Prva medalja i tri nova finala: Bibiću bronza, Halili, Gardašević i S. Lukić danas u svojim finalima (VIDEO)

Odlični nastupi srpskih atletičara na prvenstvo Evrope za mlađe seniore krunisano je prvom medaljom. Elzan Bibić u trci na 1500m osvojio treće mesto. Takođe, trećeg dana takmičenja dobili smo i tri nova finalista.

Važio je za jednog od favorita i to je i opravdao. U izuzetno jakoj i neizvesnoj trci Elzan Bibić osvojio je bronzanu medalju na 1500m sa rezultatom 3:50.90.

Nažalost srebro je izgubio sprinterski za svega jednu stotinku. Ono što je možda i najveća žal, i što i sam Elzan ističe jeste da je imao i zlato.

Za razliku od polufinala, finalna trka je bila jako spora. Prva dva kruga su bila znatno sporija od onih iz prve trke kada je Elzan trčao 3:47.61.

Prvak Evrope je postao Španac Ignasio Fontes sa 3:50.38. U fotofinišu našeg trkač je pobedio Britanac Piers Kopeland sa 3:50.89.

Koliko je finiš bio uzbudljiv govore i vremena četvrtoplasiranih i petoplasiranig Francuza od 3:50.97, odnosno 3:50.98.

Možda ostaje žal što Bibić nije osvojio zlato, ali svaka medalja za srpsku atletiku je velika kao kuća i zbog toga je treba slaviti a ne žalti.

Ranije tokom dana Evropi su se predstavila i preostala tri naša atletičara.

Jasmin Halili je posle problema sa povredom koju je vukao skoro celu sezonu pokazao da je to iza njega, da je došao spreman na ovo takmičenje i da su pripreme u Novom Pazaru uspešno odrađene.

U kvalifikacijama uspeo je da izjednači lični rekord od 2,16m na otvorenom, što mu je bilo dovoljno za ulazak u finale. One više skokove ostavio je za veliko finale.

Ono je na programu danas (nedelja, 14.7.) u 17:45. Konkurencija je zaista jaka ali ne sumnjamo da je Jasmin ostavio za finale makar taj jedan skok vredan ličnog rekorda koji bi predstavljao veliki uspeh, prvo zbog značaja takmičenja, a potom i svih problema koji ga prate od maja meseca.

Usledile su kvalifikacije u skoku udalj za devojke a tu dve naše skakačice, Milica Gardašević i Sara Lukić.

Sara Lukić je bila na svom nivou i na skokovima na oko 6 metara. Shodno hladnim vremenskim uslovima i samo tri skoka neizvesnost i velika borba za ulazak u finale se mogla očekivati, ali drama koja je viđena bila je van svakih očekivanja.

Prvi skok je bio na 5,98m, dok je drugi bio na 6,05m i Sara je bila na granici 12. pozicije koja vodi u veliko finale. Velika drama je bila i isčekivanje da li će neka od devojaka nadmašiti skok naše daljašice. Uspela je Sara da skoči za centimetar bolje u poslednjoj seriji i sa nestrpljenjem je isčekivala kraj obe kvalifikacione grupe.

Veliko olakšanje ali i slavlje je usledilo kada su se kvalifikacije završile jer je skok od 6,06s Sari Lukič obezbedio ulazak u finale. Jedna od poslednjih daljašica koja je uspela da ispuni normu za ovo takmičenje ušla je među 12 najboljih i sada će u nedelju od 16:45 imati priliku da u šest serija ponovi najbolji ovosezonski i skok karijere od 6,25m.

U drugoj kvalifikacionoj grupi bila je Milica Gardašević, juniorska prvakinja Evrope koja je došla ovde da osvoji medalju.

Rutinski je odradila posao u kvalifikacijama skočivši 6,25m u trećoj seriji. Pre toga imala je skokove od 6,06m i 6,18m.

U finale ulazi sa 6. rezultatom. Najveće iznenađenje priredila je Francuskinja Hilari Kpača koja je nadmašila svoj lični rekord za skoro, neverovatnih pola metra. Na ovo takmičenje je došla sa rezultatom od 6,36m a u kvalifikacijama, već u prvoj seriji, na maestralan način je iskoristila savršen vetar od 1,6 m/s i doskočila do neverovatnih 6,81m.

Ostaje da se vidi da li će mlada francuskinja bit isposobna da ponovi još neki ovakav magičan skok i u finalu.

Drugi rezultat ostvarila je Nemica Merle Homeier sa 6,52m ali i sa vetrom od 2,1 m/s. Sa 6,48m i sa trećim skokom u finale je ušla Finkinja Taika Koilati, dok su četvrti i peti rezultat zabeležile Mađarica Petre Beata Farkaš i Britanka Alise Hopkins sa 6,39m, odnosno 6,31m.Milica

Svakako rezultati koje Milica i te kako ima ove godine. Veliko finale je na programu u 16:45, Milica skače kao druga. Došla je kao veliki favorit, a kako ona najbolje pokaže kad je najpotrebnije ne treba sumnjati u novu medalju, ali sigurno da se Milica i njen trener Marko Milinkov neće zadovoljiti ”samo” medaljom.

(Atlex.rs)

Scroll to Top