Zlato, bronza i 5. mesto za Srbiju na Mediteranskim igrama U23 (FOTO)

Odličan nastup srpskih atletičara na mlađe seniorskom prvenstvu Mediterana u atletici. Svo troje išlo je rezultate blizu svojih ličnih rekorda plus su osvojjili i dve medalje.

Anja Lukić osvojila je zlatnu medalju. Prvak Mediterana postala je zahvaljujući odličnoj finalnoj trci u vremenu 8,37s, što je samo 0,05s slabije od njenog ličnog rekorda.

Anja Lukić zlatna medalja na 60 metara sa preponama na Mediteranskom šampionatu sa svojim trenerom Slobodanom Stojićem
U23 Mediteranski šampionat 2019, Anja Lukić i Slobodan Stojić, zlatna medalja na 60 metara sa preponama; Foto: privatna arhiva

Kvalifikacionu trku Anja je završila kao prva u svojoj grupi i sa vremenom 8,47s u finale je ušla sa drugim rezultatom. Brža od naše juniorske rekorderke bila je samo Francuskinja Kiren Samba Mejela sa 8,36s. Ona je u finalnoj trci trčala dosta slabije, 8,59s i bila tek peta.

Druga naša preponašica, Milica Emini, takođe će se sa ovog takmičenja vratiti sa medaljom oko vrata. Milica je sa rezultatom 8,52s došla bronzanog odličija. Između nje i Anje bila je samo španska preponašica Maria Mujika Zubeldia sa 8,46s.

Milica Emini, osvajačica bronzane medalje na 60m sa preponama, U23 Mediteranski šampionat
U23 Mediteranski šampionat 2019, Milica Emini, bronzana medalja na 60 metara sa preponama; Foto: privatna arhiva

U prvoj trci Milica je bila druga u grupu iza već spomenute Sambe Mejele. Naša preponašica je u kvalifikacijama zabeležila bolje vreme nego u finalnoj trci, trčala je 8,48s.

Treći član naše ekipe bio je Aleksa Kijanović koji je na 60m u finalnoj trci zauzeo 5. mesto sa rezultatom 6,84s.

Aleksa Kijanović , Mediteranski šampionat
Aleksa Kijanović , Mediteranski šampionat; Foto: privatna arhiva

Bilo je to fantastično finale gde su pozicije osvajane za po milimetar.

Brži od našeg sprintera bili su Portugalac Frederiko Kurvelo sa 6,81s, potom Španac Serhio Lopez Baranko koji je sa 6,80s osvojio bronzu. Prva dva mesta podelili su Francuzi Rian Zeze i Viktor Kontaret sa 9,79s odnosno 6,78s.

U polufinalnoj trci Aleksa je trčao 6,90s i bio je prvi u svojoj grupi. U toj trci pobedio je i budućeg pobednika i bronzanog iz finale. Oni su trčali 6,91s odnosno 6,93s.

Slobodan Stojić, trener Anje Lukić i trener koji je bio zadužen za naše reprezentativce na ovom takmičenju posle osvojenih medalja na preponama prokomentarisao je kratko nastup.

Anja Lukić i Milica Emini na pobedničkom postolju na Mediteranskom šampionatu
U23 Mediteranski šampionat 2019, 60 metara sa preponama najbolje tri, Anja Lukić, Milica Emini; Foto: privatna arhiva

Zadovljan sam nastupom. Početak sezone, devojke su istrčale dve dobre trke, sa malo tehničkih grešaka što je normalno u ovoj fazi takmičenja. Prvi nastupi u mlađe seniorskoj konkurenciji, medalje! Nije loše za početak – istakao je Stojić.

I ako je prenos bio najavljen, nažalost nije ga bilo, tako da smo ostali uskraćeni za snimke ovih trka.

Sve rezultate sa ovog takmičenja možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top