Dragana Tomašević u 39. godini napada 5. OI: Bilo je teško kada su ih pomerili, ali cilj je isti – oprostiti se na najvišem nivou!

Jednoj od najuspešnijih atletičarki svih vremena u Srbiji Dragani Tomašević pomeranje Olimpijskih igara zbog koronavirusa nije promenilo plan da u Tokiju nastupi na svojim  petim Igrama, rekao je njen trener Danilo Krtinić za Sportski Žurnal.

Srpska rekorderka u bacanju diska Dragana Tomašević u rodnoj Sremskoj Mitrovici provodi vreme otkako je proglašeno vanredno stanje u celoj Srbiji.

Njen dugogodišnji trener Danilo Krtinić kaže da se u ovo vreme ne treba ”ušuškavati” već da je poenta u nečem drugom.

Cilj je i sada jasan, nije  svrha dobro se osećati i organizovati da ti u izolaciji bude udobno. Naprotiv, mislim da je cilj istrpeti karantin  koliko god je neminovno da bi se ostvario cilj – smatra Krtinić

Najveći problem svima je psiha kada se veći deo dana provodi kod kuće gde se i rade sami treninzi. Ali iz ove situacije ne sme se izaći nespreman.

Sada je najvažnije da je (Draganu Tomašević prim. aut.) održim da se pripremi za kraj vanrednog stanja, izađe brzo iz ove psihoze i povratiti ambicije i optimizam za nove životne radosti i uspehe. Mislim da je najbitnije izdržati  izolaciju  u  aktivnom  stanju, bez preteranog  opuštanja. Rekoh da je najvažnije održati psihološku  stabilnost s  jasnim ciljevima. Sada mora da se izdrži do konačne pobede, sve prepreke da se pretrče i da se psihički jak,  s optimizmom i pobedničkim mentalitetom okreneš budućnosti – kaže Krtinić.

Dragana Tomašević i Danilo Krtinić
Dragana Tomašević i Danilo Krtinić na dodeli godišnjih nagrada SAS-a za 1028. godinu, 7. februar 2019.; Foto: Atlex

Dragana Tomašević 4. juna puni 38 godine, a kako su Olimpijske igre u Tokiju pomerene za 2021. to znači da će državna rekorderka u bacanju diska tada imati 39 godina. Njen trener kaže da je u prvi mah pomeranje dočekano loše, ali da se vremenom to ”prebolelo” i nastavilo ka ostvarenju cilja – 5. Igrama.

–  Bilo je teško u početku psihološki prihvatiti činjenicu da su joj njene pete Igre bile na korak i odmaknute za narednu sezonu. Stavila je to sada u drugi plan i sprema se i dalje za Tokio. Bila je na svim prethodnim olimpijadama bez prekida tokom 20 godina. O kontinuitetu kvaliteta dovoljno govori da u međuvremenu nije propustila nijedno svetsko ili evropsko prvenstvo! Od početka do kraja smo znali šta hoćemo, kakav cilj imamo i da da izdržimo da damo sve od sebe kada je najteže i najpotrebnije…a sada je tako. Pomeranje znači samo da će u Tokiju s 39 punih godina reći „sajonara“ atletici i ponosno – hvala kraljice sportova. Naravno, kao takmičarka, a onda će svoje veliko znanje podeliti kao trener.

Dragana trenira u kućnim uslovima. U garaži je ”instalirala” malu teretanu, a u dvorištu obavlja ostale treninge. Uslovi u kojima ne može da se izađe na stadion možda i nisu tako loši jer se sad ima vremena da se telo oporavi od napora koje je trpelo tokom svih ovih godina, a u kojima su najviše stradali zglobovi.

– Od prvog trenutka smo se prestrojili, morali smo, trenira u kućnim uslovima. Svaki dan se koristi maksimalno, onoliko koliko se može. Umesto stadiona tu su – dvorište, garaža s tegovima, napolju je u granicama mogućnosti. Trening smo složili tako da ne izgubi na  mišićnoj masi. Međutim, posebnu pažnju posvećujemo oporavku lokomotornog aparata i zglobova, koji su bili preopterećeni godinama, a sad treba da se servisiraju kako bi podneli teret naredne dve godine  maksimalnog rada.

Dragana Tomašević, Prvenstvo Srbije 2018
Prvenstvo Srbije 2018., Kruševac – 7. jul, bacanje diska, Dragana Tomašević, AK Sirmijum Sremska Mitrovica; Foto: ASS

Kada bi se sad ”seklo” ko će na Olimpijske igre, iako nema normu, Dragana Tomašević bi bila u tom ”vozu” jer po rang listi Svetske atletika zauzima 20 mesto, a 32 najbolje diskašice će se naći u Tokiju.

To su ta nova pravila. Mesta ima za 32 takmičarke u njenoj disciplini. To je praktično značilo ’’zacementiran’’ plasman. Poznato je da iz jedne države mogu da idu tri takmičarke, tako da je Dragana u stvari bila među 15 najboljih, koje će u prestonicu Japana. Otpale bi neke: Nemice, Kineskinje, Amerikanke…

Glavni cilj ostaje isti, da se nakon 14 godina prebaci ličnog i državnog rekorda od 63,63 metara. Sad već davne 2006., 8. avgusta u Geteburgu 24-godišnja Tomaševićeva pokazala je da nije slučajno godinu dana pre toga hica postala prvak Mediteranskih igara, treća na Univerzijadi i sedma na Svetskom prvenstvu, a 2004. je učestvovala na svojim prvim OI.

Ostaje sve isto. Nameravamo i dalje da poboljša lični rekord od 63,63 metra, čime će napredovati na listi i biti spremna da na pravom mestu u pravo vreme uđe u finale. Nije nam cilj samo još jedno učešće. Moto nam je trening, koji vodi ka rezultatu i formi dostojnim finala kada se nađe u Tokiju.

Dragaan Tomašević, Crvena zvezda, Kup Šampiona 2019
Kup evropskih šampiona 2019., Tampere (Finska) – 25. maj, bacanje diska, Dragana Tomašević pojačanje Crvene zvezde ECCC

Pored Olimpijskih igara ove godine neće biti ni Evropskog prvenstva koje se možda neće održati ni u nekom drugom terminu.

Ne verujem, kao ni mnogi drugi, da će ga biti, ali se spremamo za njega i bude li održano ići ćemo na medalju – zaključio je Danilo Krtinić za Sportski Žurnal.

Najbolji diskaši Srbije 2019 sa Danilom Krtinićem
Trening najboljih diskaša Srbije 2019. sa Danilom Krtinićem i Draganom Tomašević, 7. februar, bacanje diska, atletska dvorana; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top