2021. – 6. februar, Marina Živković (Vojvodina), petoboj U23 državni rekrod; Foto: Atlex

Zanimljivo je da je rekorderka u ovoj disciplini Ivana Španović koja je 2013. sakupila 4240 bodova. Tako će Živkovićeva sada juriti ovo ostvarenje svoje nove drugarice iz grupe.

Dva rekorda u dve nedelje Japundžićeve na 200m

Čekalo se 33 godine da neko nadmaši juniorski rekord Marine Filipović na 200 metara od 24,64 sekunde i onda je Tijana Japundžić to uspela dva puta u dve nedelje.

Atletičarka Crvene zvezde i pulenka Mirjane Stojanović na juniorskom PS je istrčala 24,60 sekundi, a onda samo nedelju dana kasnije na seniorskom PS zabeležila je još bržu trku i kroz cilj je prošla za fantastičnih 24,58 sekundi.

Ovaj rezultat joj je obezbedio i seniorsku titulu prvaka Srbije, a drugi najbolji rezultat ostvarila je Tamara Milutinović koja je zabeležila rezultat 24.82 sekunde. Treće vreme zabeležila je Fasihi Farzaneh sa 24.97 sekundom, dok je još jednu bronzanu medalju osvojila Andrea Sremac sa  25.20 sekundi.

Tijana Japundžić, u20 rekord Srbije na 200m u dvorani
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Tijana Japundžić, 200m, U20 državni rekord; Foto: Atlex

”Buđenje” troskoka i dve norme na jednom takmičenju

Dugo nakon Biljane Topić Srbija je tavorila u troskoku, ali neki novi ”vetrovi” duvaju našom ”kraljicom sportova”. Na ovonedeljnom takmičenju čak dve devojke uspele su da ostvare normu za velika takmičenja.

Jovana Gnjatović, atletičarka iz Rume, skočila je fantastičnih 12,90 metara što joj je obezbedilo ”vizu” za juniorsko Svetsko prvenstvo. Norma za ovo takmičenje iznosi upravo toliko, a da ovaj skok nije došao slučajno govori podatak da je nakon tog skoka koji je ostvarila u trećoj seriji, u petoj skočila 12,88 metara.

Ovim skokom osvojila je zlatnu medalju čime je objedinila seniorsku i juniorsku titulu koju je osvojila pre nedelju dana skokom od 12,67 metara.

Jovana Gnjatović, troskok, prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Jovana Gnjatović (Ruma), troskok; Foto: Atlex

Srebrnu medalju osvojila je još jedna mlada atletičarka Aleksandrija Mitrović koja je takođe zabeležila ubedljiv novi lični rekord doskočivši do 12.58 metara. Tim skokom u poslednjoj seriji atletičarka Novog Beograda obezbedila je sebi kartu za mlađe juniorsko prvenstvo Evrope. Norma za ovo takmičenje iznosi 12,40 metara, a pulenka Slobodana Stojića svoj lični rekord ovim skokom je nadmašila za čak 42 centimetra.

Aleksandrija Mitrović, troskok, dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Aleksandrija Mitrović (Novi Beograd), troskok; Foto: Atlex

Bošku norma i na 60m!

Regularnost prošlogodišnje trke na 60 metara kada je Boško Kijanović istrčao normu za dvoransko EP bila je pod pitanjem, ali trku koju je istrčao na ovogodišnjem PS mu je obezbedila sigurnu normu i za ovu disciplinu.

Ima normu za 400, a sada i sa istrčanih 6,77 sekundi u finalu ima ’’zacementiranu’’ i na 60 metara. Da se 200 metara i dalje trči u dvorani na velikim takmičenjima sigurno bi imao normu i za ovu disciplinu.

Velika borba je vođenja između braće Kijanović, ali je Aleksa na kraju uspeo da ”premota” i da savlada mlađeg brata. Do zlata je stigao trkom od 6,72 sekunde. Možda malo iznenađenje je Miodrag Tresović koji je ove godine dosta spustio svoj lični rekord, a na državnom prvenstvu uspeo je da ga spusti do 6,89 sekundi što mu je donelo prvo seniorsko odličje u ovoj disciplini.

Aleksa i Boško Kijanović, fotofiniš finale 60m PS
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, finale 60m muškarci, Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Miodrag Tresojević, Stefan Kaljuš; Foto: Atlex

Nakon odlične trke na 60, Boško je odmah potom istrčao i fantastično 400 metara gde je postavio novi lični rekord koji sada iznosi 47,31 sekundu. Sutradan je zlatnu medalju osvojio i na 200 metara sa 21,73 sekundi.

Darko Pešić 3. na svetu!

Fantastičan rezultat u višeboju zabeležio je reprezentativac Crne Gore Darko Pešić koji je uspeo da nadmaši, prvi put u karijeri, i granicu od 6000 bodova. Nakon odrađenih svih sedam disciplina u kojima je oborio dva državna i četiri lična rekorda (neračunajući celokupni višeboj) Pešić je sakupio 6035 bodova što je trenutno 3. najbolji rezultat na celom svetu. Treba napomenuti da se u isto vreme održavalo još nekoliko takmičenja u višeboju u Evropi.

Državne rekorde Crne gore postavio je u Skoku u dalj koji sad iznosi 7,24 metra te u skoku uvis gde je preskočio 208 centimetra. Lične rekorde je ostvario još u disciplinama 60 metara sa rezultatom 6,19 sekundi i u kugli gde je bacio 16,69 metara. Drugog dana 60 metara sa preponama je istrčao za 8,12 sekundi, motku je skočio 4,60 metara, a 1000 metara je završio za 2:43.47.

Ovim nastup atletičar Crne Gore i pulen Gorana Obradovića jako je blizu ”vize” za EP u Turonju.

Darko Pešić, državni rekord u višeboju
Dvoransko prvenstvo Srbije u višeboju 2021. – 6. februar, Darko Peišić (Crna Gora), skok uvis; Foto: Atlex

Ivana prvi put dvoranski prvak države u Atletskoj dvorani

Ovogodišnje PS obeležio je i nastup Ivane Španović. Prvi put posle 6 godina i prvi put u Atletskoj dvorani Ivana je nastupila na zimskom prvenstvu Srbije.

Nakon tri skoka, od čega su dva bila ispravna Španovićeva je pobedila daljinom od 6,58 metara.

Drugo mesto sa tri ispravna skoka osvojila je još jedna atletičarka Vojvodine Milica Gardašević sa 6,34 metara, dok je bronzanu medalju sa samo jednim ispravnim skokom osvojila Sara Lukić iz BAK-a sa odličnih 6,19 metara.

Ivana Španović, dvoransko prvenstvo Srbije 2021.
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, Ivana Španović, skok udalj; Foto: Atlex

Halili do zlata nakon godinu i po dana bez visa

Velike probleme sa kolenom imao je najbolji srpski visaš Jasmin Halili. Ako se oduzmu skokovi koje je odradio zbog svog kluba Crvene zvezde uz dosta bolova, Halili (zdrav) nije skakao oko godinu i po dana.

Puno emocija je bilo kada je uspeo da preskoči 216 centimetara čime je povratio titulu prvaka Srbije.

Nakon 194 i 201 letvica je podignuta na 210 centimetara. Ovu visinu je preskočio iz drugog pokušaja pa je preskočio 213 visinu koju je Božidar Marković preskočio iz prve. Drama je trajala do poslednje serije na 216 jer je tek u trećem pokušaju Halili uspeo da preskoči i ovu visinu nakon čega je završio takmičenje.

Jasmin Halili, prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, Jasmin Halili (Crvena zvezda), skok uvis; Foto: Atlex

Sinančević odbranio titulu

Armin Sinančević od prošlogodišnjeg Serbian Opena nije takmičio, ali je nakon godinu dana bez zvaničnog nastupa uspeo da odbrani titulu prvaka Srbije. Nije bilo toliko spektakularno kao prošle godine kada je bacio novi državni rekord od 21.13 metara, ali je sa 20.56 metara uspeo da dođe do zlata. Imao je Sinančević i jedan hitac koji je leteo oko, ako ne i preko 21 metar, ali je prestupio.

Drugo mesto sa 20,31 metara osvojio je Asmir Kolašinac.

Armin Sinančević, dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 6. februar, Armin Sinančević (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Zvezdina štafeta postavila novi državni rekord

Muška štafeta Crvene zvezde 4×400 metara u sastavu Luka Olujić, Miloš Marković, Ivan Marković i Miloš Radojković oborila je klupski državni rekord. Trku su završili za 3:21.04 što je za više od četiri sekunde (3:25.13) brže od dosadašnjeg rekorda koji je postavila takođe Zvezda prošle godine. Jedini koji je bio protagonista oba rekorda je Radojković.

Olujić, Marković, Marković, Radojković, štafeta 4x400m državni rekord
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, muška štafeta 4x400m Crvena zvezda – Luka Olujić, Miloš Marković, Ivan Marković, Miloš Radojković, klupski državni rekorderi; Foto: Atlex

Anja Lukić odbranila titulu

I pored brojnih problema koje je imala krajem prošle godine Anja Lukić je uspela da dođe do približnog nivoa od prošle sezone.

Mesecima su ona i sestra Sara tragale za novim trenerom i ta potraga je imala mnogo preokreta. Na kraju je Slavica Momirović pod nadzorom Marka Milinkova spremila Anju, u kratkom vremenskom periodu, da na državnom prvenstvu odbrani titulu i trku na 60 metara sa preponama završi za 8,31 sekundu.

To joj je najbolji ovogodišnji rezultat koji je za svega 6 stotinki slabiji od ličnog rekorda. Do kraja sezone trčaće još sigurno na Balkanijadi i na Serbian Open tako da 8,25 od prošle sezone još uvek nije sigurano da će ostati i dogodine kao lični rekord.

Anja Lukić, dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Anja Lukić (BAK), 60m prepone; Foto: Atlex

Pobeda Anića i povreda Jovančevića

Nažalost muški skok udalj obeležila je povreda Strahinje Jovančevića već u drugoj seriji. Stradala je prepona kod odraza zbog čeka je Jovančević morao da završi takmičenje i sad čeka rezultate detaljnijeg prelaza kako bi se uvidela ozbiljnost povrede. U prvoj seriji je zabeležio skok od 7,57 metara.

Strahinja Jovančević,dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Strahinja Jovančević (Crvena zvezda), skok udalj, trenutak povrede; Foto: Atlex

Do titule je stigao Lazar Anić koji je dva puta skočio tačno 7.78 metara i time najavio da su tromesečne pripreme u Americi dobro obavljene. Nakon ovog prvog takmičenja Anića očekuje Balkanijada pa Serbina open i na ova dva takmičenja će pokušati da ostvari normu za EP od 8,05 metara, što bi bio novi državni rekord, ili da dođe do rezultata koji će mu obezbediti ”vizu” na osnovu plasmana na Evropskoj tabeli.

Lazar Anić, dvoransko prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Lazar Anić (Radnički Kragujevac), skok udalj; Foto: Atlex

Od ostalih rezultata Angelina Topić je osvojila i seniorsko zlato sa preskočenih 178 centimetara, Nikolina Madnić je pobedila na 800 metara sa 2:16.13 a kod muškaraca Miroslav Dukadinović sa 1:52.79, Đorđe Mijailović se vratio skoku sa motkom posle više od godinu dana preskočivši 4,50 metara čime je osvojio zlato, Luka Trgovčević je istrčao 7.87 sekundi na 60 metara sa prpeonama, Maja Ćirić je pobedila na 400 metara sa 54.67 sekundom

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template