Srpske atletičarke jedva uspele da se vrate u Srbiju i sada su u karantinu: Nabavljamo rekvizite i treniramo kod kuće dok ne prođu dve nedelje (FOTO)

Zabrana ulaska u Srbiji, odnosno obavezna samo izolacija svih koji dođu iz inostranstva od 14 dana, dočekalo je i dve srpske atletičarke Jelenu Grujić i Maju Ćirić koje su samo nekoliko dana po donošenju novih mera zbog Korona virusa prinuđene da ne izlaze iz svojih stanova, a pravu ”golgotu” je prošla i reprezentacija Srbije u hodanju.

Jelena Grujić studira u Americi i planirala je da se u Srbiju vrati tokom leta, dok Maja Ćirić trenira u Sloveniji i plan joj je bio da iz Ljubljane ode na pripreme pa tek onda da se vrati kući. Međutim pandemija Korona virusa ih je brže vratila kućama i ”zaključala” u njima.

Jelena zamalo ostala ”zarobljena” u Americi

Kao i svake godine od kada je Jelena sa sestrom bliznakinjom Zoranom otišla na studije u Ameriku i ovaj letnji raspust su planirale da provedu u Srbiji i u svom Novom Sadu. Avionske karte su bile kupljene za početak juna međutim, čistom srećom Jelena je uspela da se vrati u Srbiju ove godine.

Videvši šta se dešava u Evropi, ali i u Americi gde se prekidaju veze sa ostatkom sveta Jelena je pozvala avio kompaniju da proveri da li je sve uredu sa letom nje i njene sestre.

– Dobila sam informaciju da su velike šanse da će taj let biti otkazan i da ni jedan let u tom period neće biti moguć iz Amerke – počinje priču Jelena Grujić za Atlex.

Jelena Grujić, Kup Srbije 2019
II Kolo Kupa Srbije 8.6.2019., Beograd, Vojna akademija, 400 metara, Jelena Grujić, Vojvodina Novi Sad; Foto: Atlex

– U trenutku sam bila zbunjena i nisam znala šta to tačno znači. Kada sam pitala da li uopšte mogu da se vratim za Srbiju operator mi je rekao da je to moguće samo u narednih nekoliko dana ako ima slobodnih mesta još uvek – nastavlja priču Jelena.

Od mirne pripreme za povratka kući za koji mesec Jelena i Zorana su ušle u veliki problem koji su morale da reše odmah.

– Zvala sam kompaniju i pokušala na sve moguće načine da pronađem kartu da se što pre vratim kući kako ne bi ostala cele godine u Americi. Nakon nekoliko sati javili su mi da ima mesta jedino na letu koji je sutradan – nastavlja svoju dramatičnu priču atletičarka novosadske Vojvodine.

Nije bilo mnogo vremena da se sve organizuje i spakuje.

– Odmah sam zvala roditelje i sestru, ali Zorana je rešila da ostane, ja nisam mogla. Predočeno mi je da ću morati zbog vanrednog stanja u Srbiji i Korone da provedem 14 dana u kućnoj izolaciji. Sestra to nije htela, ali ja sam rešila da se spakujem i da odem – kaže Jelena.

U Novi Sad je stigla pre neki dan i nalazi se u samo izolacije.

– Prva dva dana sam mislila da ne smem da izađem iz kuće, tačnije da moram da budem u zatvorenom. Tek kasnije su nam rekli da smem da izađem u dvorište koje imamo. Niste svesni koliko mi je bilo lakše kad su mi rekli da smem napolje i psihički, ali i zbog treninga – kroz osmeh završava priču reprezentativka Srbija Jelena Grujić.

Jelena Grujić, trening od kuće zbog Korona virusa
Soba Jelene Grujić u Novom Sadu; Foto: privatna arhiva

Umesto na Kipar dve nedelje u sobi

U periodu kada gotovo svi atletičari idu na pripreme u toplije krajeve ove godine su svi osuđeni na karantin i ”rad od kuće”.

Tako je i Maja Ćirić, koja veći deo godine provodi u Sloveniji gde trenira, umesto na pripreme na Kipar vratila se u Srbiji gde 14 dana ne sme da napušta stan.

Šta da radim, tako je kako, nabaviću neke rekvizite i treniraću kod kuće jer je i u Sloveniji slična situacija kao i u Srbiji – počela je priču za Atlex Maja Ćirić.

Isto kao i Jelene Grujić i Maja je jedva uspela da se ukrca u poslednji avion za Beograd.

– Broj letova na celom aerodromu u Ljubljani se smanjio, a uskoro će i svi letovi biti otkazani. Ja sam imala sreće da sam uspela da nađem kartu za poslednji let za Beograd. Stvarno ne znam šta bih radila da nisam uspela – priča Ćirićeva.

Po sletanju u Beograd carinici su je obavestili o proceduri kojoj je slede.

– Kao što sam već i na televiziji čula na aerodromu su me obavestili da moram 14 dana u kučni karantin. Dali su mi papir na kojem stoji datum mog ulaska u Srbiji i do kad moram da budem kod kuće. Takođe su mi rekli da će me proveravati na adresi koju sam prijavila svakodnevno – ispričala je atletičarka BAK-a.

Maja Ćirić
Permit miting Linc 2017., Maja Ćirić; Foto: Atlex

U Sloveniji je slično kao u Srbiji, ali još nisu potegli za tako drastičnim merama iako imaju više zaraženih.

– Nemaju zabranu kretanja kao sad što je kod nas, ali verovatno i njih to uskoro čeka . Dosta testiranja su obavili, sve privatne klinike su uključene i prilagođene za lečenje, gradski prevozi su obustavljeni, samo marketi sa osnovnim namirnicama i apoteke rade.

Što se tiče treniranja to je u Sloveniji dozvoljeno na otvorenom.

– Za razliku od Srbije gde su svi stadioni zatvoreni tamo može bez problema da se vrše treninzi na sportskim objektima na otvorenom, ali u teretane se ne sme – završava razgovor za naš portal državna rekorderka na 400 metara u dvorani Maja Ćirić.

Reprezentacija u hodanju takođe u kućnom karantinu

Prvenstvo Balkana u hodanju na putu održano je 14. marta u Ukrajini, a kako se reprezentacija Srbije koja je brojala 6 atletičara plus trenera Zvonka Lozančia u Srbiju vratila u noći između nedelje i ponedeljka, samo nekoliko sati po donošenju mera vanrednog stanja svi akteri su morali da odu u kućni karantin u trajanju od 14 dana.

Međutim to im niko nije rekao dok im policija nije zakucala na vrata, ali i sam povratak u Srbiju je bio jako težak.

– Išli smo iz Ukrajine preko Mađarske i na tim graničnim prelazima smo izgubili oko 7 sati jer su nas dva puta usmeravali na drugi prelaz da bi na kraju završili na najsevernijem. Na svakom su nas testirali, ali kada smo napokon stigli do granice sa Srbijom i kad su nas pitali odakle dolazimo bez ikakvih zadržavanja smo prošli – priča Zvonko Lozančić za Atlex.

Reprezentacija Srbije u hodanju na putu, Balkanijada 2020
Reprezentacija Srbije u hodanju na putu, Balkanijada 2020; Foto: AK Surčin

Razlog tome je taj što u Ukrajini nema Korone i nije rizična zemlja međutim, problemi su nastali sutradan.

– Neprijatno je kada vam milicija pokuca na vrata, a upravo se to dogodilo svima nama. Šestoro reprezentativaca, dva vozača i ja imali smo posetu policajaca koje nisu mogli da veruju da nismo dobili nikakvu potvrdu za ulazak u zemlju. Iskreno i nama je bilo čudo jer je autobus ispred nas na Srpskoj granici bio ispražnjen i svi su nešto potpisivali, ali nama su rekli samo da prođemo. Ponovo smo testirani i dobili smo papir za kućni karantin – kaže Lozančić.

Koliko je bitno da svi oni koji dođu iz inostranstva u Srbiju ostanu kućama govori i podatak o kontrolama.

– Milicija me posećuje dva, tri puta dnevno, tako da se osećam sigurno – kroz osmeh završava Zvonko Lozančić priču za Atlex.

(Atlex.rs)

Scroll to Top