Dan kada je prvi čovek preleteo 6 metara: Pre 35 godina jedan čovek je ”lansirao” skok sa motkom! (VIDEO)

Pre pojave Sergeja Bupke skok sa motkom nije bila toliko popularna disciplina, ali kada je na današnji dan, 13. jula 1985. postao prvi čovek svih vremena koji je preskočio neverovatnih 6 metara, ova disciplina je dobila novu dimenziju.

U 21. vek skok sa motkom je jedna od atraktivnijih disciplina zahvaljujući Reno Lavileniju pre svega, ali i nove senzacije Armanda Duplantisa. Njih dvojica postavljaju nove standarde i skokovi od preko 6 metara im nisu toliko strani, ali za to treba da se zahvale Sergeju Bupki.

Legendarni ukrajinski motkaš bio je prvi čovek u istoriji koji je uspeo da preskoči granicu od 6 metara, a svoju sposobnost pokazivao je još čak 28 puta. Toliko puta je preskočio ovu visinu na otvorenom, 11 pod zastavom SSSR-a, a 17 kao član samostalne Ukrajine.

Čak 11 puta u karijeri je preskočio tačno 6 metara, a skok od 6,14 metara iz 1994. je još uvek važeći svetski rekord. Pored tog rezultata i naredna tri najbolja svih vremena su u njegovom vlasništvu.

Reno Lavileni se zaustavio na 6,05 metara za sad, a mladi Armand Duplantis je već sa 19 godina 2018. zabeležio identičan skok, i zbog toga atletska javnost veruje da je on novi Bupka.

Što se tiče dvorane Bupka je 15 puta u takvim uslovima preskakao ovu granicu.

Njegov svetski rekord iz 1993. od 6,15 metara dva puta je prvo obarao Reno Lavileni, a onda je prvo 9., a potom i 15. februara ove godine ga Duplantis nadmašio i sa 6,17, a potom i sa 6,18 metara postao novi svetski rekorder u dvorani.

(Atlex.rs)

Scroll to Top