Stravična povreda Davida Jovanovića: Pukla butna kost

Stašna scena viđena je danas u Kruševcu pre samog početka takmičarskog dana. Na zagrevanju preponaša za trku na 400m došlo je do incidenta u kome je David Jovanović, momak koji je na taoj trci jurio normu za U20 prvenstvo Evrope, doživeo tešku povredu desne noge.

Svi prisutni su rekli da nešto strašnije nisu videli u životu. Prizor i sam zvuk bili su jezivi. David je odmah bio prevezan u Kruševačku bolnicu gde je ustanovljeno da je došlo do pucanje butne kosti desne noge, najjače kosti u čovekovom telu.

Sve se ovo desilo neposredno pred početak trke na 400m sa preponama na kojoj je David trebalo da ispuni normu ta juniorsko prvenstvo Evrope. Posle odlične trke prvog dana finala Kupa za juniore na 110m sa preponama gde je zabeležio rezultat 14,62s i za više od pola sekunde ostavio sve iza sebe, danas je trebao da juri rezultat od 53,80s.

On ove sezone još nije bio trčao ovu disciplinu tako da se očekivalo da će lični rekord od 54,91s, posle obavljenih prvih reprezentativnih priprema, spustiti već sad makar približno do te norme. Međutim desilo se nešto što se dogodilo samo jednom do sad u istoriji atletike da atletičaru pukne butna kost. Ta sudbina je zadesila i Ivet Lalovu.

David će hitno piti operisan na VMA. Lekari u Kruševcu su poduzeli su sve što je bilo u njihovoj moći a sada će mladi atletičar Jagodine biti prevežen u Beograd.

IVET LALOVA I NJENO ISKUSTVO SA PUCANJEM BUTNE KOSTI

Bugarska sprinterka Ivet Lalova imala je ovo neprjatno iskustvo sa ovom povredom. Ona je 2005. tokom zagrevanja na jednom takmičenju u Atini naletela na drugu atletičarku i tom prilikom je zadobila istu povredu kao i David i isto je u pitanju bila desna noga.

Lalovoj su trebale dve godine da se u potpunosti vrati takmičenjima, ali je to moglo da se dogodi i ranije, međutim Bugarka je želela da se vrati u punom sjaju. Njen povratak bio je pred beogradskom publikom kada je pobedila na jakom međunarodnom ”memorijalu Artur Takač” koji se ortganizovao nekoliko godina na stadionu Partizana.

Ivet Lalova se veoma uspešno vratila posle ove teške i gotovo nezamislive povrede.

Želimo Davidu da bude jak, da ne klone duhom, da se što pre oporavi i da nam se vrati još jači!

Ove godine puni tek 19 godina i imaće sigurno još uspešnih atletskih godina ispred sebe.

Reprezentacja Srbije 2019. pripreme Trebinje
Reprezentacja Srbije 2019. pripreme Trebinje; Foto: Atlex
Scroll to Top