Ivana u gipsu, ali sezona nije završena: Nastup na državnom doveden u pitanje, ali ne i Dijamantska liga

Nakon visoke temperature početkom godine novi peh zadesio je Ivanu Španović – pucanje metatarzalne kosti i pauza od 4 nedelje!

Godina za zaborav za najbolju atletičarku Srbije. Zimsku sezonu morala je da preskoči zbog visoke temperature koju je imala početkom godine, a posle izlaska iz karantina i vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa Ivana je zabeležila prvo takmičenje, ali naredno je prolongirano za nekoliko meseci.

Razlog je pucanje metatarzalene kosti, kosti u stopalu, a do povrede je došlo na bizaran način.

Skočila sam na neki stepenik kod sebe u dvorištu, pukla je pločica pod stopalom i naglo sam iskrenula skočni zglob – rekla je Ivana za Sportski Žurnal.

Ivana Španović i Goran Obradović
4. Serbian Open 2019., 20. februar; Ivana Španović i Goran Obradović; Foto: Atlex

U pitanju je desna noga, neodrazna što je sreća u nesreći. Stavljena joj je longeta koju mora da nosi četiri nedelje. Povreda se dogodila pre dve nedelje, devet dana posle prvog takmičenja ovog leta, a ”čizmu” skida 14. jula.

Međutim Ivana i pored povrede nije prestala da trenira.

– Nema nikakav problem da vežba kvadriceps na toj nozi. Na levoj sve radi bez zastoja, za torzo i ruke da ne govorim. Ima štake kako se ne bi oslanjala na bolno mesto, pa kad je neko vidi deluje da je nešto teže nego što jeste, ali nije ni blizu tako – rekao je Goran Obradović za Sportski Žurnal.

Laički rečeno Ivana je iskrenula zglob i povredila je petu po redu metatarzalnu kost, jednu od niza kostiju koje se protežu od prstiju do pete. Na sreću nije došlo od odvajanja kosti.

Prelom je ”čist”. Nije došlo do dislokacije, pa nikakva dalja intervencija ili ne daj Bože operacija nisu potrebni. Važno je da taj deo tela miruje i da sve sraste kako treba – ističe Obradović.

Ivana Španović, Novi Sad
Daljaški miting 2020., Novi Sad – 6. jun, stadion Karađorđe, Ivana Španović, skok udalj; foto: privatna arhiva

Doktor reprezentacije Jovan Đurović kaže da će se više znati sledeće nedelje.

Dobra je vest da nema dislokacije. Biću u Srbiji i sledeće nedelje na novoj kontroli, tada će procene biti konkretnije – rekao je Jovan Đurović za Sportski Žurnal.

Sigurno je da će najbolja atletičarka Srbije preskočiti i ceo jul mesec, a verovatno i avgust. Na Državnom prvenstvu koje je na programu 8. i 9. juna, a čije mesto održavanja je dovedeno u pitanje posle novog povećanja broja zaraženih u Srbiji, dovedeno je u pitanje. Kao realni datum povratka je početak septembra kada i startuje ženski dalj u Dijamantska liga, čiji će prvi miting biti održan 9. jula.

Podsetimo, Ivana je sedmog juna u Novom Sadu takmičila na mitingu daljaša na stadionu Karađorđe kada je zabeležila odličan skok od 6,80 metara.

(Atlex.rs)

Scroll to Top