Završila se ”COVID sezona”: Održana su sva takmičenja i van stadiona, otkazano PS na 10km i još samo 3 takmičenja u godini, uskoro start i zimske predsezone

Uprkos velikim problemima izazvanim pandemijom koronavirusa Srpska atletika je vrlo uspešno završila još jednu sezonu i za razliku od mnogo većih i moćnijih država gotovo sva takmičenja su održana, a da pritom niko nije doveden u opasnost od zaražavanja.

Sezona koja je mnogo obećavala i od koje se mnogo očekivalo, pre svega zbog Olimpijskih igara, donela je mnogo neizvesnosti i odlaganja svih velikih takmičenja.

Atletski savezi širom Evrope, ali i savezi ostalih sportova, vodili su velike probleme da održe svoja takmičenja, a Srpski atletski savez je uspeo da ih održi gotova sva.

Iako se pomerao dva puta zbog prvog pa i drugog talasa pandemije COVID-19, kalendar takmičenja je uspešno završen i na stazi i van nje.

Izuzev finala pionirskih i juniorskih kupova i trka u maratonu i na 10 kilometara na putu, sva ostala takmičenja SAS-a su bila održana.

O procedurama koje su sprovođene na takmičenjima javno je srpska atletika bila pohvaljena i od glavnog epidemiologa i člana kriznog štaba dr Predraga Kona.

Nakon završetka sezone na stadionu 4. oktobra Ekipnim prvenstvo Srbije u Sremskoj Mitrovici i prvenstvom Srbije u hodanju na stazi u Kruševcu usledila su takmičenja na putu.

AK Crvena Zvezda šampion Srbije 2020
AK Crvena Zvezda ekipni šampion Srbije 2020 u muškoj i ženskoj konkurenciji – Ekipno prvenstvo Srbije 2020. – 4. oktobar, Sremska Mitrovica; Foto: Atlex

Ukupno njih sedam je bilo organizovanu u periodu od mesec dana.

Atletski savez Beograda organizovao je Kros ligu Beograda ”Memorijal Franjo Mihalić’‘. Prvo od tri kola bilo je održano istog tog 4. oktobra, drugo 17., a poslednje treće 24. oktobra. Sva tri su bila organizovana u parku iznad dvorane Aleksandar Nikolić (nekadašnjeg Pionira).

Vršac je 10. oktobra bio domaćin prvenstvu Srbije u planinskom trčanju, a istog dana ASB je organizovao jesenje prvenstvo Beograda u krosu.

Hodači su nakon prvenstva Srbije na stazi, 11. oktobra u Surčinu kod nautičkog sela ”Biser” u Boljevcima takmičili i na prvenstvu Srbije na putu.

Iako je za 7. novembar bilo zakazano prvenstvo Srbije na 10 kilometara na putu, zbog novog pogoršanja epidemiološke situacije koronavirusa to takmičenje je otkazano tako da je poslednje u ovoj kalendarskoj godini na otvorenom bilo PS u krosu održano 31. oktobra u Zrenjaninu.

Zbog COVID-19 otkazana je i Balkanijadda u krosu koja je trebala da se održi 14. novembra

AK Crenazvezda ekipni pobednik prvenstva Srbije u krosu 2020
Prvenstvo Srbije u krosu 2020, Zaječar – 31. oktobar, AK Crvan Zvezda ekipni seniorski pobednici, Milosavljević Miloš, Vukić Miodrag i Krstić Sreto; Foto: AK Crvena zvezda

Zimska predsezona

Kako je to već uobičajeno od kada je izgrađena Atletska dvorana decembar mesec je rezervisan za takmičenja atletskih klubova prevashodno namenjena za najmlađe.

Već se zna da će BAK organizovati svoj treći miting samo se još ne zna tačan datum. Prvobitan plan je bio da se nastavi tradicija mitinga u prvoj suboti u decembru, ali pošto će tog četvrtog decembra biti održani Dani atletike, postoji mogućnost da će se datum promeniti.

AK Karanovci su poslali zahtev da oni svoj miting organizuju 20., dok se očekuje da će Crvena zvezda, kako to radi već više od decenije, svoje takmičenje organizovati u poslednjoj suboti u godini, što je u ovom slučaju 26.12.

Top Džamp je svoj memorijal ”Mihajlo Švraka” bio organizovao letos umesto standardnog termina sredinom decembra pa je tako po prvi put takmičenje organizovano na otvorenom.

Još uvek se čeka da li će Partizan organizovati svoje takmičenje koje je godinama važilo za najmasovnije (kao organizatori je bio tadašnji klub Partizan 1945).

(Atlex.rs)

Scroll to Top