Četiri državna rekorda, Jovančević i Anić blizu 8m, Anja Lukić projurila preko prepona, Bibić, Tirnanić i Kijanović neprikosnoveni…: Pljuštali rekordi na prvenstvu Srbije (FOTO)(VIDEO)

Ovog vikenda održalo se odlično prvenstvo Srbije za seniore na kome je palo mnogo odličnih rezultata, dok je pojedincima malo nedostajalo do njih.

Mnogo dobrih disciplina, veliki broj odličnih nastupa i rezultata viđeno je na dvoranskom prvenstvu Srbije prvog i drugog februara u Atletskoj dvorani.

Teško je odlučiti se redno ko je bolji od kog, ali svakako na prvom mestu su čak četiri oborena državna rekorda, a pre svih onaj u bacanju kugle koji je postavio Armin Sinančević bacivši 21,13 metara.

Armin Sinančević, Crvena zvezda
Dvoransko prvenstvo Srbije 1.2.2020., Bacanje kugle, Armin Sinančević, Crvena zvezda; Foto: Atlex

Ženska štafeta 4×200 metara novosadske Vojvodine u sastavu Pelemiš Milica, Bjeković Anđela, Miča Anastasija i Todorović Lidija trku je završila za 1:43.19 što je novi juniorski rekord Srbije. Dosadašnji je bio u vlasništvu devojaka iz Rume koje su 2018. trčale 1:47.14.

Ostala dva državna rekord postavljena su u disciplinama hodanja na 3000 metara.

Miloš Proročić iz Surčina oborio je juniorski rekord Srbije tako što je kroz cilj prošao za 13:59.25., dok je kod devojaka Tijana Savićević oborila seniorski završivši nastup za 14:11.56.

Miloš Proročić, državni rekorder na 3000 metara hodanje
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 3000 metara hodanje, Miloš Proročić; Foto: Atlex

Jovančević i Anić iz najboljih dana uz malo sreće

Fantastično je skakao Strahinja Jovančević. Pobedu je odneo skokom od 7,92 metra, ali je čak dva puta imao skokove preko 8 metara uz male prestupe. Ostaće da se prepričava skok iz prve serije koji ga je tako daleko ”katapultirao” da nije uspeo da zadrži telo pa je glavom udari o pesak i tako ostao bez sigurnog novog ličnog rekorda.

Strahinja Jovančević, skok udalj, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., skok udalj, Strahinja Jovančević; Foto: Atlex

Nikako se ne sme zaboraviti ni Lazar Anić koji takođe nije imao sreće sa malim prestupima. Upravo jedan od svega centimetar, dva mu je oduzeo skok na oko 7,90 metara.

Sigurno je da će publika na Serbia openu koji je na programu 27. februara uživati u skokovima dva naša najbolja daljaša koji će sigurno tada napadati daljine od 8 metara.

Lazar Anić, skok udalj, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., skok udalj, Lazar Anić; Foto: Atlex
YouTube player

Anja Lukić prešla na novi nivo

Anja Lukić je oduševila sve na preponama jer je istrčala trku života zabeleživši prvu trku ispod 8,30 sekundi, a na semaforu je na kraju stajalo vreme od 8,28 sekundi. Dramatična je bila borba za drugo mesto, ali nakon kačenja poslednje prepone Ivana Petković je jedva uspela da se zadrži na nogama i da dođe do cilja. Na kraju je zauzela treće mesto sa rezultatom 8,51 sekundi dok je srebro osvojila Milica Emini koja je kroz cilj prošla za 8,48 sekundi.

Ivana Petković, Anja Lukić, Milica Emini, 60 metara prepone, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 60 metara prepone devojke, Ivana Petković, Anja Lukić, Milica Emini; Foto: Atlex
YouTube player

Miloš Marković ”iznenađenje” šampionata

Prvenstvo je svakako obeležio i Miloš Marković koji je svojim trkama na 400 i 800 metara oduševio sve prisutne. U obe discipline je istrčao lične rekorde. Na 400 je osvojio zlato istrčavši 48.51 sekundi, dok je na duplo dužoj distanci dobro namučio favorita Miroslava Dukadinovića kojem ni malo nije bilo lako da dođe do odbrane zlata. Marković je kroz cilj prošao za 1:52.70 dok je Dukadinović do zlata došao sa 1:52.32. Nedugo nakon ove trke Marković je trčao i u štafeti 4×400 metara.

Miloš Marković, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 400, 800 metara, Miloš Marković; Foto: Atlex
YouTube player
YouTube player

Kijanovići i Tirnanićeva bez premca

U sprintu neprikosnoveni su bili Milana Tirnanić i Aleksa Kijanović. I dok muški sprint nije opravdao očekivanja jer su samo braća Kijanović trčala brže od sedam sekundi, tačnije 6,72 Aleksa i 6,85 Boško, treće mesto je osvojio Aljoša Gnip sa 7,01, žene su opravdale jer je sedam od osam trčalo brže od osam sekundi u finalu.

YouTube player

Braća su istrčala i fantastičnu trku na 200 metara gde je stariji Aleksa vodio sve do nekoliko metara do cilja kada ga je prestigao Boško. Aleksa je kroz cilj prošao za 21,66 sekundi što mu je novi lični rekord dok je Bošku sa 21,62 za svega tri stotinke ”ostao kratak” za rekord karijere.

Aleksa Kijanović i Boško Kijanović, 200 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 200 metara, sprint, Boško Kijanović, Aleksa Kijanović; Foto: Atlex
YouTube player

U ženskoj konkurenciji bez ikakvih problema do zlata je došla Milane Tirnanić. Do nove pobede je došla rezultatom 7,44 sekundi , srebro je osvojila Tamara Vuletić uz novi lični rekord od 7,69 sekundi dok je  treća, takođe uz lični rekord, bila Ivana Ilić sa 7,71.

Tirnanićeva je zlato osvojila i na 200 metara uz novi lični rekord od 24,46 sekundi. Druga je bila Maja Ćirić sa vremenom 24.85, dok je treća bila mlada Andrea Sremac koja je za svega tri stotinki bila slabija od ličnog rekorda – 25,11.

Milana Tirnanić, 60 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 60 metara, sprint, Milana Tirnanić, Katarina Sirmić, Ivana Ilić; Foto: Atlex
YouTube player
YouTube player

Uzbudljiva borba i na kraju novi rekordi za Mariju Stambolić i Katarinu Milosavljević

Na 1500 metara medalje su se osvajale uz lične rekorde. Zlato je osvojila Marija Stambolić sa 4:38.81 druga je bila Katarina Milosavljević sa 4:41.60 dok je bronzu osvojila Jovana Gladić sa 4:50.21.

Katarina Milosavljević je i drugog dana istrčala novi lični rekord na duplo dužoj distanci. Kroz cilj je prošla za 10:14.47 što joj je donelo zlatnu medalju, dok je Stambolićeva do novog zlata došla u trci na 800.

Marija Stambolić i Katarina Milosavljević, 1500 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 1500 metara, Marija Stambolić, Katarina Milosavljević; Foto: Atlex

Kod muškaraca na 1500 metara je takođe zlato osvojeno uz lični rekord. Miloš Malešević je pobedio rezultatom 3:53.69.

Velika borba u ženskom visu

Zanimljiv je bio i ženski vis u kome su veliku borbu vodile mlada Zorana Rokavec, povratnica Milica Joksimović i Zorana Bukvić. Upravo je Bukvićeva nakon nekoliko godina stagnacije rešila da se krupnim korakom ponovo vrati u vrh srpskog visa. Skočivši novi lični rekord od 1,78 metara osvojila je zlatnu medalju, drugu zaredom na dvoranskim šampionatima za Voždovac.

Ona je jedina uspela da preskoči i 175 centimetra, a na toj visini ostale su Milica Joksimović i Zorana Rokavec. Na kraju je zbog preskočenih 173 centimetra iz prvog pokušaja srebro je osvojila juniorska šampionka Zoran Rokavec, dok je bronza pripala Milici Joksimović.

Zorana Bukvić, šampionka Srbije u dvorani u skoku udalj 2020
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., skok uvis, Zorana Bukvić; Foto: Atlex
YouTube player
YouTube player

U skoku sa motkom pobedio je Aleksandar Grnović. Najbolji mladi srpski višebojac do zlata je došao skočivši lični rekord od 4,21 metar.

Aleksandar Grnović, skok motkom, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., skok motkom, Aleksandar Grnović; Foto: Atlex

Nakon oborenog državnog rekorda u petak u Karlsrue na 3000 metara, Elzan Bibić je došao u Beograd da istu deonicu istrči i pred domaćom publikom. Kroz cilj je prošao za 8:12.93, a u finiš je ušao pozdravljajući publiku koja ga je gromoglasnim aplauzom pozdravila.

Elzan Bibić, 3000 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 800 metara, Elzan Bibić; Foto: Atlex

Oboren je i jedan državmi rekord Bosne i Hercegovine. Mediha Salkić bacila je kuglu 14,38 metara što je najdalji hitac u istoriji ženske kugle u BiH.

SVI VIDEO SNIMCI

FOTOGRAFIJE – I dan
FOTOGRAFIJE – II dan

REZULTATI – I dan
REZULTATI – II dan

(Atlex.rs)

najnovije vesti

March 2023
No event found!
Load More

Edit Template