Nemanja Matijašević skočio lični rekord na parasvetskom prvenstvu i postao jedan od najboljih na svetu! (FOTO, VIDEO)

Srpski paraolimpijac Nemanja Matijašević sa velikim uspehom nastupio je na parasvetskom prvenstvu u Dubaiju u skoku udalj gde je zabeležio čak dva lična rekorde, i sa 6,88 metara zauzeo je peto mesto.

Po srpskom vremenu u ponedeljak od 7 časova na programu u Dubaiju bio je skok udalj za para atletičare na parasvetskom prvenstvu.

Atletičar Novog Beograda Nemanja Matijašević pokazao je da je na ovo takmičenje, najveće u njegovoj dosadašnji karijeri, došao maksimalno pripremljen, iako je već novembar, a da takmiči još od maja.

Taj skok kojim je zabeležio najbolji rezultat karijere mogao je da bude i duži jer se Nemanja odrazio daleko od daske. Nije uspeo da već sad ”preleti” 6,90 metara, ali mu to sigurno neće još dugo biti cilj.

Skok Nemanje Matijaševića od 6,88m sa odrazom daleko od daske
Skok Nemanje Matijaševića od 6,88m sa odrazom daleko od daske; printscreen: YouTube/ATLEX TV – Serbian Athletics

Već u prvoj seriji nadmašio je najbolji skok u karijeri. Skočivši 6,85 metara, nadmašio je za tri centimetara rezultat sa kojim je došao u Dubai. Međutim para organizacija mu taj rezultat ne uzima u obzir jer je ostvaren na regularnom takmičenju, a ne para. Zbog toga je na ovom Svetskom prvenstvu pored imena Nemanja Matijašević stajalo PB 6,42 i 6,34 metara SB.

Zbog strogih pravila para organizacije ovi atletičari svoje norme moraju da ostvare isključivo na njihovim takmičenjima, rezultati na takmičenjima na kojima se ne takmiče isključivo para sportisti se ne računaju. Zbog toga je Nemanja, ali i svi ostali naši para atletičari u velikom problemu jer je jako malo ovih takmičenja, pogotovo u okruženju, tokom godine.

Nakon 6,70 metara u drugoj seriji i dva prestupa usledio je novi skok karijere od 6,88 metara. Ovaj skok Nemanji je doneo peto mesto na Svetskom prvenstvu.

Podsetimo, Nemanja je prošle godine osvojio srebrnu medalju na para prvenstvu Evrope kada je zabeležio skok od 6,42 metara koji mu se sve do danas računao kao zvanični lični rekord.

Sledeće godine Nemanju Matijaševića, ali i sve ostale paraolimpijce očekuje Evropsko prvenstvo u Bidgošću (Poljska) u junu i Olimpijske igre u Tokiju u avgustu. Ko će ići na ta takmičenja zavisiće od para Olimpijskog komiteta i novca koji bude obezbeđen za ove sportiste.

(Atlex.rs)

Scroll to Top