Kako je pre 22 godine na istom mestu na kome je Bibić osvojio medalju u krosu srpsko ’’čudo od deteta’’ pokrenulo tradiciju osvajanja medalja

Elzan Bibić je ponovo obradovao Srbiju osvojivši srebrnu medalju na prvenstvu Evrope u krosu u konkurenciji mlađih seniora i tako nastavio tradiciju dugu 22 godine osvanja medalja na kontinentalnim šampionatima koju je započela tada 17-godišnja Sonja Stolić.

Posle dugo vremena prvenstvo Evrope u krosu prošlo je bez najbolje srpske maratonke Olivere Jevtić, ali i bez još nekoliko imena koja su se pojavljivala prethodnih godina tako da je Elzan Bibić bio jedini predstavnik Srbije na ovogodišnjem šampionatu.

Elzan je verovatno bio nesvestan ”težine” koju njegov nastup nosi, da od njega zavisi nastavak duge i uspešne tradicije srpskih trkača na evropskim šampionatima u krosu koja traje čitavih 22 godine i koja je započeta na istom tom mestu 1997. godine.

Portugalska prestonica Lisabon i Bela Vista park bili su domaćini i te 1997. prvenstva Evrope u krosu koje se tada organizovalo četvrti put tek. Od srpskih atletičara, odnosno tada od reprezentativaca Jugoslavije, nastupala je izmeđuostlaih i Sonja Stolić kao najmlađi član reprezentacije.

Sonja Stolić
Sonja Stolic, pobednica na 1500m na kupu Jugoslavija, Beograd, 12.06.1999.;   Foto: MN Press/N.Parausic

Kasnije proslavljena srpska srednje i dugoprugašica tada je bila tek na početku svoje karijere. Sa svega 17 godina nastupila je kao jedna od najmlađih učesnica u konkurenciji starijih juniorski (u20).

Nekadašnja atletičarka Crvene zvezde, napravila je tada pravo čudo jer je uspela da pobedi mnogo starije i iskusnije atletičarke od nje i u fantastičnoj trci donese Srbiji, odnosno tada Jugoslaviji, prvu medalju na evropskim prvenstvima u krosu u istoriju i to ne bilo koju već zlatnu.

Tom pobedom male Sonje protkan je put uspeha generacijama koje su dolazile i koje dolaze i dan danas. Olivera Jevtić, Dušan Markešević, Nemanja Cerovac, Snežana Kostić, Amela Terzić, Elzan Bibić samo su neki od njih.

Sonja Stolić i Olivera Jevtić 1999. nakon Evropskog prvenstva u krosu
Sonja Stolic i Olivera Jevtić atleticarke Jugoslavije ispreh hotela “Park” u Beogradu posle Evropskog prvenstva u krosu u Italiji, 14.12.1998. godine,   Foto: MN Press/Marko Metlas Jevtic

Što se same Sonje Stolić tiče ona je i naredne godine osvojila novu medalju, srebrnu. U svojoj bogatoj karijeri koju je završila 2017., 20 godina od jedne od najuspešnijih sezona u karijeri, ima učešća na svim najvećim svetskim i evropskim takmičenjima uključujući i Olimpijske igre u Sidneju 2000. gde je trčala 5000 metara.

Od velikih medalja treba istaći srebra sa evropskih šampionata 1997. u Ljubljani za juniorske na 3000 metara i 2001. iz Amsterdamu za mlađe seniore na 10.000 metara, kao i juniorsku evropsku bronzu iz Rige 1999. na 3000 metara.

(Atlex.rs)

Scroll to Top