5 medalja za Srbiju na Balkanijadi: Novaković, Kijanović, Malešević, Isailović i Vuletić vraćaju se kući sa odličijima (FOTO)(VIDEO)

Vrlo uspešna nedelja za srpske juniore na Balkanijadi u Istambulu. Šest odličija, jedan državni rekord i jedan rezultat jako blizu istom.

Srbije je otputovalo sa 18 atletičara u glavni grad Turske gde su se danas takmičili sa svojim vršnjacima iz zemalja koje pripadaju balkanskoj federaciji. 17 je učestvovalo u pojedinačnim disciplinama a 5 je osvojilo medalju.

Dve medalje za Zemunce

Put podijuma započeo je Tomislav Isailović (prvi sa leva), visaš iz Zemuna, koji se domogao drugog mesta i srebrne medalje skokom od 2,06m.

Njegov klubski drug Dimitrije Novaković (prvi do trenera Radoje) ga je ”preskočio” na podijumu i iz troskoka od 15,45m doskočio do najvišeg postolja i zlatne medalje. Neverovatan podatak je da je Dimitirje čak tri puta skočio identičan skok u centimetar 15,45m. Drugi, treći i četvrti skok bili su mu kao preslikani. Pored ova tri skoka imao je jedna prestup iz pete serije (malo da preseče monotoniju) pa potom 15,02m, dok je u prvoj seriji skočio 15,13m.

Ovaj skok je za svega 10cm slabiji od državnog juniorskog rekorda koji drži Danilo Jahić iz 1997. godine kada je u Budimpešti skočio 15,55m.

Trener Goran Radoja je na ovom takmičenju imao još i preponaša Marka Vlahovića koji je 60m sa preponama istrčao za 8,60m i zauzeo 8. mesto.

Srebrni Malešević

Usledile su kvalifikacije na 60m. Tu su Tamra Vuletić i Boško Kijanović bez ikakvih problema ušli u finala sa rezultatima 7,75s i 6,95s, ali o finalima nešto posle.

Pre finalnih trka na 60m jedna od disciplina bila je i trka na 3000m u kojoj je Srbiju predstavljao Miloš Malešević, atletičar Inđije. Istrčavši trku u vremenu 8:34.40 uspeo je da se domogne srebrne medalje.

Takmičenje je teklo, discipline su prolazile. Srbija je osvojila jedno četvrto mesto, 3 puta šesto mesto, jedno peto, dva sedma mesta, jedno osmo i jedno deveto, i odna su došla finala sprinta.

Dramatične trke sprintera do medalja

Srebro Tamare Vuletić

Prvo je na stazu stupila Tamara Vuletić i tu dolazimo do filmske priče. Drama dostojna najuzbudljivijih filmova sa srečnim krajem.

Sprinterki Partizana 1945 zvezde su bile naklonjene danas. U finale je ušla ”kroz iglene uši”. 3 najbolje u dve grupe su ulazile direktno u finale dok su dve devojke ulazile preko rezultata. Rezultatom 7,75s u kvalifikacijama Tamara je zauzela drugo mesto sa svega 6 hiljaditinke bržim vremenom od trećeplasirane i nešto malo više od jedne stotinke od četvrtoplasirane. Drama dostiže vrhunac kada je završena druga kvalifikaciona grupa. Na sreću Tamara je na osnovu plasmana obezbedila finale ali šta se sve izdešavalo u drugoj grupi.

Tamara Vuletić
Tamara Vuletić; Foto: Atlex

Ako izuzmemo pobednicu sa 7,63s, drugoplasiranu sa 6,65s i trećeplasiranu sa 6,68s (kažemo da zanemarimo devojke koje su po plasmanu ušle u finale i koje su imale mnog bolje rezultate od prve grupe zvuči malo čudno) drama nastaje kod devojaka koje su trčale isto koliko i devojke u prvoj grupi ali nisu imale sreće da budu u toj slabijoj grupi.

Koliko je Tamara Vuletić imala sreć u grupi u kojoj se našla govori činjenica da su i četvrtoplasirana i petoplasirana pa čak i šestoplasirana devojka iz druge grupe trčale brže od naše sprinterke. Devojka sa šetim rezultatom u drugoj grupi trčala je 7,74s i ona nije ušla u finale jer samo dve devojke po rezultatu ulaze. Tako je poslednjeplasirana devojka iz druge grupe bila brža od drugoplasirane iz prve ali je ostala bez finala. Tamarra je imala sreće ali to nije bio kraj dana koji će pulenka Stevana Lazića pamtiti celoga života.

Nova trka, finalna, i nova uzbuđenja i nova drama. Mnogo bolja trka naše atletičarke odlično je prodirala do drugog mesta ali onda pri samom kraju od jednom kao da su sve devojke zajedno rešile da, devojka koja je kroz iglene uši ušla u finale, neće ih pobediti i počele strahovito da dodaju. U trenutku je izgledalo da su sve devojke gotovo u istom trenutku prošle kroz cilj. Foto-finiš je odlučivao. Dugo smo čekali na rezultate i na kraju 8 devojaka je bilo u 15 stotinki, a 5 devojaka u svega 3.

Tamara Vuletić, srebro juniorska Balkanijada 2019
Tamara Vuletić, srebro juniorska Balkanijada 2019; printscreen

Prvo mesto osvojila je Izraelka Eden Finkelštajn sa 7,62. Drugo od trećeg mesta rzdvajalo je svega 5 hiljaditinki. Naša Tamara je osvojila treće mesto u ovoj trci sa 7,680s dok je sa 7,675s Jeva Podhorodetska iz Ukrajina zauzela drugo mesto. Kako je u kvalifikacijama zauzela drugo mesto tako ga je izgubila u finalu ali kako je izborila direktan plasman u finale tako je i osvojila i medlaju, sa svega nešto malo više od jedne stotinke. Dalji rezultati su išli ovako: IV mesto – 7,70s; V mesto – 7,705s; VI mesto – 7,707s; VII mesto – 7,75s i VIII mesto – 7,77s.

Tamarina reakcija u finalnoj trci bilo je odličnih 0,132s. Ova reakcija je odlična ali koliko je ovo bila izjednačena i dobra trka govori i podatak da su ostale devojke imale reakcije 0,120; 0,131; 0,141; 0,122; 0,119; 0,132(Tamara); 0,169; 0,144 (poređano od poslednje do prve u ukupnom poretku)

Gledano geografski, Tamara Vuletić je prvakinja Balkana. Gledano… federacijski, ona je treća.

Srebro Boška Kijanovića

Na red su došli i muškarci, finalna trka na 60m. Boško Kijanović je ispred sebe na početku sezone zacrtao cilj da skine Aleksandra Tomića sa prvog mesta najbržih juniora Srbije svih vremena. Pre nedelju dana mu je za jednu stotinku izmakao drugi cilj da na 200m sitrči ispred Slobodana Brankovića, ali danas je bio još odlučniji da svoje ime upiše napokon na večnu listu najboljih.
U kvalifikacijama je trčao 6,95s i bez većij problema je ušao u finale. I ako je bio 4. u svojoj grupi nije mngoo zaostao za prvoplasiranim koji je trčao 6,90s. U ovj trci zabeležio je fantastičnu reakciju iz bloka od 0.117s.

U finalu mnogo nervoze. 2 isključenja zbog prebrze reakcije i jedan neispravan start zbog koga je dodeljen zeleni karton. Čak tri neispravna starta utičnu na sprintere, ali ne i na Boška. Članu Partizana 1945 kao da je baš odgovaralo što je morao četri puta da startuje, kao da je svaki put sve sigurniji i sigurniji ulazio u blok da bi u tom četvrtom, napokon ispravniom startu, eksplodirao. Trka sa bugarskim atletičarem je bila do poslednjeg metra.

Omaleni bugarski sprinter se nije dao, bežao je Bošku konstantno i kad god bi se naš atletičar približio dugokosi bugarin bi pobegao. Boško je završio kao druig i po okončanju trke moglo se videti nezadovoljstvo na njegovom licu. Međutim kada je video koliko je išao prvi… osmeh i nada su počeli da tinjaju iz njega i tako sve dok zvanično nije objavljeno, Jikov Veselin (Bugarska) PB 6,83s; Boško Kijanović (Srbija) PB 6,86s. Onoliko koliko mu je falilo da obori rekord Srbije na 200m za toliko je postao rekorder na 60m. Nažalost elektronika nije zabeležila njegovu reakciju u finalnoj trci. Pored Boška još jednom momku nije izmerena reakcija u ovoj trci.

Boško Kijanović, srebro juniorska Balkanijada 2019
Boško Kijanović, srebro juniorska Balkanijada 2019; printscreen

Pre tačno 30 godine, 1989. godine u tunelu Crvene zveze, Aleksandar Tomić, junior Crvene zvezde, itrčao je 6,87s, i taj rezultat je stajao pune 3 decenije. 10.2.2019. godine Boško Kijanović, član Partizana 1945, postao je novi državni rekorder.

I Tamara Vuletić i Boško Kijanović članovi su AK PArtizan 1945. Tamara trenira kod trenera Stevana Lazića dok Boška trenerski tandem Stanoje Burlić i Darko Šapić.

Ostali rezultati:

Damir Klempić, 1500m – 4:02.18 (4. mesto)

4x400m muškarci – 3:22.96 (4. mesto)

Tijana Japundžić, 400m – 56,96s (5. mesto)

Katarina Milosavljević, 3000m – 10:22.73 (5. mesto)

Tihomir Đorđević, 400m – 49,51s (6. mesto)

Dušan Bjelica, 800m – 1:56.72 (6. mesto)

Jovana Delić, vis – 170m (6.mesto)

Lidija Todorović, dalj – 5,58m (7. mesto)

Tajzan Bela, kugla – 15,66 (7. mesto)

Jovana Gnjatović, troskok – 12,01m (8. mesto)

Dijana Todorović, dalj – 5,47, (9. mesto)

Iva Maletić, 800m – 2:19,38 (12. mesto)

Po završetku takmičenja upitali smo selektora Edina Zukovića za komentar

Balkanski šampionat je postao ozbiljno takmičenje sa puno federacija članica. I ako je prvobitna zamisao bila da ovo bude razvojno takmičenje, danas je bilo neophodno da se napravi veoma jaki rezultati kao bi se uzela medalja.

Zadovoljan sam dominacijom Novakovića, koji je pokazao odlicnu formu i volju za napredovanjem. Sprinteri su bili odlični! Kijanović je državnim rekordom pokazao sav svoj talenat, treneri Burlić i Šapić su sa Aleksom i njim na pravom putu. Tamara Vuletić standardno dobra. Ima veliki potencijal i na leto očekujem da to može da bude još bolje. Malešević je imao još jednu odličnu trku, biće uz Klempića nosilac nove generacije srednjeprugaša. Isailović je postao standardan na visinama, opravdao je poverenje i pokazao da na njega treba ozbiljno računati za EYOF.

– U sastavu je bilo nekoliko mlađih juniora, koje smo prijavili da bi sakupili iskustvo za naredna takmičenja. Ovo je bila odlična kontrola našim juniorima da znaju gde se nalaze na Balkanu i pokazatelj da se do rezultata može doći samo sa pravilnim i ozbiljnim radom.

(Atlex.rs)zuko

Scroll to Top