Tromeč doveden u pitanje: HAS u nemogućnosti da organizuje takmičenje zbog korone!?

Atletski savez Hrvatske (HAS) saopštio je da zbog epidemiološke situacije u njihovoj zemlji i mera zaštite protiv širenja pandemije koronavirusa neće biti u mogućnosti da organizuju ovogodišnji Tromeč zakazanog za 3. februar između reprezentacija Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali predlažu alternativu.

Nakon uspešne prošlogodišnje premijere Tromeča koji se održao u Novm Mestu (Slovenija) ovogodišnji duel najboljih atletičara Srbije, Hrvatske i Slovenije trebao je da se održi u Zagrebu, a 2022. u Beogradu u godini kada će srpska prestonica biti domaćin i Svetskog prvenstva, a najverovatnije i Balkanijade.

Međutim kako je Vlada Republike Hrvatske produžila mere za suzbijanje koronavirusa donete 8.12.2020. do 31.1.2021. HAS je bio primoran da odloži svoja državna prvenstva za mlađe seniore i juniore koja su trebala da se održe 23. i 30. januara, ali i Tromeč.

Kako se navodi u saopštenju HAS-a ostatak njihove sezone zavisiće od odluka Vlade i Kriznog štaba. Ukoliko se mere ublaže moći će da održi ostatak sezone, pa samim tim možda i Tromeč. Ali kako se ne bi čekao poslednji trenutak HAS je predložio da Hrvatska i Srbija zamene domaćinstva da Beograd ove godine organizuje ovo takmičenje, a Zagreb dogodine.

Susret regiona - 60m, muškarci, Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Zvonimir Ivašković
22.1.2020. Susret regiona, Tromeč, 60 metara muškarci, Aleksa Kijanović, Boško Kijanović, Zvonimir Ivašković; Foto: Atletski savez Slovenije

Po kalendaru Tromeč je na programu 3. februara, tri dana pre državnog prvenstva Srbije. Sa stanovišta atletičara njima bi odgovaralo da izbegnu putovanje koje bi verovatno podrazumevalo odlazak i vraćanje istog dana kako bi se izbegla svaka mogućnost zaražavanja. Sa stanovišta Srpskog atletskog saveza njima je sledeće godine potreban što veći broj jakih i velikih takmičenja na teritoriji Srbije kako bi što spremniji dočekali Svetsko prvenstvo u Štark Areni u martu.

Konačan epilog verovatno ćemo saznati već za nekoliko dana, ali ono što je sigurno je da Beograda i SAS imaju iskustva kada je organizacija takmičenja u pitanju.

(Atlex.rs)

Scroll to Top