Počinje prvenstvo Evrope za ml. seniore: Četvrtak je udarni dan dok od nedelje najviše očekujemo

U Švedskoj će se od 11. do 14. jula održati mlađe seniorsko prvenstvo Evrope. Domaćin je grad Javle a Srbija će imati čak 11 predstavnika od kojih su dva pretendenti na medalje.

Od ukupno 1105 atletičara iz 50 zemalja, Srbiju će predstavljati 11, 6 devojaka i 5 muškaraca i to: Milica Gardašević i Sara Lukić skakaće udalj, Anja Lukić i Milica Emini trčaće na 100m prepone, Marija Stojadinović skakaće troskok, Zorana Grujić će trčati na 3000m stipl, Elzan Bibić trčaće na 1500m i 5000m, Jasmin Halili skakaće u vis,  Bogdan Zdravković i Veljko Nedeljković bacaće kuglu dok će Aleksa Kijanović trčati na 100m.

SRPSKI FAVORITI ZA MEDALJU

Milica Gardašević je juniorska prvakinja Evrope u skoku dalj. ovo takmičenje joj je prirodni naredni korak u karijeri. Pokušaće mlada novosađanka da ponovi uspeh Nemice MalaikeMiamobo koja je 2015 objedinila juniorsku i mlađe seniorsku titulu, a danas je jedna od najbolji daljašica sveta.

Milica Gardašević
Milica Gardašević, Foto: Atlex

Milica je ove godine sočila 6,52m na poslednjem mitingu u veoma hladnoj Finskoj pre 10ak dana. Važi za jednog od galvnih favorita za na ovom tkamičenju a glavne konkurentkinje će joj biti Finkinja Koilati Taika koja je ove sezone skočila 6.64m i dve Francuskinje David Yanis sa 6.84m  i Kpatča Hilari sa 6.61m.

Očekujem borbu za visok plasman, I skokove preko 6.50m – kratka je bila Milica.

Podsetimo, Milica Gardašević je prošle godine učestvovala na seniorskom prvenstvu Evrope, skočivši 6,64m i na tom takmičenju bila je ubedljivo najmlađi.

Sa njom će putovati i njen trener Marko Milinkov.

Tu je odmah i Elzan Bibić koji će se boriti za medalje u čak dve discipline, na 1500m i 5000m.

Elzan Bibić
Finale kupa Srbije, Elzan Bibić 1500 metara, Foto: Atlex

Na 1500m glavni konkurent za zlato mu je Britanac Hejvard Džejk, dok će se na 3000m boriti sa Špancem Novalesom Tarikuom, Francuzom, prvim favoritom, Gresierom Džimijem i Šveđaninom Hasanom Suldanom.

Njegov trener Rifat Zilkić ističe da su se dobro spremili za ovaj šampionat. Pripreme su obavljene na Zlatiboru i Kopaoniku

– Pripreme su prošle po planu. Ono što je zanimljivo kod mog nastupa na ovom takmičenju je to što ću trčati dve trke, a finala mi se (ponovo) poklapaju isti dan, sa razlikom od samo dva sata. Odlazim u Švedsku spreman i zdrav i očekujem borbu za visok plasman – rekao je Bibić pred odlazak u Švetsku.

Njegov nastup na prvenstvu Evrope je prvog dana od 19h.

Finalne trke su 13.jula, koja ga očekuje prvo u 18:20 na 1500m a zarim u 20.05 na 5000m.

RASPORED TAKMIČENJA SRPSKIH ATLETIČARA

Prvi na borilište od naših reprezentativaca izaćiće Aleksa Kijanović. Već u 10:45, 11. jula., u prvoj grupi trčaće kvalifikacije na 100m.

Pulenu trenera Stanoja Burlića, ovo će biti drugi uzastupni nastup na mlađe seniorskom prvenstvu Evope. Pre dve godine u Bigošću 100m je istrčao 10,78s.

Sada je u još boljoj formi i rezultati su još bolji nego pre dve godine. Ove godine je istrčao i lični rekord od 10,55s, tako da se može očekivati možda i napad na novi lični rekord i trku na oko 10,50s.

Aleksa Kijanović
Aleksa Kijanović, Foto: Atlex

I ako nije uspeo da ispnui normu koja je bila 10,50s, njegov rezultat od 10,55s je među 28 najboljih u Evropi tako da je na osnovu plasmana obezbedio novo prvenstvo Evrope.

Jako sam srećan sto učestvujem na ovako velikom takmičenju. Konkurencija će biti izuzetno jaka što je ukazivala i sama norma u mojoj disciplini. Iskreno, verujem da uz dobru  trku mogu da istrčim izuzetno vredan rezultat. Imao sam problem sa povredom na početku sezone i formu sam tempirao baš za EP U23. Nadam se da ću rasterećen ući u trku i dati svoj maksimum – istakao je Kijanović koji je zimus postao prvi Srbin koji je trčao sprint na dvoranskom prvenstvu Evrope za seniore.

Drugi deo prvog dana otvoriće kuglaši. Bogdan Zdravković i Veljko Nedeljković će se od 16h, u odvojenim grupama, boriti za plasmane u finale.

Veoma je jaka konkurencija, nadam se da ću ući u finale. Ka tome težim – rekao je Zdravković, pulen trenera Miloša Mitova koji će takođe biti deo stručnog štaba.

Bogdan Zdravković, bacanje kugle, Serbia open
4. Serbia Open, bacanje kugle, Bogdan Zdravković; Foto: Atlex

I ako nije imao sjajni prvi deo sezone, Nedeljković je samouveren da je forma dobro tempirana i da će svoje najbolje izdanje pokazati kada je to i najpotrebnije.

– Mnogo mi je drago što ću predstavljati svoju zemlju na prvenstvu Evrope za mlađe seniore. Ovo prvenstvo neće biti prvo veliko takmičenje za mene, tako da znam šta me čeka i spreman sam i psihički i fizički. Kao i svaki put do sada boriću se da bacim novi lični rezultat. Ulazak u finale će zahtevati veliki rezultat, ali pošto prethodni deo sezone nije bio najslavniji, očekujem da budem najbolji kad to najviše bude trebalo. Jedva čekam da izađem na bacalište i pokažem sve za šta sam se spremao do sada – rekao Nedeljković, pulen legendarnog Dragana Perića.

Veljko Nedeljković
Veljko Nedeljković; Foto: Atlex

Nakon kuglaša na red dolaze preponašice Anja Lukić i Milica Emini. Prva će se pojaviti Milica koja će trčati u trećoj grupi od 16:34 dok će Anja trčati u petoj grupi od 16:48.

Prema listama prijavljenih, konkurencija je veoma jaka što me dodatno motiviše da dam svoj maksimum. Iako na dosadašnjim takmičenjima nisam ispunila sve što smo planirali trener i ja, mislim da sam spremna za predstojeće Evropsko prvenstvo. Očekujem dobar rezultat i plasman – rekla je Anja, pulenka Slobodana Stojića.

Prošle sezone Anja i Milica su se utrkivale koja će više puta da postavi juniorski rekord Srbije. Ove godine forma je tempirana malo drugačije pa se pravi rezultati mogu očekivati na prvenstvu Evrope.

Ove godine sam nesto ranije pocela pripreme za madje seniorsko Evropsko Prvenstvo i dosta sam zadovoljna treninzima koje sam do sad uradila. Što se tiče takmičenja nadam se ličnom rekordu i prolasku u polufinale , a posle šta bude biće. Svaka trka je trka za sebe i nikad se ne zna šta može da se desi – rekla je Milica pulenka Feđe Kamasija.

Milica Emini i Anja Lukić, Prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije 2019, 60 metara prepone žene, Milica Emini, Anja Lukić; Foto: Atlex

Uzbudljivi prvi dan za Srbiju upotpuniće itrka Zorane Grujić koja će trčati u prvoj grupi na 3000m stipl u 17:55, a onda u 19 časova dolazi šlag na tortu, trka Elzana Bibića na 1500m. Kvalifikacije jedne od dve discipline koje bi naš trkač trebao bez ikakvih problema da prođe.

Imala sam odličnu sezonu u u Americi na 3000 stipl iako sam nova u disciplini cilj mi je finale i daću sve od sebe da uspešno predstavljam svoju zemlju – rekla je Zorana, pulenka Dragane Đordjević, koja već nekoliko godina studira u Americi.

Zorana Grujić
Miting AK Vojvodine Novi Sad, Zorana Grujić, 400 metara prepone; Foto: Atlex

Međutim to neće biti kraj nastupa naših atletičara. Marija Stojadinović će od 19:05 nastupati u troskoku u A grupi.

– Moja očekivanja su da na EP skočim svoj lični rekord, a samim tim ako to budem ispunila imam šanse da udjem u finale. Lični rekord mi je 12,95m i nadam se da ću konačno ove godine preskočiti 13 metara. Ako to budem ispunila biću prezadovoljna – rekla je marija, pulenka Ljubiše Gajića.

Marija Stojadinović
Marija Stojadinović; Foto: Atlex

Drugog dana na programu su polufinala, a na svoje nastupe Jasmin Halili, Milica Gardašević i Sara Lukić čekaće do trećeg dana, odnosno 13. jula.

Prvo će u 10:30 Jasmin Halili u skoku uvis pokušati da se dokopa finala.

Na Evropsko prvenstvo odlazim spreman i sa velikim ambicijama, nadam se što boljem rezultatu i plasmanu rekao je Halili pulen Stevana Grujića.

Jasmin Halili
Jasmin Halili; Foto: Atlex

U 12:20 očekuju nas kvalifikacije u ženskom dalju. Već smo navikli da je ova disciplina ona koja nam donosi najviše radosti. Ivana Španović nas već godinama uveseljava svojim bravuroznim skokovima dok nas je zimus iznenadio sve Strahinja Jovančević kada je postao treći daljaš Evrope.

Na ovom takmičenju imaćemo dva sjajne mlade daljašice. Sara Lukić je ove godine skočila lični rekord 6,25m što je odličan rezultat i ako uspe da ponovi ovaj skok mogući je ulazak u fnale.

Sara Lukić
Sara Lukić; Foto: Atlex

Drago mi je sto sam ove sezone na vreme ispunila normu. Zadovoljna sam dosadašnjim rezultatima i jedva čekam da skačem na Evropskom prvenstvu gde očekujem i novi lični rekord – rekla je Sara.

Sa druge strane imamo Milicu Gardašević, koja posle isustva sa prošlogodišnjeg seniorskog prvenstva Evrope, na ovo takmičenje je došla da ga osvoji, baš onako kao što je to učinila pre nekoliko godina kada je ostala prvakinja Evrope.

Finale ove discipline je 14. jula od 16:45.

 

Startne liste i rezultate možete pratiti ovde.
Listu svih takmičara po disciplinama možete videti ovde.
Prenos takmičenja biće na Eurosport-u.

(Atlex.rs)

Scroll to Top