Lalova i Tuka najbolji na Balkanu: Velepna svečanost u Vrnjačkoj banji koja je okupila sve članove ABAF-a (FOTO)

Na svečanoj godišnjoj ceremoniji Balkanske federacije (ABAF) pod nazivom Balkan Gala, koja je ove godine održana u Vrnjačkoj banji, proglašeni su najbolji atletičari i zvezde u usponu.

Na devetoj Gala ceremonija na kojoj su prisustvovali čelnici 21 saveza za najbolje u 2019., bez ikakvih iznenađenje, proglašeni su Amel Tuka iz Bosne i Hercegovine i Ivet Lalova-Kolio iz Bugarske.

Amel Tuka je oduševio ceo svet kada je u Dohi na Svetskom prvenstvu postao vicešampion na 800 metara. Ovo priznanje je već bio osvojio i 2015. kada je pored njega stajala Ivana Španović.

Ivet Lalova-Kolio je jedna od najboljih sprinterki iz našeg okruženja svih vremena. Iako već veteranka i sa 35 godina uspešno se nosi sa mlađom konkurencijom. Prvakinja Balkana na 100 i 200 metara i sedma 200-metrašica sveta zasluženo je ponovo nakon nekoliko godina proglašena za najbolju atletičarku ABAF-a.

Amel Tuka najbolji atletičar Balkana
Najbolji atletičari balkana 2019:
Amel Tuka i Veselin Jevrosimović; Foto: ASS

Zvezde u usponu

Već smo najavili jednu dobitnicu nagrade za najbolju na Balkanu, to je mlada ukrajinska visašica Jaroslava Mahučik. Pre nešto više od dva meseca napunila je 18 godina, a ove godine je bila pravo otkrovenje Svetskog prvenstva u Dohi kada je osvojila srebrnu medalju skočivši juniorski svetski rekord od 2,04 metra.

U muškoj konkurenciji priznanje je dobio bugarski kladivaš Valentin Andrev. Valentin će tek početkom godine napuniti 18 godina, a ove sezone postao je šampion na EYOFU što mu je donelo ovo priznanje.

Najbolji atletičari Balkana 2019

Najbolji atletičari Balkana 2019: Dejan Udovičić, Dobromir Karamarinov, Valentin Andrev, Ivet Lalova, Jaroslava Mahučik, Veselin Jevrosimović, Amel Tuka …, Slobodan Branković; Foto: ASS

Prethodni laureati

Prošle sezone najbolji su bili grčka troskokašica Paraskevi Papahristu i turski sprinter Rami Gulijev dok su za zvezde u usponu proglašeni još jedna troskokašica Bugarka Aleksandra Načeva i isto kao i ove godine kladivaš, ali ukrajinac Mikhailo Kokan.

Najbolji atletičari balkana za 2018. godinu
Najbolji atletičari balkana za 2018. godinu: Mikhailo Kokan, Paraskevi Papahristu,Aleksandra Načeva, Rami Gulijev; Foto: Twiter/Dobromir Karamarinov

Za 2017. godinu titule najboljih su poneli Bianka Rozar rumunska 400-metrašica i Mesud Pezer kuglaš iz Bosne i Hercegovine. Za zvezde u usponu proglašeni su Liliana Georgieva iz Bugarske ( 1500 metara) i Dorin Andrei Rusu iz Rumunije (1500 metara).

Najbolji atletičari Balkana za 2017. godinu:
Najbolji atletičari Balkana za 2017. godinu: Mesud Pezer,…, Bianka Rozar, Dobromir Karamarinov, Liliana Georgieva, Dorin Andrei, Slobodan Branković; Foto: ASS

Ivana Španović bila je proglašena za najbolju atletičarku Balkana 2015. dok je u muškoj konkurenciji te godine priznanje dobio Amel Tuka. Slovenka Matija Muhar, bacačica koplja, proglašena za zvezdu u usponu zajedno sa Rumunom Florentinom Marinkom, skakčem udalj.

Najbolji atletičari Balkana za 2015. godinu
Najbolji atletičari Balkana za 2015. godinu: Sven Arne Hansen, Matija Muhar, Ivana Španović, Amel Tuka, Florentin Marinko, Dobromir Karamarinov; Foto: ABAF

(Atlex.rs)

Scroll to Top