Počinje nova sezona takmičenjima: Pet mitinga u Beogradu u decembru i dve neradne subote za treniranje u dvorani

Nakon nekoliko meseci pauze u Srbiju se ponovo vraćaju atletska takmičenja koja će se uglavnom održavati nedeljom međutim, u dve subote dvorana će biti zatvorena za treniranje.

Kao po običaju decembar je mesec klupskih mitinga koja su uglavnom posvećena najmlađim atletičarima.

U naredne četiri nedelje takmičenja će organizovati prvo BAK, potom Partizan 1945, Top Jump, Karaonovac, a godinu će tradicionalno zatvoriti Crvena zvezda svojim mitingom. To su takmičenja koja će biti u Beogradu, a paralelno sa njima biće održavana takmičenja i u Novom Sadu u njihovoj dvorani.

Neradne subote

Iako u subotu 14. decembra nema takmičenja, kako stoji na sajtu saveza, tog dana dvorana neće raditi. To je jedna od dve subote u kojoj neće biti moguće trenirati u decembru, a druga dolazi odmah sledeće nedelje zbog mitinga.

Nedelja, 8.12. – Atletski trofej – BAK

Prvo takmičenje biće u organizaciji BAK-a. Drugu godinu zaredom ovaj klub će organizovati ”Atletski trofej” koji će se održati u nedelju osmog decembra od 11 časova u atletskoj dvorani na Banjici.

BAK miting - Atletski trofej 2018
Atletski trofej 2018, miting u organizaciji BAK-a, atletska dvorana; Foto: Atletika Snimci

Pravo učešća imaju dečaci i devojčice rođeni od 2008. i mlađi. Svaki atletičar može da nastupi samo u jednoj disciplini, a u programu će biti:

-Kategorija 2008: 50 m, 200 m, 50 m prepone (5pr.- 11 m – 6,5 m – 13 m – 50 cm), skok uvis, skok udalj iz zone, bacanje medicinke (1 kg)
-Kategorija 2009: 50 m, 200 m, 50 m prepone (5pr.- 11 m – 6,5 m – 13 m – 50 cm), skok uvis, skok udalj iz zone, bacanje medicinke (1 kg)
-Kategorija 2010: 50 m, 200 m, skok uvis, skok udalj iz zone, bacanje medicinke (1 kg)
-Kategorija 2011: 50 m, 200 m, skok uvis, skok udalj iz zone, bacanje medicinke (1 kg)
-Kategorija 2012. i mlađi: 50 m, 150 m, skok udalj, bacanje medicinke (1 kg)
Napomena: u trkačkim disciplinama svi startovi će biti iz visokog starta i zabranjeno je korišćenje sprinterica!
Medicinka će se bacati iz stojećeg stava preko glave unapred.

Rok za prijave ističe četvrtog decembra u 14 časova, a startnina je 300 dinara, dok će naknadne prijave koštati 1000 dinara.

Obezbeđene su i nagrade najboljima. Prvo troje u svakoj disciplini dobiće medalju i diplomu dok će najbolji klub, klub sa najviše zlatnih medalja, dobiti pehar.

Nedelja, 15.12. – IV miting budućih šampiona – Partizan 1945

Već četvrtu godinu zaredom Partizan 1945 pravi najmasnovnije takmičenje najmlađih. Ovaj klub je pre četiri godine ”probio led” kada su u pitanju klupski mitinzi pa je tako ostao upamćeno takmičenje koje bi verovatno moglo da uđe u ginisovu knjigu rekorda po trajanju. Međutim u narednim godinama optimalizovalo se takmičenje tako je ovaj miting ostao i dalje jedan od najposećenijih.

Veliki broj dece na atletskom mitingu Partizana 1945
Miting budućih šampiona 2016, AK Partizan 1945; Foto Atlex

Takmičenje će početi u 11:30, a pravo učešća imaju sve uzrasne kategorije, od atletskih škola do seniora, u zavisnosti od prijava. One se vrše do 12. decembra do ponoći i iznosi 300 dinara za jednu disciplinu, odnosno 500 za dve. Naknadne prijave i na licu mestu biće naplaćivane 600, odnosno 1000 dinara za više disciplina.

Discipline:
Atletske škole A, B, C: višeboj: 50m, skok udalj i baze (dva pokušaja); pojedinačni nastup: skok uvis (AŠ A)
Pioniri-ke: 60m, 200m, 600m, 1000m hodanje, skok udalj (tri pokušaja), skok motkom, skok uvis
Juniori-ke: 60m, 200m, 1000m, skok motkom, skok uvis
Seniori-ke: 60m

AK Partizan 1945 - Miting budućih šampiona 2018
Miting budućih šampiona 2018, AK Partizan 1945; Foto Atlex

Subota, 21.12. – III Memorijal Mihajlo Švraka – Top Jump

Ovaj miting važi za možda i najbolje organizovano takmičenje. Pored brojnih inovativnosti koje Top Jump unosi iz takmičenja u takmičenje, od video bima, prvog drona… takmičenje je podržano od velikog broja poznatih ličnosti iz svih sveta života iz celog sveta, od kojih je jedan deo i lično prisutan, dok se drugi svim prisutnima obrate putem video poruke.

Ono što obeležava ovaj miting su i sjajni bubnjari koji svake godine podižu atmosferu, tu su specijalno dizajnirane medalje i pehari i još mnogo toga.

Takmičenje će prevashodno biti namenjeno pionirima sa akcentom na skakačke discipline skok uvis, skok udalj i troskok.

Što se tiče trkačkih disciplina biće organizovane trke na 60 metara za sve kategorije, 200 metara za mlađe juniore kao i štafete 5x50m za atletske škole i 4×200 metara za sve ostale.

Memorijal Mihajlo Švraka 2018 - AK Top Jump
Memorijal Mihajlo Švraka 2018 – AK Top Jump, Foto: Atlex

Paralelno sa skokovima u prvih sat vremena takmičenja atletske škole će se takmičiti u sprintertskim disciplinama.

Svi učesnici dobijaju zlatne medalje. Pobednica skoka u vis dobija Memorijalni trofej Mika Švraka a pobednik skoka udalj Trofej Duško Stokuć.

Nedelja, 22.12. – Sprinterski višeboj – Karanovci

Takmičenje je namenjeno najmlađim sprinterima rođenim 2004. i mlađim, ali moguće je organizovati i takmičenje starijih uzrasta ukoliko bude minimalno pet prijava.

Atletske škole će se takmičiti u trčanju na 40 metara i u skoku udalj iz zone, dok će se mlađi i stariji pioniri takmičiti u trčanju prepona (50 metara mlađi, 60 stariji), skoku udalj iz zone i sprintom (50 metara mlađi, 60 stariji).

Pored sprinterskog višeboja biće održano i otvoreno klupsko prvenstvo u kome će moći da se takmiče i atletičari koji nisu članovi AK Karanovac. U sklopu ovog takmičenja koji će se održavati paralelno sa sprinterskim višebojem dečaci i devojčice će se takmičiti u sledećim disciplinama:

AK Karanovci
Sprinterski višeboj 2018, AK Karanovci; Foto: Atlex

Atletske škole A,B,C: 40m, 40m prepone, skok udalj iz zone, skok uvis i bacanje medicinke.
Mlađi pioniri-ke: 50m, 50m prepone, 200m, 1000m, skok udalj iz zone, skok uvis i kugla (po pravilniku ASCS moguće učešće u dve discipline, tako da jedna bude trkačka a druga tehnička)
Stariji pioniri-ke: 60m, 60m prepone, 200m, 1000m, skok u dalj iz zone, skok u vis i kugla.
Mlađi i stariji juniori/ke, seniori/ke: 60m prepone, 60m, 200m, 1000m, skok u dalj, skok u vis i kugla.

Rok za prijave je 17. decembar i startnina je 500 dinara. U slučaju naknadne prijave, do 90 minuta do početka takmičenja startnina se plaća 1000 dinara.

Najboljih troje u svakoj kategoriji dobijaju medalje i diplome.

Nedelja, 29.12. – Novogodišnji miting – Crvena zvezda

Tradicionalni Zvezdin miting koji se održava već godinama u poslednjoj nedelji u godini okuplja i veliki broj seniora pored onih najmlađih.

Ovaj miting je najstarije klupsko takmičenje u Srbiji koje datira još mnogo pre izgradnje dvorane, a koje se održavalo održavalo u Zvezdinom tunelu.

Novogodišnji miting, AK Crvena zvezda
Novogodišnji miting Crvene zvezde 2018.; Foto: Atlex

Ovo je zapravo prvo takmičenje u kojem veliki broj seniori uzmu svoje učešće, a oni mlađi iskoriste da u poslednjim danima pre prelaska u višu kategoriju uspeju da obore neki rekord.

Na ovogodišnjem mitingu očekuje se napad na minimum dva državna rekorda, a možda će još neki ”pasti” s’ obzirom da do 29. decembra ima još dosta.

Kako to obično biva na ovom takmičenju prvo će na borilišta izaći juniori i seniori pa posle njih pioniri i atletske škole.

Novi Sad

”Srpska Atina” je poznata po organizaciji velikog broja dvoranskih mitinga u svojoj ”dvorani” na sajmu.

Pre izgradnje dvorane gotovo svake nedelje se putovalo u Novi Sad na takmičenja međutim, od izgradnje ona su nažalost postala više lokalno karaktera iako se organizatori trude da svake nedelje ima neko takmičenje.

Prvo za novu sezonu biće otvoreno prvenstvo Vojvodine za pionire 14. decembra.

Novosadski sajam, hala 1, atletika indoor
Atletska dvorana, Novi Sad, hala Sajma 2013; Foto: Atlex

Prijave se vrše do 11. decembra, a startnina iznosi 300 dinara, odnosno 400 za više disciplina, a atletičari će se takmičiti na 60m, 60m sa preponama, skoku uvis i dalj i u bacanju kugle.

Odmah sutradan, 15. decembra, biće održano juniorsko otvoreno prvenstvo Vojvodine, takođe sa početkom od 11 časova. Pravo nastupa na ovom takmičenju imaju i seniori.

Discipline u kojima će se takmičiti juniori su: 60m, 60m prepone, skok uvis, skok udalj, troskok, skok motkom, bacanje kugle

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs