Tri medalje i dva državna rekorda na U18 Evropskom: Srbin glavni ”dirigent” takmičenja! (VIDEO)

Na trećem izdanju mlađeg juniorskog prvenstva Evrope Srbija je nastavila niz osvajanja medalja ovog puta su osvojene rekordne 3 – Angelina Topić, Teodora Boberić i Natalija Dragojević, pored toga oborena su i 2 državni rekord, a Srbinu Marku Ristovu je pripala ta čast da bude direktor takmičenja i to kao najmlađi u istoriji.

Nakon Tbilisija (Gruzija), Đera (Mađarska) i četiri godine pauze zbog koronavirusa koje je otkazalo takmičenje u Rijetiju (Italija) Jerusalim (Izrael) je bio domaćin trećeg šampionata Evrope za atletičare do 18 godina.

Čak 25 njih je pozvao selektor Edin Zuković na ovo takmičenje, troje se vratilo sa medaljom i to sa po jednim zlatom, jednom bronzom i jednim srebrom, a oborena su i dva U18 rekord Srbije i mnogo ličnih ostvarenja karijera.

Najsjajnije odličje osvojila je Angelina Topić u skoku uvis. Zlato, od devojčice koja je izborila normu za seniorsko prvenstvo Sveta, je bilo očekivano, a do njega je došla preskočivši 192 centimetra. Nakon te visine ostala je sasma na zaletištu jer su sve ostale devojke rušile i otpadale do tad.

Angelina je prvo letvicu podigla na 194 što je jednom oborila pa zatim i na visinu novog U18 svetskog rekorda od 197 centimetara. Nažalost ni u naredna dva pokušaja nije bila uspešna, ali je zlato ostalo na njenim grudima.

Pisali smo prošle godine da se ženski troskok ”probudio iz mrtvih” u Srbiji sa plejadom veoma talentovanih mladih troskokašica, a to su potvrdile Teodora Boberić i Natalija Dragojević na ovom šampionatu. Obe su skočile lične rekorde što medaljama daje na dodatnom značaju i vrednosti. Teodora je skočila novi državni rekord koji je ona i držala do sad a sada iznosi 13,36 metara što joj je donelo srebrnu medalju. Natalija je prvi put u karijeri preskočila 13 metara doskočivši na 13,04 metara što joj je donelo bronzano odličje.

Tako su klubovi Top Džamp i OAK Beograd dobili svoje evropske osvajače medalja.

Pored dva odličja Top Džamp se može pohvaliti i oborenim dva rekorda Srbije na ovako velikom takmičenju. Pored Boberićeve u troskoku državni rekord oborio je i Miloš Nisić u trci na 200 metara. On je takmičenje završio trkom od 21,54 sekunde što je za 10 stotinki boje od rekorda starog 14 godina koji je držao Nikola Milinković – 21,64s.

Kompletne rezultate ovog takmičenja možete pogledati ovde.

Direktor takmičenja – Marko Ristov 

Iako je već bio u Jerusalimu gde je trebao da bude jedan od glavnih sudija U18 prvenstva Evrope Marko Ristov je preko noći dobio još veći, značajniju i odgovorniju funkciju – postao je direktor takmičenja. Neočekivano, ali zasluženo su tako Srbija i sam Marko dobila takvo veliko priznanje samo nekoliko dana pre početka takmičenja.

U subotu uveče, dva dana pred početak takmičenja, prvobitni direktor takmičenja iz Jerusalima je dobio koronu. Jedan od Tehničkih delegata, Luka Verašćina (koji je bio tehnički delegat (TD) i kod nas na svetskom i ujedno radi kao menadžer u sektoru takmičenja u Svetskoj atletici) je pitao da li neko od ITO-a (međunarodna tehnička zvanična lica) želi da preuzme funkciju. Iako sam bio angažovan kao ITO gde sam trebao da budem Glavni sudija na raznim disciplinama javio sam se da hoću i u nedelju ujutru sam morao da se spremim da budem direktor takmičenja do ponedeljka. Za istu funkciju na svetskom dvoranskom u Beogradu sam se spremao sigurno nekoliko meseci – započeo je Marko Ristov razgovor za Atlex.

Ristov je inače bio i direktor dvoranskog prvenstva Sveta u Beograd u martu ove godine čime je postao ubedljivo najmlađi direktor jednog Svetskog šampionata, a sada je postao i najmlađi direktor jednog Evropskog prvenstva.

Marko Ristov U18EP 2022
U18 Evropsko prvenstvo – Marko Ristov direktor takmičenja; Foto: privatna arhiva

Iako je dobio veliku čast da vodi ovo takmičenje, Marko ističe da mu nije bilo lako iako je imao odličan tim ljudi kojima je ipak nedostajala nešto.

Bilo je dosta prepreka u početku dok se LOK nije uigrao. Imali su sve potrebne elemente da imaju sjajno takmičenje ali im je malo falilo da sve klikne na svoje mesto. Svako od njih je radio svoj posao sjajno ali im je falilo više uigranosti i da rade zajedno u svim sektorima kao jedan tim. Srećom, kolege ITO-i sa kojim sam bio na vezi tokom celog takmičenja su sjajno vodile discipline tako da nije bilo velikih problema ali mi je zato ovo bilo jedno od napornijih takmičenja.

Biti direktor takmičenja je lepo zvanje, ali ono nosi mnogo posla koji se možda i ne vidi, a upravo je rezultat dobrog upravljanja da se taj posao ne vidi ili što manje vidi sa strane to znači da je direktor uspeo u svom poslu.

– Kao direktor takmičenja imao sam kontakt sa svakom disciplinom, rukovodiocem takmičenja i event prezentacijom (režijom najavi disciplina, takmičara, kadrova kamera… kako na velikom ekranu na stadionu tako i za TV prenos,  prim. aut.). Satnicu koju sam dobio u nedelju morao sam da proučim za samo 24 sata kako bih mogao da dam tačne instrukcije svima na terenu. Cilj je bio da u saradnji sa event prezentacijom i televizijom napravimo događaj koji teče i da sve bude po satnici (satnica sa kojom sam radio ima vremena na svakih 30 sekundi). Morao sam da koordinišem sve tehničke discipline i discipline trčanja tako da se ne desi da neko skače ili baca tokom starta ili tokom finalnih sprinterskih trka. Isto tako sam morao da regulišem da skakači i  bacači (pogotovo favoriti) nemaju svoje pokušaje u isto vreme kako bi TV mogao da se fokusira na sve favorite. Takođe sam imao zadatak da se na terenu nađu sve neophodne stvari za takmičare i sudije kao i da se sav višak sa terena skloni kako bi slika na TV-u izgledala što bolje.

Marko Ristov
Media day ”Dobaci do…” – 16. septembar 2020. – Marko Ristov, objašnjava pravila i propozicije bacanja kugle novinarima; Foto: Atlex

Na kraju Marko je ukratko sumirao utiske sa takmičenja i kako je to biti njegov direktor.

– Biti Direktor takmičenja je lep, ali stresan posao sam po sebi, a pogotovo kada se ima samo jedan dan za pripremu. Međutim mislim da smo moje međunarodne kolege i ja imali sjajnu saradnju sa izraelskim kolegama i da smo napravili sjajno takmičenje – zaključuje Marko Ristov.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2022
No event found!
Load More

Edit Template