Ivana Španović se u Beogradu sprema za jednu od najvažnijih sezona u karijeri: Potvrđen nastup pred beogradskom publikom 27. februara

Najbolja atletičarka Srbije Ivana Španović prethodnu nedelju provela je u Beogradu gde će se i narednih sedam dana pripremati za možda i najbitniju godinu u njenoj karijeri, a njen trener Goran Obradović za Sportksi Žurnal ispričao je planove za sezonu i potvrdio je njen nastup i na ovosezonskom Serbia openu.

Olimpijsko zlato je svakako nešto što je glavni cilj u 2020. godini, ali tu je i napad na novi evropski trona koji nije mogla da brani 2018. zbog povrede zadobijene u kvalifikacijama. Međutim pre svega toga Ivanu Španović očekuje zimska sezona.

Dvoranska takmičenja kako sama kaže možda su joj čak i draža od letnjih jer nama spoljnih faktora koji utiču na skokove i sve je nekako bliže i samim tim uzbudljivije.

Ono što je čeka ove zime jeste Svetsko prvenstvu u Kini, ali i dvoranska ”Dijamantska liga”.

Pripreme za predstojeće izazove rešila je da obavi u Beogradu, a ne u nekim toplijim krajevima. U srpsku prestonicu nije došla sama, sa njom je i njen sparing partner Strahinja Jovančević, ali i najbolji atletičar Crne Gore višebojac Darko Pešić koji se vratio posle nekoliko godina da ponovo sarađuje sa Goranom Obradovićem.

Po rečima Obradovića ove pripreme nisu iznuđene nekim nedostatkom koji eventualno imaju u Novom Sadu, već se radi o čistoj promeni sredine koja prija svakom sportisti sa vremena na vreme.

Imamo sasvim dobre uslove za rad u dvorani u svom gradu, ali promena dobro dođe za koncentraciju. Nema svakodnevnih drugih obaveza već samo fokusiranje na trening – rekao je Goran Obradović za Sportski Žurnal.

Goran Obradović
Goran Obradović, seminar ASS-a 2017.; Foto: Atlex

Fokus u Beogradu je bačen na brzinu i na same skokove, a ono što je najbitnije je da je Ivana zdrava i da trenira ”punom parom”.

U punom je pogonu. Ovo je predtakmičarski period. Sjajni uslovi u ovom objektu koji s pravom zovemo „kraljičinim dvorima“ omogućavaju joj sve uslove za rad na tehnici skoka udalj i na brzini – ističe Obradović.

Cilj za ovu zimu je osvajanje, te narodno nerečeno, zimske Dijamantske lige, ali se ponovo neće ”srljati” sa njom jer je ipak primarna stvar odbrana svetskog zlata, kao i 2018.

Svetsko prvenstvo u Kini jer na programu od 13-15. maja, zbog toga se sezona otvara tek krajem januara.

–  Prvo takmičenje biće 31. januara u Karlsrueu. To je Serija mitinga Svetske atletike. Popularnije bi se reklo da je reč o zimskoj Dijamantskoj ligi – kaže Obradović.

Pre dve sezone (prošle nije bilo ženskog dalja u programu) pobeda je Ivani izmakla za svega dva centimetra

– Bilo je to u Glazgovu, poslednje takmičenje u seriji 2018. godine. Trebalo je da pobedi Sostejn Moguenaru, jedinu konkurentkinju u borbi za sveukupnu pobedu. Bilo je to poslednje takmičenje pred odlazak na Prvenstvo sveta takođe na Ostrvu, samo ne u Škotskoj, već da tako kažem nedaleko odatle, na severu Engleske, u Birmingemu. Unapred sam rekao da Ivana neće skakati više od tri puta ma kako bilo plasmanski, kako se ne bi iscrpljivala i ugrozila borbu za pobedu u Birmingemu. Tako smo uradili – priseća se Obradović.

Goran Obradović i Ivana Španović, zlato EP 2017
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2017., Beograd; Goran Obradović i Ivana Španović sa zlatnom medaljom osvojenom u skoku udalj; Foto: Atlex

Na kraju Ivana je zabeležila skok od 6,81 metara dok je Nemica skočila 6,83 međutim, to je bila uvertira pred Svetsko prvenstvo, a prioritet je ipak bilo svetskog zlato, zbog toga je srpska daljašica imala samo tri skoka na tom takmičenju u Glazgovu.

Pre dve godine zimska Dijamantska liga imala je tri mitinga, dok će ih ove sezone biti malo više.

– Tada je bilo tri mitinga. Ivana je pobedila u Dizeldorfu sa 6,76 i potom je bila ta mala drama u Glazgovu, što smo opisali. Sada ima sedam, ali nema skoka udalj za dame na svim takmičenjima. Torun u Poljskoj je 8. februara. Glazgov je sedam dana kasnije. Tamo ćemo učestvovati. Posle Škotske imamo još samo mogućnost da se pojavimo u Lievenu 19. februara, ali nećemo, jer je miting u Francuskoj preblizu našem velikom mitingu u dvorani 27. februara Serbia openu. To će nam biti poslednje takmičenje, generalna proba pred Prvenstvo sveta.

Dvoransko svetsko prvenstvo je nikad kasnije, ali po rečima Gorana Obradovića to neće predstavljati nikakav problem da Ivana Španović napadne prvu Olimpijsku medalju za srpsku ”kraljicu sportova”.

Suviše je ”duboko” Nanking (grad domaćin SP-a) kalendarski, skoro da zalazi u proleće, a posle njega se okrećemo Olimpijskim igrama u Tokiju i napadu na prvu olimpijsku zlatnu medalju za Srbiju u atletici – istakao je Obradović na kraju razgovora za Sportski Žurnal.

(Atlex.rs)

Scroll to Top