ASB ”udario” na atletičare: Nema više VK disciplina! Istorijsko takmičenje bez i jednog atletičara Partizana (SATNICE)(STARTNE LISTE)

Ovog vikenda počinje sezona 2020. takmičenjima koje organizuje Atletskog saveza Beograda, a ono što upada u oči u startnim listama je da nema ni jednog atletičara Partizana (1945).

Prvo ovogodišnje takmičenje je Prvenstvo Beograda za juniore 11. januara, a već sutradan na programu je Prvenstvo Beograda za mlađe pionire.

Oba takmičenja zvanično počinju u 13 časova, s’ tim da će u subotu troskok krenuti ranije, u 12:15.

Prvo takmičenje bez Partizana

Nakon unutrašnjih prepirki u Partizanu 1945 i odlaska svih trenera iz kluba takmičenja ovog vikenda biće istorijska jer po prvi put od osnivanja Partizana 1945. godine neće biti ni jednog atletičara iz Humske ulice.

Ženska štafeta AK Partizana 1945 državne rekorderka u štafeti 4x200m
Prvi put u istoriji atletike jedno takmičenje biće bez dresova Partizana; Foto: Atlex

Šta se ”krije” iza ovoga i celokupni epilog ”rata” u Partizanu biće poznato vrlo brzo.

Takmičenja van konkurencije za srpske atletičare su ukinuta!?

Iako je sve do ove godine bilo uobičajeno da seniori imaju VK trke (uglavnom trke, ali i ostale discipline) na takmičenjima za mlađe kategorije, to se ove godine, barem za sad, neće dešavati.

Na subotnjem takmičenju dozvoljeno je učešće atletičarima iz Makedonije da se takmiče VK, ali ne i srpskim jer nisu ta uzrasna kategorija. Tako će se na Prvenstvu Beograda za juniore takmičiti čak 35 atletičara iz Severne Makedonije rođeni između 2001. i 2006. godine i imaće i finalne VK trke.

Kako je mali broj seniorskih takmičenja višedecenijska praksa da se seniorima dozvoli da ukoliko ima makar tri prijavljenih po disciplini dozvoli da takmiče kako bi skupljali takmičenja ove godine će biti prekinuto.

Mihail Dudaš, skok sa motkom
28.1.2018. – Prvenstvo Srbije za juniore, skok sa motokom VK, Mihail Dudaš; Foto: Atlex

Iako su atletičari očekivali da će pre nastupa za reprezentaciju 22. januara (tromeč Srbije, Slovenije i Hrvatske) imati barem dva takmičenja, seniori su ostali uskraćeni za jedno pa će tako moći da takmiče samo na seniorskom prvenstvu Beograda sledeće subote.

Oni najbolji moraće da idu u Novi Sad gde ipak nije moguće održati sve discipline, a šta će se desiti dalje sa VK takmičenjima ostaje da se vidi, kao i kako će ASS reagovati na ove nove mere ASB-a prema najboljim srpskim atletičarima.

Podsetimo, takmičarska komisija je prošle godine ukinula VK discipline, a umesto toga pravljeni su seniorski mitinzi u sklopu takmičenja za mlađe kategorije. Praktično nije bilo apsolutno nikakve razlike, s tim što su se rezultati vodili da su ostvareni na mitingu za seniore a ne npr. na prvenstvu Srbije za pionire.

Upravo je to razlog zbog kojeg ASB nije u mogućnosti da organizuje takmičenja za seniore kako su nam rekli iz ove organizacije.

Novogodišnji mitinga AK Crvene zvezde, 60m prepone muškarci
Juniorsko prvenstvo Beograda 2019., 60m prepone muškarci; Foto: Atlex

Kako oni tvrde zbog velikog broja prijavljenih ASB nije u mogućnosti da organizuje dodatne discipline, a klubovima je bilo ponuđeno da oni preuzmu na sebe organizaciju mitinga pre ili nakon završetka prvenstva Beograda sa punom tehničkom podrškom saveza.

Tu se dolazi do jednog od problema donete promene prošle godine oko VK nastupa jer više ne postoje VK discipline već samo seniorski mitinzi koji savezima nisu prioriteti i koji im predstavljaju dodatne probleme. Zbog toga se organizacija tih mitinga nudi klubovima.

Sa druge strane klubovi ne vide zbog čega bi neko od njih bio organizator nečega što se već organizuje i gde treba dopuniti sa samo još nekoliko disciplina.

Tokom prošle godine seniorski mitinzi ili ti VK discipline bile su u sklopu redovnog programa gde su bila održavana i finala, ove godine je očito da je došlo do promena i da se ne želi mešanje uzrasta.

Bilo kako bilo atletičari su na gubitku, a najviše seniori kojih je u srpskoj atletici iz godine u godinu sve manje.

Strahinja Jovančević, Crvena zvezda, dvorasnko prvenstvo Srbije 2019
Dvoransko prvenstvo Beograda za pionire 2019., Strahinja Jovančević, skok udalj, Crvena zvezda; Foto: Atlex

Što se tiče ostatka sezone seniore 18. januara očekuje njihovo prvenstvo Beograda, potom u sredu 22. u Novom Mestu oni najbolji će nastupiti za reprezentaciju. 25. i 26. su mitinzi u Beču i Bratislavi na kojima već tradicionalno učestvuju srpski atletičari, a potom 1. i 2. februara je prvenstvo Srbije. To praktično znači da su seniori ”osuđeni” na samo jedno takmičenje u atletskoj dvorani pre najvažnijeg takmičenja za koje se spremaju mesecima.

Godina samo što je počela, a atletičari i treneri su već ”udarili” u veliki problem koji nisu uspeli da reše. Na gubitku je atletika, na gubitku su atletičari, na gubitku su seniori koji i ovako imaju malo takmičenja, a ukidanjem VK disciplina smanjuje im se broj takmičenja, samim tim motiva za treniranjem, a epilog svega toga je III liga Kupa Evrope.

Treba misliti o tome kada se seniorima zabranjuje da se takmiče i kada zbog toga moraju da traže izlaz u inostranstvo!

Prvenstvo Beograda za juniore – 11.1.

Prvenstvo Beograda za juniore - satnica Prvenstvo Beograda za juniore - takmičari po disciplinama

Prvenstvo Beograda za mlađe pionire – 12.1.

Prvenstvo Beograda za mlađe pionire - satnica Prvenstvo Beograda za mlađe pionire - Takmičari po disciplinama

(Atlex.rs)

Scroll to Top