Ivana Španović zbog virusa propušta zimsku sezonu: Prvo takmičenje ”već” 17. aprila, a možda i Serbian Open

Dva puta su se pomerali planovi Ivane Španović za otvaranje sezone da bi na krjau njne trener Goran Obradović odlučio da zbog virusa i temperature koju je imala najbolja srpska atletičarka preskočiti celu zimsku sezonu.

Ivana je trebala da bude jedna od prvih zvezda ”World athletics indoor tour”-a ove zime međutim, prvo je bila prinuđena da otkaže prvi miting na kojem je bio ženski dalj u Karlsrueu (na njemu je Elzan Bibić oborio državni rekord na 3000 metara), a sad su isto učinili i za miting u poljskom gradu Torunu.

Razlog ovim otkazivanjima je visoka temperatura koju je Ivana imala oko nove godine.

– Tih desetak dana visoke temperature ostavili su ozbiljan trag na Ivaninom organizmu. Mislili smo da će se uspešno oporaviti, ali nije uspela. Ne može na treningu adekvatno da odgovori na zahteve, a da ide na takmičenje kada nije na nivou koji svi očekujemo od nje, to nema smisla – rekao je Goran Obradović za Sportski žurnal.

Goran Obradović
Goran Obradović, seminar ASS-a 2017.; Foto: Atlex

Ne samo da su otkazana prva dva mitinga nego je menadžer obavešten da otkaže sve Ivanine obaveze do početka letnje sezone.

– Upravo sam javio menadžeru Danijelu Vestfeldu da otkaže sva takmičenja Ivanina u dvorani u 2020. godini – kaže Obradović.

Temperatura je nešto najgore što može da zadesi sportistu. I jedan dan, a kamoli nekoliko dana pod visokom temperaturom u potpunosti iscrpi organizam.

Lomili smo se dosta prilikom odluke i mislim da je ovako najbolje. Bilo bi nepotrebnih iscrpljivanja oko podizanja forme – ističe već godinama najbolji srpski atletski trener.

Virus je ”pojeo” Ivanu, ali i Svetsko prvenstvo tako da je to bio dodatni razlog da se ne forsira dvoranska sezona.

– To je već sad pomalo i stara vest pa je ne spomenuh kao razlog, ali je i te kako bitna. Ivana bi sad trenutno mogla da skoči oko 6,70 metara. Da je ostala to takmičenje sigurno bismo načinili napor da kroz mitinge koje smo spominjali, završno s našim Srbija openom 27. februara dođe do nivoa da napadne sedam metara i odbrani zlatnu medalju. Sada zaista nema potrebe da se napreže i forsira već od virusa ugrožen organizam – zaključuje Obradović.

Ivana Španović, Serbia Openn 2019
4. Serbia Open Indoor Meeting 2019., atletska dvorana Beograd; Ivana Španović, skok udalj; Foto: Atlex/Mića Ignjatović

Međutim postoji i dalje šansa da domaća publika ipak vidi Ivanu uživo ove zime.

– Domaća publika je uvek za Ivanu poseban motiv. Ukoliko joj zdravstveno stanje dozvoli, možda će se takmičiti jedino na Srbija openu – oprezno najavljuje Obradović ovu mogućnost.

Nakon otkazivanja SP-a trener Ivane Španović Goran Obradović je najavio da će letnju sezonu početi već 17. aprila u Dohi kada počinje ”Dijamantska liga”.

Zbog zgusnutog rasporeda tokom leta kada prvo dolazi Evropsko prvenstvo, a potom i Olimpijske igre, Dijamantska liga je morala da mitinge zakazuje mnogo ranije od uobičajenog. Otkazivanje dvoranskog SP-a je organizatorima tih mitinga možda i najbolje došlo, a Ivana će ove godine pokušati da dođe do svog trećeg dijamanta.

Međutim njen plan za leto je ipak – zlato i zlato!

– Nije neophodno naglašavati da nam je primarna zlatna medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, a potom i vraćanje titule na Prvenstvu Evrope u Parizu. Kako već jednom rekosmo – zlatno nam je uvek draže od dijamanata i para – ovom rečenicom Obradović je zaključio razgovor.

(Atlex.rs/Žurnal)

Scroll to Top