Bibić nakon osvojene bronze otkrio tajnu uspeha: Nadmašio sam očekivanja (VIDEO)

Na prvenstvu Evrope u krosu Elzan Bibić je osvojio srebrnu medalju i tako nastavio tradiciju dugo 22 godine osvajanja medalja Srbije na ovom takmičenju, a po povratku u Beograd u prostorijama Atletskog saveza Srbije organizovana je konferencija za štampu.

Na konferenciji su pored Bibića bili i njegov trener Rifat Zilkić kao i predsednik ASS Veselin Jevrosimović.

Juniorski staž Bibić je završio bronzanom medaljom na EP u krosu, a ulazak u mlađe seniorske vode shvatio je veoma ozbiljno. Zbog toga je za ovogodišnji šampionat odradio najbolje pripreme u dosadašnjoj karijeri.

Po prvi put sam se spremao ovako ozbiljno. Imao sam čak i individualne pripreme u Madridu i iskoristio sam to. Bio sam u kampu sa španskom reprezentacijom- istakao je Bibić.

Mesec dana je trenirao sa najboljim španskim trkačima među kojima je bio i, njegov vršnjak, trećeplasirani sa trke Abdesamand Oukelfen.

Na poslednjih 10 dana priprema došao je i moj trener (Rifat) Zilkić koji je kontrolisao to sve. Sklapali smo polako kockice tih poslednjih nedelju dana i sklopili smo ih onako kako smo želeli – rekao je Bibić.

Evropsko prvenstvo u krosu, pobednici u23 trke, Elzan Bibić
Pobednici na Evropskom prvenstvu u krosu u konkurenciji mlađih seniora: Elzan Bibić (SRB), Džimi Grisije (FRA), Abdesamand Oukelfen (ŠPA), Lisabon (POR) 8.12.2019.;   Foto: Guliver/Getty Images/Oliver Hardt

Srpski predstavnik je bio među mlađima u konkurenciji mlađih seniora, ali je imao veru u sebe i u uspeh. Borba za medalju je bilo jedino što ga je zanimalo.

Došao sam na trku spreman. Imao sam velike ambicije, znao sam da sam spreman, imao sam teške protivnike na stazi ali nisam se obazirao. Iako sam bio jedan od najmlađih na startu cilj mi je bio da uzmem medalju. Na kraju se ispostavilo da sam uzeo srebrnu, čak sam u toku trke pomislio da mogu da napadnem i zlato, ali Francuz Džimi Grisije je bio spremniji od mene. Ipak on ima malo više iskustva od mene, ovo mu je treći kros za mlađe seniore. Mislim da je iskoristio to iskustvo protiv mene – smatra Bibić.

Staza je bila naporna pogotovo za nekoga sa Elzanovom visinom. Kako je svaki kros specifičan za sebe tako se i  način trčanja razlikuju, ali Bibić kaže da nije želeo da menja svoj stil, od početka je krenuo na čelo.

– Staza je bila teška, ali rekao sam sebi, kako svima tako je i meni. Ja imam specifičnu građu za takve staze. Kao i svaki kros i ovaj sam trčao u svom stilu to znači da od samog starta krenem u jakom ritmu, jer osećam da mi tako odgovara. Negde mi to uspe negde ne – zaključio je Elzan Bibić.

Predsednik ASS-a Veselin Jevrosimović naglasio je da je ovo bila sedma medalja sa Evropskih prvenstava u atletici ove godine, pa je ova 2019. godina završena na fenomenalan način.

– Kao predsednik ASS u moje lično ime i u ime ASS, želim da čestitam Elzanu i njegovom treneru Rifatu na izuzetnom uspehu i osvajanju srebrne medalje sa Evropskog prvenstva u krosu, koje je održano u Lisabonu. Ovo je naša sedma medalja sa pet Evropskih prvenstava ove godine i zaista jedan izuzetan kraj jedne uspešne atletske sezone.

Elzanov trener Rifat Zilić naglasio je kako je ovo bila jedna od najtežih staza na dosadašnjim evropskim šampionatima i koliko je Bibić želeo ovu medalju.

– Jedno šest-sedam momaka je imalo bolji lični rezultat od Bibića. Pripreme su bile veoma duge. Elzan je 20 dana bio u Madridu, radio je sa grupom Antonija Serana, kasnije sam se i ja priključio grupi. Došli smo nekoliko dana ranije u Lisabon, da ispitamo kakva će biti staza, trenirali smo na toj stazi. Oni koji prate kros, znaju da Španija i Portugalija stavljaju ozbiljno zahtevne staze, razlika u nadomorskoj visini je bila 27 metara. Otišli smo sa ambicijom da osvojimo medalju. Bibić je sam režirao borbu. Tvrdim da je najteže osvojiti medalju na krosevima, gde se susreću brzi, veliki, spori, maksimalno koncentrisani… Elzan je bio na čelu trke skoro celu trku.

Elzan Bibić, prvenstvo Evrope u krosu 2019
Evropsko prvenstvo u krosu U23, Elzan Bibić, Lisabon, Portugal;   Foto: AP/Tanjug

– Za to vreme, preko pola sata se pominjalo ime Elzana Bibića i Srbije. Na televizijama tamo su komentarisali, pratio sam to. Ono što je najbitnije, u surovoj bici sa francuskim takmičarem, koji je bio dvostruki prvak Evrope i pretio Bibiću, Elzan mu je pružio snažan otpor i ova srebrna medalja je za mene kao zlatna. Ovo je putokaz da smo na dobrom putu, da Elzan Bibić izbori nastup na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Kini i na Olimpijskim igrama. Veoma sam zadovoljan i definitivno smo dobili kvalitetnog trkača, koji će u narednih desetak godina nositi sa njima sa velikim uspehom. Ovo je jedna ulazna karta za dalja osvajanja medalja na velikim takmičenjima – poručio je Rifat Zilkić.

(Atlex.rs/Telegraf.rs)

 

Scroll to Top