Kako je jedan papir spasio Luku Trgovčevića u ”zaraženom” Rimu: Ništa ne radi i nema žive duše na ulicama, ali ja sam ”slobodan” zahvaljujući SAS-u!

Srpski atletičar Luka Trgovčević stanovnik je Rima pa je tamo i ”dočekao” koronavirus koji je u Italiji odneo više od 2000 života međutim, on kaže da zahvaljujući Srpskom atletskom savezu (SAS) život mu je malo olakšan.

Pandemija koronavirusa nakon Kine najviše je odnela života u Italiji. Pojedini italijanski mediji trenutnu situaciju porede sa gubicima iz Drugog svetskog rata, a jedan od ljudi koji se nalazi i živi u Italijanskoj prestonici Rimu je i srpski reprezentativac u preponama Luka Trgovčević.

– Situacija je zaista zastrašujuću, život je bukvalno stao. Nikom ni ne pada napamet da izlazi iz kuće. Isključivo se ide samo do apoteke ili marketa, ostalo ništa ni ne radi. Kafići, tržni centri i sve što nema veze sa osnovnim životnim namirnicama je pod ”ključem” – rekao je Luka Trgovčević za Atlex.

Najgore za svakog sportistu je kada ne može da trenira. Za razliku od fudbala i fudbalera koji uglavnom žive u privatnim kućama i imaju uslove da u njima i treniraju, atletičari i ostali sportisti iz ”manjih” sportova osuđeni su na kućni karantin bez treninga. Međutim Luka je jedan od malog broja srećnika koji ima ”ausvajs”.

– Zahvaljujući ljudima iz Srpskog atletskog saveza ubačen sam u malu grupu Italijanskih atletičara koji su dobili specijalnu dozvolu da treniraju. Za njih jedno 10-ak je otvoren jedan stadion koji je na moju sreći i objekat na kojem ja inače treniram – ističe preponaš.

Atletski stadion u Rimu, Luka Trgovčević
Atletski stadion u Rimu na kojem trenira Luka Trgovčević; Foto: privatna arhiva

Pre dobijanja ove dozvole Luka kao i ostali morali su da budu testirani.

– Pre dobijanja tog papira koji nam omogućava ulazak na stadion bili smo detaljno pregledani da se ustanovi da nemamo nikakvih zdravstvenih problema. Tek nakon toga nam je omogućen ulazak na stadion.

Treninzi na otvorenom su rešeni za Srpskog atletičara, ali i dalje ne sme da obavlja fizičke aktivnosti u zatvorenom.

– U teretanu ne smemo pa se snalazimo. Stepenice, gume, pilates lopte, mali tegići… improvizujemo i snalazimo se, šta nam drugo preostaje – kaže Trgovčević.

Luka Trgovčević, Serbian Open 2019
Serbian Open 20.2.2019.; 60 metara prepone, Luka Trgovčević BAK; Foto: Atlex

Do kad će ove mere trajati još se ne zna, ali ima nekih najava.

– Rekli su nam da do četvrtog aprila se ništa neće menjati. Tek tad ćemo znati nešto više pa smo zbog toga krenuli da iznosimo tegove i šipke napolje kako bi mogli da radimo i snagu i celokupni trenažni proces ispoštujemo do kraja – ispričao je Luka Trgovčević za naš portal.

Luka u Evropskom epicentru pandemije trenira, ostaje da se vidi hoće li SAS uspeti da izdejstvuje dozvolu i za srpske atletičare u Srbiji da treniraju, makar one najbolje.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs