Marakana dobija novu atletsku stazu, a Srbija EP 2024.?!

Atletičari Crvene zvezde trebali bi da ovog leta dobiju novu stazu. Posle mnogo apela, pogotovo nakon bronzane medalje Strahinje Jovančevića, izgleda da će Marakana dobiti novo atletsko ruho.

Direktor Atletskog saveza Srbije, Slobodan Branković, najavio je da će atletski klub Cvena zvezda tokom leta dobiti novu atletsu podlogu na stadonu ”Rajko Mitić” i da će to biti uvod u plan o organizaciji prvenstva Evrope na otvorenom 2024. godine.

Atletski klub je jedan od osnivača sportskog društva Crvena zvezda. Uslovi na Marakani za atletiku su katastrofalni iz razloga što je zub vremena pojeo ”Mondo” stazu koja je postavljena pre 10 godina.

Od osvajanja bronzane medalje Strahinje Jovančevića na dvoranskom prvenstvu Evrope ove zime, inicijativa da se promeni staza je sve veća. Sada su došle i prve konkretne informacije o promeni staze.

Po hitnom postupku krećemo zamenu atletske staze na Marakani. Radovi bi trebalo da počnu odmah po okončanju fudbalske sezone i završiće se najkasnije do početka utamica fudblaskog kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dakle sredinom maja možemo očekivati početak radova – istakoa je Slobodan Branković.

Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije
Slobodan Branković, direktor ASS-a na dodeli godišnjih nagrada najboljim atletičarima Srbije za 2018. godinu; Foto: Telegraf

Prvobitni planovi su bili da fudbalski klub ustupi neki od svojih terena iz južne tribine atletskom klubu, kako bi se tu napravio atletski stadion. Umeđuvrmenu urađena su idejna rešenja za rekonstrukciju Marakane i sva su u sebi sadržala i atletsku stazu, tako da prva ideja više nije aktivna.

Atletski klub Zvezda ima mnogo uspešnih atletičara, kako u svojoj istoriji tako i danas. Strahinja Jovančević je najsvežiji primer. Tu ne treba zaboraviti i Milanu Tirnanić koja je ove zime bila prva srpska sprinterka na nekom velikom takmičenju, Anju Lukić prvakinju Mediterana u dvorani za mlađe seniore (U23) itd. Do juče na ovoj stazi trenirala je i Tamara Salaški, državna rekorderka na 400m i učesnica Olimpijskih igara, koja sad živi i trenira u Americi. Tu se kuju i mnogi budući šampioni, a staza im predstavlja osnovu za rad – priča direktor ASS-a i nastavlja o mogućim planovima saveza

Atletska staza na Marakani
Atletska staza na Marakani 2019.; Foto: Atlex

Kada uradimo ovu stazu, stadion Crvene zvezde ispunjavaće sve uslove za organizaciju velikih takmičenja kao što je na primer domaćinstvo prvenstva Evrope na otvorenom 2024. – zagolicao je maštu Branković svim ljubiteljima atletike u Srbiji.

Ostaje da se vidi da li će se raditi kompletna rekonstrukcija staze (skidanje postojeće, postavljanje novih ”temelja”, rađenje nove drenaže, pa postavljanje novih slojeva) ili će se uraditi brža varjanta samog izlivanja tartan staze preko postojećeg monda.

Ako bi se radilo ”samo” na izlivanju tartana, onda si bi se verovatno, ako dođe do podnošenja kandidature za neko veliko takmičenje na otvorenom, tada odrada potpuna zamena atletske infrastukture.

(Atlex.rs)

Scroll to Top